Η εκτίμηση των ειδικών, ωστόσο, είναι ότι η έξαρση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες παραμένει ελεγχόμενη και δεν θα συνοδευτεί από πίεση στο ΕΣΥ, γεγονός που φαίνεται πως δεν θα επηρεάσει την πρόθεση για αποκλιμάκωση των περιορισμών την άνοιξη.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Μάλιστα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε πως είναι θέμα εβδομάδων η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Μιλώντας στην ΕΡΤ, δεν απέκλεισε η χρήση του να έχει καταργηθεί έως το Πάσχα. «Θα συμβεί στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Ισως και τη Μεγάλη εβδομάδα να μην έχουμε green pass», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης: «Αφού δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στο σύστημα Υγείας, δεν συντρέχει λόγος χρήσης του». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε μία ενδεχόμενη αύξηση των νοσηλειών μπορεί να επανέλθει. «Τα μοντέλα προβλέπουν ότι μάλλον τον Οκτώβριο θα έχουμε και πάλι πίεση στο σύστημα Υγείας», τόνισε μεταξύ άλλων.
Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Τι κατάθεσε η μητέρα του Παναγιωτάκη για την Ειρήνη
Προς το παρόν, όμως, και ενώ η υποπαραλλαγή «Ομικρον 2» εξαπλώνεται ταχύτατα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, όπως είναι η ορθή χρήση της μάσκας. Στη Θεσσαλονίκη η ΒΑ.2 («Ομικρον 2») σαρώνει, σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις των λυμάτων της πόλης. Ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η ΒΑ.2 στη Θεσσαλονίκη αναδύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα το ιικό φορτίο της διπλασιάζεται ανά 5,7 ημέρες.
Συνολικά, το ιικό φορτίο των λυμάτων μετρήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων και η ημερήσια τάση του τελευταίου δεκαημέρου είναι έντονα αυξητική και ταυτίζεται με το ρυθμό ανόδου της «Ομικρον 2». Στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης (16 Μαρτίου) και της Πέμπτης (17 Μαρτίου), είναι αυξημένη κατά 22% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων (14 και 15 Μαρτίου) και αυξημένη κατά 79% (!) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης (9 Μαρτίου) και Πέμπτης (10 Μαρτίου).
Εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ότι «η πανδημία Covid-19 δεν έχει τελειώσει», με τα ποσοστά θνητότητας να παραμένουν υψηλά, ειδικά σε χώρες και περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μια πιθανή τέταρτη δόση στον πληθυσμό αποτελεί αντικείμενο έντονης επιστημονικής συζήτησης. Πρόσφατη μελέτη διερεύνησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μιας τέταρτης ενισχυτικής δόσης ενός mRNA εμβολίου είτε της εταιρίας Pfizer είτε της εταιρίας Moderna τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση σε λειτουργούς υγείας. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές έγκριτο περιοδικό «NEJM» συνοψίστηκε από τους ιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνο Μαλανδράκη, Γιάννη Ντάναση και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ). Με βάση τα αποτελέσματα, μια τέταρτη δόση είναι ασφαλής και συμβάλλει στην αποκατάσταση του τίτλου των αντισωμάτων σε υψηλά επίπεδα, αλλά η αποτελεσματικότητα απέναντι στη συμπτωματική νόσο δεν ήταν υψηλή, ενώ όσοι νόσησαν είχαν σχετικά υψηλά ιικά φορτία, άρα ήταν και μεταδοτικοί. Συνεπώς, μια τέταρτη δόση φάνηκε να έχει οριακό όφελος μη στατιστικά σημαντικό σε αυτό τον πληθυσμό, που, βέβαια, δεν συμπεριλάμβανε γηραιότερους και ευάλωτους πληθυσμούς – ομάδα πληθυσμού για την οποία εξετάζεται η χορήγηση τέταρτης δόσης και στην Ελλάδα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr