Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι ξεκινάει από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ (Kirovohrad) και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Απόδραση από τη Μαριούπολη με τα τανκς να τους σημαδεύουν
Κόλαση για όγδοη συνεχόμενη ημέρα στην Ουκρανία με περισσότερους από 830.000 ανθρώπους να έχουν ήδη πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. «Βοηθήστε μας!» κάνουν έκκληση Ουκρανοί και Ελληνες ομογενείς που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην εμπόλεμη ζώνη, ενώ χθες ξεκίνησε από τη φλεγόμενη Μαριούπολη κομβόι με 82 Ελληνες, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι, με στόχο να φτάσουν σώοι και αβλαβείς στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία και τελικό προορισμό τη χώρα μας.
Η απομάκρυνση των Ελλήνων από την περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό θρίλερ. Οπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο κομβόι, τα πρώτα αυτοκίνητα δέχθηκαν πυρά από αγνώστους ενώ ρωσικά τανκς σημάδευαν τους Ελληνες με τα κανόνια τους. Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε στις 11 το πρωί από τη Μαριούπολη, συνοδευόμενη από τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο και μετά από μια πολύωρη Οδύσσεια έφτασε το βράδυ στη Ζαπορίζια.
«Το καλό είναι πως είμαστε όλοι ασφαλείς και εγώ και όλοι οι συνάδελφοι. Δεν έχει χτυπήσει κανείς, αλλά ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία. Βρεθήκαμε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο απεσταλμένος του δημοσιογράφος, Σταύρος Ιωαννίδης. Και περιέγραψε τα όσα τρομακτικά βίωσε.
«Στην εναλλακτική διαδρομή που ακολουθήσαμε, επειδή είχε κατεδαφιστεί μια γέφυρα 5 χλμ. μακριά από τη Μαριούπολη, ξαφνικά σταματάμε σε ένα χωματόδρομο. Βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να περάσουμε και ακούμε πυροβολισμούς. Οι σφαίρες σφύριζαν δίπλα μας. Ακούγαμε τον ήχο του μετάλλου που χτυπάει η σφαίρα. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιος πυροβολούσε και έπρεπε αμέσως να κάνουμε αναστροφή και να φύγουμε. Ηταν πολύ δύσκολο γιατί ήμασταν 30 αυτοκίνητα».
Οπως είπε, «σε ένα από τα checkpoints βρήκαμε έναν ουλαμό με ρωσικά τεθωρακισμένα. Κατέβηκε ο πρέσβης μας για να διαπραγματευτεί και ξαφνικά βλέπουμε την κάννη του άρματος να σημαδεύει το κομβόι και άλλους 30 στρατιώτες να έχουν στραμμένα τα όπλα τους πάνω μας. Εκεί παγώσαμε και παραμείναμε ακίνητοι. Είχαμε πραγματικά κοκαλώσει. Υπήρχε ελεύθερος σκοπευτής που διαρκώς βλέπαμε ότι κοιτούσε τα αυτοκίνητα το ένα πίσω από το άλλο».
Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1, Χρήστος Μαζανίτηςν περιέγραψε: «Στο χωριό Μανγκούς, που είχε βομβαρδιστεί νωρίτερα, είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές και οι κάτοικοι βρίσκονταν σε απόγνωση. Το κομβόι δεν μπόρεσε να βγει από εκεί, καθώς οι Ουκρανοί είχαν βομβαρδίσει τη γέφυρα. Σε μια προσπάθεια να ξεφύγει, η αυτοκινητοπομπή πέρασε μέσα από χωράφια όπου δέχθηκε πυρά αγνώστων, τα οποία μάλιστα χτύπησαν δύο ελαστικά αυτοκινήτων του κομβόι. Στο ένα ήταν δύο γυναίκες με τα παιδιά τους».
Είχαν προηγηθεί πληροφορίες τις οποίες μετέδιδαν ουκρανικά Μέσα Ενημέρωσης ότι ενδέχεται ο ρωσικός στρατός να χτυπήσει το ελληνικό κομβόι ώστε να κατηγορηθούν οι Ουκρανοί που μάχονται στην περιοχή.
Το δράμα των Ουκρανών και των ομογενών δεν έχει τελειωμό. Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, και αναζητούν ασφαλές έδαφος, μακριά από τους βομβαρδισμούς.
Ολοι όσοι έρχονται στη χώρα μας και έχουν ανάγκη από στέγη θα μπορούν, όπως ανακοινώθηκε, να φιλοξενηθούν στη δομή προσφύγων στις Σέρρες.
Η παραχώρηση της δομής για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων ανακοινώθηκε και από τον Δήμο Σιντικής.
«Ως Δήμος Σιντικής εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας, και διαθέτουμε τους χώρους φιλοξενίας των δομών του Δήμου, καθώς και τη χρήση της δομής του Κλειδιού», αναφέρεται σε απόφαση που ελήφθη κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, παρέχεται η δυνατότητα ολιγοήμερης φιλοξενίας στη δομή φιλοξενίας Σιντικής, η οποία και έχει μικρή χιλιομετρική απόσταση από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου του Προμαχώνα.
Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνικά σύνορα, ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για Ασυνόδευτους Ανηλίκους σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη μεταφορά των παιδιών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενίας και κατόπιν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης (αν είναι απαραίτητο).
Το υπουργείο «έχει προβεί σε στοχευμένες ενέργειες για την άμεση ενημέρωση και συνδρομή των εκτοπισθέντων ατόμων από την Ουκρανία που φθάνουν στην Ελλάδα».
Βοηθητικά στοιχεία για την ενημέρωσή τους αναφέρονται λεπτομερώς σε ουκρανική, ελληνική και αγγλική γλώσσα, στον ειδικό σύνδεσμο της ιστοσελίδας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (https://migration.gov.gr/ukraine/).
Οι ενέργειες του υπουργείου Μετανάστευσης για τη συνδρομή των πολιτών από την Ουκρανία είναι οι εξής:
Παροχή προσωρινής προστασίας.
Η είσοδος Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα συνεπάγεται αυτομάτως την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση για 90 ημέρες συνολικά. Εντός του διαστήματος των 90 ημερών, θα παρασχεθεί από την Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με την οδηγία 2001/55 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Κατευθυντήριες οδηγίες για Ουκρανούς πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.
Ουκρανοί πολίτες που δεν φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα (τηλ. +30 23230 41079), όπου εκεί θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από το μέτωπο
- Πόλεμος Ουκρανία Ρωσία: Νύχτα κόλαση με συνεχείς εκρήξεις στο Κίεβο – Οι Ρώσοι «πήραν» τη Χερσώνα
- Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Υπέκυψε στα τραύματά της η 41χρονη που πυροβολήθηκε από τον πρώην σύντροφό της
- Τρόμος στα Πατήσια: Μανιακός κυκλοφορεί και μαχαιρώνει γυναίκες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr