Γράφει ο Πάνος Μπαΐλης
Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών, που χειρίζονταν το ποινικό μέρος της αγοραπωλησίας, μετά από προσφυγή φορέων της Ζακύνθου με επικεφαλής την τοπική Μητρόπολη, προτείνει την παραπομπή στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επτά εμπλεκομένων προσώπων (του πωλητή του τεράστιου ακινήτου και κρατικών λειτουργών) για δύο σοβαρές κακουργηματικές πράξεις σε βάρος του Δημοσίου και της τοπικής εκκλησίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικηγόρου της τοπικής Εκκλησίας «ο εισαγγελέας με την πολυσέλιδη (111 σελίδες) και πλήρως εμπεριστατωμένη πρόταση του, τόσο κατά το νομικό όσο και κατά το ουσιαστικό μέρος της δικογραφίας, ο αρμόδιος Εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών των γνωστών επτά εμπλεκομένων προσώπων για σοβαρές κακουργηματικές πράξεις σε βάρος του Δημοσίου και της τοπικής εκκλησίας».
Η πώληση της έκτασης στον Εμίρη έγινε το 2014 από ιδιώτη στον οποίο ,σύμφωνα με την τη συντονιστική επιτροπή αγώνα των κατοίκων της ορεινής βορειοδυτικής Ζακύνθου, δεν ανήκε η συγκεκριμένη έκταση .
Σύμφωνα με την επιτροπή η έκταση ανήκει σε δύο μοναστήρια (Αναφωνήτρια ,Αγιος Γεώργιος Κρημνών) ,ενώ σε αυτή περιλαμβάνονται δημοτικά βοσκοτόπια και τις περιουσίες 200 οικογενειών.
Η πώληση έγινε στη μεσιτική εταιρεία PINAMA που ενεργούσε για λογαριασμό του εμίρη του Κατάρ, έναντι 9 εκατ. ευρώ.Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης Γ. Χ.παρουσίασε ως τίτλο κυριότητας ένα βενετσιάνικο έγγραφο του 18ου αιώνα που περιέργως θεωρήθηκε έγκυρο, αν και από το υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξαν ότι δεν ήταν δυνατό να μεταφραστεί. Με το έγγραφο αυτό η Μονή Αναφωνήτριας φερόταν να έχει παραχωρήσει πριν από 250 χρόνια σε ένα μακρινό πρόγονο του Γ.Χ όλη την ακίνητη περιουσία της στην ορεινή Ζάκυνθο, δηλαδή μια τεράστια έκταση 14.387 στρεμμάτων, η οποία ξεκινούσε από τις κοινότητες Εξωχώρας, Μαριών και Αναφωνητρίας κι έφτανε ως την κοινότητα Βολιμών, η οποία συμπεριλάμβανε το μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη των Κρημνών, τον Ι.Ν. Σπηλιάς Αγίου Γερασίμου, δρόμους, δάση, ρέματα, αρχαιολογικά μνημεία, τις διάσημες παραλίες Ναυάγιο και Πόρτο Βρώμη και τις ιδιοκτησίες 200 φτωχών οικογενειών της περιοχής.
Η κινητοποίηση των κατοίκων έφερε αποτελέσματα.
- Το 2015 εκδόθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που απαγόρευσαν οποιαδήποτε μέχρι να βγει η τελική απόφαση
- Το 2018 ορίστηκε πραγματογνωμοσύνη σχετικά με τον προσδιορισμό της θέσης, της έκτασης και των ορίων της περιουσίας του Αϊ-Γιώργη των Κρημνών η οποία κατατέθηκε στο δικαστήριο και δικαίωσε τη μονή.
- Τον Ιούνιο του 2020 δημοσιεύτηκε το βούλευμα 1679/2020 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που αποφάνθηκε ότι ο φερόμενος ως πωλητής δεν κατείχε ποτέ την έκταση. Το συμβούλιο μεταβίβασε ωστόσο πρώτα τον φάκελο στην ανακρίτρια Διαφθοράς για συμπληρωματική ανάκριση, προκειμένου να ερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί πρόσθετα κακουργήματα και αν έχει πωληθεί και η γειτονική νησίδα Αγιος Ιωάννης που βρίσκεται δυτικά της παραλίας του Ναυαγίου.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου και της διπλωματίας
- Πόσο ρεύμα καίνε οι οικιακές συσκευές – Απλοί τρόποι για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας
- Άγρια δολοφονία ομογενούς από την Τήλο – Τη σκότωσε ο πρώην σύζυγός της
- Όλα τα μέτρα στήριξης για ενέργεια, ευάλωτα νοικοκυριά – Πότε θα δοθούν, ποιοι οι δικαιούχοι
- Κορονοϊός: «Έκρηξη» της θετικότητας – Τα νησιά στη … δίνη της αύξησης – Ποιες περιοχές προηγούνται
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr