Η νομοθετική ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η εξόφληση του φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου υπάρχει, ήδη, στην υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά για να εφαρμοστεί θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα καθορίζει κάποιες αναγκαίες παραμέτρους.
Ειδικότερα, τα επιμέρους ζητήματα που πρέπει να καθοριστούν αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ύψος του φόρου κληρονομιάς πάνω από το οποίο θα μπορεί να γίνεται χρήση του μέτρου αυτού, όπως και τον τρόπο που θα γίνεται η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρείται. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο δεν θα αφορά στην πληρωμή άλλων φόρων, π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Θα εφαρμόζεται αποκλειστικά για τη φορολογία κληρονομιών.
Κριτήρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ένα κατώτατο όριο φόρου κληρονομιάς πάνω από το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιείται το μέτρο, όπως για παράδειγμα για φόρο κληρονομιάς πάνω από 5.000 ευρώ ή και υψηλότερα. Παράλληλα, η βασική σκέψη είναι η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρεί ο φορολογούμενος να γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών, παρά τις αδυναμίες του, θεωρείται το πλέον αξιόπιστο αυτή τη στιγμή απαλλάσσοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες από χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτεί ο προσδιορισμός της εμπορικής αξίας των ακινήτων και από τριβές με τους φορολογούμενους.
Απομένει ωστόσο να επιλυθούν και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα με τι κριτήρια θα επιλέγεται το ακίνητο που θα παραχωρείται από το φορολογούμενο για την εξόφληση του φόρου κληρονομιάς. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι σε κάθε περίπτωση η αξία του ακινήτου που θα επιλέγεται θα πρέπει να είναι στα επίπεδα του φόρου, αφού δεν θα προβλέπεται διαδικασία επιστροφής χρημάτων προς το φορολογούμενο, ούτε η αξιοποίησή του και για πληρωμές άλλων φόρων τώρα ή στο μέλλον.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
gpalaitsakis@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου