Ο 51χρονος σήμερα καθηγητής-φιλόλογος, 30 χρόνια πριν, την 1η Οκτωβρίου 1987, μαζί με τον Χριστόφορο Μαρίνο (αυτοκτόνησε 23 Ιουλίου 1996 μέσα στο πλοίο Πήγασος), τον Μιχάλη Πρέκα και ακόμη ένα άτομο επιχειρούσαν να κλέψουν έναν ασύρματο από περιπολικό της αστυνομίας, προκειμένου ο φυγόδικος Πρέκας να ακούει τις κινήσεις της αστυνομίας.
Ο Μιχάλης Πρέκας, μετά από καταδίωξη, εγκλωβίστηκε στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας και μετά από πολύωρη μάχη με τους αστυνομικούς, έπεσε νεκρός από τα αστυνομικά πυρά, αρνούμενος να παραδοθεί. Ηταν σεσημασμένος για κλοπές, ωστόσο οι αστυνομικές αρχές τον ήθελαν να έχει τρομοκρατική δράση, μαζί με τον Χρήστο Τσουτσουβή που είχε σκοτωθεί δύο χρόνια νωρίτερα σε συμπλοκή με αστυνομικούς στου Γκύζη. Ο Χριστόφορος Μαρίνος αλλά και ο 51χρονος σήμερα καθηγητής είχαν συλληφθεί και φυλακιστεί.
Ο καθηγητής-φιλόλογος, τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 2017, ήταν ανάμεσα στα 22 άτομα που είχαν προσαχθεί, μετά από παρέμβαση σε αμαξοστάσιο λεωφορείων των ΟΣΥ στου Ρέντη, υπερασπιζόμενοι τις ελεύθερες μετακινήσεις και τα σαμποτάζ στα ακυρωτικά μηχανήματα. Στους προσαχθέντες ήταν, επίσης, ένας οδηγός της ΕΘΕΛ, ένας υπάλληλος της ΣΤΑΣΥ και ένας υπάλληλος των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), στοιχείο που ενδυνάμωνε τους ισχυρισμούς στελεχών της διοίκησης των ΜΜΜ ότι αυτές οι παρεμβάσεις και βανδαλισμοί είναι υποκινούμενοι εκ των έσω. Οι 22 προσαχθέντες (13 άνδρες και 9 γυναίκες) αρκετές ώρες αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ πριν γίνει αυτό, συλλογικότητες είχαν απευθύνει διαδικτυακό κάλεσμα συμπαράστασης.
Υπόθεση Λυγγερίδη: Τι απαντούν ΠΑΕ Ολυμπιακός και Γιάννης Μώραλης για τη δίωξη
Ο 51χρονος φιλόλογος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχει πλούσια συμμετοχή σε εκδηλώσεις συμπαράστασης, που αφορούσαν κατηγορουμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας. Στις 30 Δεκεμβρίου 2002 συμμετείχε σε συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως υπέρ των κατηγορουμένων μελών της 17 Νοέμβρη, το 2004 στου Ζωγράφου κατά της κρατικής τρομοκρατίας, στις 13 Ιανουαρίου 2014 ήταν μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του Τάσου Θεοφίλου, που ήταν κατηγορούμενος για τη ληστεία της Πάρου όπου είχε χάσει τη ζωή του ένας οδηγός ταξί, την 1η Οκτωβρίου 2014 βρέθηκε στο ακροατήριο της δίκης των κατηγορουμένων της ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης και μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ στις 9 Ιανουαρίου 2015 ήταν ανάμεσα στα άτομα που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες επεισοδίων με μέλη της Χρυσής Αυγής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
pspyropoulos@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου