Σύμφωνα με το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου, οι υπεύθυνες κατά την περίοδο 2002-2013 διοικήσεις του ιδρύματος καλούνται να επιστρέψουν σ’ αυτό το συνολικό ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ, για ζημίες που προκάλεσαν στην περιουσία του. Ταυτόχρονα μάλιστα με το διαχειριστικό έλεγχο (το πόρισμα του οποίου δεν έχει ακόμη επικυρωθεί οριστικά, λόγω πρωτοφανών καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση των απαιτούμενων διαδικασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών), εκκρεμεί εδώ και 5 χρόνια, αρχικά στο ΣΔΟΕ και εν συνεχεία στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας, ο φορολογικός έλεγχος στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και τις φορολογικές δηλώσεις δύο φυσικών προσώπων, το ένα εκ των οποίων εμπλέκεται άμεσα και στην υπόθεση του ιδρύματος.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομαλή εξέλιξη της υπόθεσης του διαχειριστικού ελέγχου παίζει η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, η Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών, η οποία έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες να εισαγάγει το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου στο αρμόδιο Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών για τελική συζήτηση ώστε στη συνέχεια να παραπεμφθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για υπογραφή και εκτέλεση. Η εισαγωγή του πορίσματος για συζήτηση στο αρμόδιο συμβούλιο συνεχώς αναβάλλεται και ήδη η καθυστέρηση στη φάση αυτή έχει φθάσει τους 9 μήνες από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε το πόρισμα.
Ο μαραθώνιος
Το 2015 πραγματοποιήθηκε διαχειριστικός έλεγχος στο «Ιδρυμα Κωνσταντίνου και Ταρσής Μιμηκοπούλου» από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Εκτάκτων και Ειδικών Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ο έλεγχος βασίστηκε, μεταξύ άλλων, σε καταγγελίες μιας άνεργης δημοσιογράφου. Οι καταγγελίες αυτές είχαν υποβληθεί στις αρμόδιες για τα κληροδοτήματα υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ήδη από το 2005 και στο ΣΔΟΕ από το 2012 αλλά για πολλά χρόνια είχαν παραμείνει στα «συρτάρια» των αρμοδίων και δεν είχαν εξεταστεί.
Αρχικά, η πρώτη εντολή για την έναρξη του διαχειριστικού ελέγχου δόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2014 από τον τότε γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Η εντολή εστάλη προς τη λειτουργούσα τότε υπηρεσία της Οικονομικής Επιθεώρησης Αθηνών. Σύμφωνα με την εντολή αυτή, έπρεπε να διενεργηθεί από οικονομικό επιθεωρητή διαχειριστικός έλεγχος στο συγκεκριμένο ίδρυμα για τα έτη 2009-2013, λαμβανομένων υπόψη των πληροφοριών που είχαν συγκεντρωθεί στο ΣΔΟΕ από τον Ιούνιο του 2012, βάσει καταγγελίας της δημοσιογράφου. Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε και μια ακόμη εντολή ελέγχου για διαχειριστικό έλεγχο των πεπραγμένων του ιδρύματος και κατά τα έτη 2002-2008.
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
Πρόσθετο στοιχείο με το οποίο συνοδεύτηκε η εντολή του κ. Θεοχάρη ήταν το γεγονός ότι το ίδρυμα δεν είχε αποστείλει στη λειτουργούσα τότε Διεύθυνση Επιθεώρησης της Διαχείρισης των Εθνικών Κληροδοτημάτων τους απολογισμούς των ετών 2010, 2012 και 2013.
Ωστόσο, στις 30 Ιουνίου 2014 οι υπηρεσίες της Οικονομικής Επιθεώρησης καταργήθηκαν με το ν. 4254/2014. Οι αρμοδιότητες της διενέργειας διαχειριστικών ελέγχων στα κληροδοτήματα-κοινωφελή ιδρύματα μεταφέρθηκαν λίγο αργότερα στις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ειδικότερα στη Διεύθυνση Εκτάκτων και Ειδικών Ελέγχων.
Ο διαχειριστικός έλεγχος ξεκίνησε, τελικά, τον Ιούνιο του 2015 και ολοκληρώθηκε σε πρώτη φάση τον Δεκέμβριο του 2015. Στη συνέχεια ακολούθησε η διαδικασία των αντεγκλήσεων κατά την οποία οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εκλήθησαν να δώσουν εξηγήσεις. Η όλη διαδικασία του ελέγχου ολοκληρώθηκε, τελικά, τον Αύγουστο του 2016. Το ογκώδες πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου του Ιδρύματος Μιμηκοπούλου περιλαμβάνει ευρήματα συνολικά για την περίοδο 2002-2013. Αποτελείται από περίπου 100 σελίδες και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Ιδρύματος της περιόδου 2002-2013 οφείλουν να επιστρέψουν στο ίδρυμα 1,5 εκατ. ευρώ! Το ποσό αυτό χαρακτηρίζεται από τους ελεγκτές ως ζημία που υπέστη το ίδρυμα από τον τρόπο με τον οποίο τα Διοικητικά Συμβούλια διαχειρίστηκαν την περιουσία του.
Το μόνο που πρέπει να γίνει πλέον είναι το πόρισμα, επιτέλους, να συζητηθεί και να επικυρωθεί από το Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών και εν συνεχεία να παραπεμφθεί για τελική επικύρωση και υπογραφή στην αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου.
Η καθυστέρηση της επικύρωσης του πορίσματος φαίνεται ότι ευνοεί τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ένας εκ των οποίων έχει καταθέσει μήνυση εναντίον της καταγγέλλουσας άνεργης δημοσιογράφου, για ψευδή καταμήνυση.
Η καταγγέλλουσα έχει δικαίωμα να λάβει το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου προκειμένου να υποστηρίξει την υπόθεσή της στο δικαστήριο ωστόσο για διάφορους διαδικαστικούς και γραφειοκρατικούς λόγους οι αρμόδιες αρχές αρνούνται να της το δώσουν.
Εξέλιξη αρνητική για την καταγγέλλουσα έχει και ο δεύτερος έλεγχος σε πρόσωπα της υπόθεσης. Πρόκειται για ένα φορολογικό έλεγχο στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και τις φορολογικές δηλώσεις ενός εμπλεκόμενου στην υπόθεση του διαχειριστικού ελέγχου του ιδρύματος και ενός ακόμη φυσικού προσώπου που φέρεται να έχει σχέσεις με το ίδρυμα. Βάσει καταγγελίας που είχε κάνει η άνεργη δημοσιογράφος στο ΣΔΟΕ το 2012, ξεκίνησε φορολογικός έλεγχος στα πρόσωπα αυτά, ο οποίος όμως φαίνεται ότι «πάγωσε» μυστηριωδώς και δεν ολοκληρώθηκε. Τον Ιούλιο του 2015 με το «μνημονιακό» νόμο 4336/2015 καταργήθηκε η αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ να διενεργεί φορολογικούς ελέγχους. Ωστόσο, ο φάκελος της εκκρεμούς για 3 χρόνια μέχρι τότε υπόθεσης παρέμεινε άλλον ένα χρόνο στο ΣΔΟΕ και τελικά μεταφέρθηκε στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας τον Μάιο του 2016. Η συγκεκριμένη ΔΟΥ ανέλαβε από τότε να συνεχίσει τον έλεγχο αλλά ακόμη και μέχρι σήμερα δεν τον έχει ολοκληρώσει. Συνολικά, έχουν περάσει 5 χρόνια και ο έλεγχος δεν έχει ακόμη περαιωθεί, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά και καθιστώντας αναγκαία πλέον και στην περίπτωση αυτή την παρέμβαση των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών για να διερευνήσουν εάν υπάρχουν παραβάσεις καθήκοντος από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου