Γράφει η Ξένια Στούκα
Εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι προτάσεις μελέτης του μνημειακού συμπλέγματος στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Οι προτάσεις εκπονήθηκαν και διατυπώθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για την ιστορική και τεχνολογική τεκμηρίωση της προμελέτης των έργων, αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης που έχει υπογράψει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Σε συνέχεια της θετικής γνωμοδότησης του ΚΑΣ, οι μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από τον Δήμο Χανιών και την Περιφέρεια Κρήτης ακολουθούν τρεις βασικούς άξονες: τη διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα του συγκροτήματος και του ενιαίου χώρου σε καθένα από τα επτά σωζόμενα νεώρια, τη διατήρηση του αποτυπώματος του χρόνου και, τέλος, τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του συγκροτήματος των νεωρίων με το αστικό περιβάλλον, τόσο εκείνο της ιστορικής μνήμης όσο και εκείνο της σύγχρονης ζωής.
«Με τις προτεινόμενες επεμβάσεις στο μνημειακό σύνολο των νεωρίων επαναπροσδιορίζεται ο ρόλος του στο αστικό περιβάλλον, αποκαθίστανται η ιστορικότητα του χώρου, ο μνημειακός χαρακτήρας του και η σχέση του εμβληματικού συγκροτήματος με τη θάλασσα», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και εξήγησε τους κύριους στόχους όλων των συμβαλλομένων στην προγραμματική σύμβαση, «την προστασία και διάσωση του μνημειακού συνόλου, αλλά και την ανάδειξή του, αποδίδοντάς το στο ευρύ κοινό με νέες, συμβατές πολιτιστικές χρήσεις».
Οπως, μάλιστα, ανέφερε η υπουργός, «το εμβληματικό έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης των ενετικών νεωρίων υπηρετεί τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης μέσα από την αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της πόλης των Χανίων και απαντά στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ενσωμάτωση των νεωρίων στην καθημερινότητα της πόλης και των πολιτών».
Θεσσαλονίκη: Εκτός φυλακής οι δύο που τραυμάτισαν σοβαρά 23χρονο φοιτητή
Τα ενετικά νεώρια κατασκευάστηκαν τον 16ο αιώνα και σήμερα σώζονται τα εν λόγω επτά. Πρόκειται για μεγάλες πέτρινες κατασκευές, με πρόσοψη σε σχήμα αψίδας, ανοικτά προς τη θάλασσα, ώστε τα πλοία να μπορούν να φτάνουν στο εσωτερικό τους χωρίς εμπόδια.
Οπως δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, «η έγκριση της κύριας αρχιτεκτονικής προμελέτης από το ΚΑΣ αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση και επανάχρηση των ενετικών νεωρίων, ένα έργο με υπερτοπική αναφορά. Στόχος μέσα στο 2022 είναι να κινήσουμε τις διαδικασίες και για τις υπόλοιπες συνοδευτικές μελέτες, ώστε να φτάσουμε στη δημοπράτηση του έργου και να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα πιθανότατα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης».
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, η χρήση των νεωρίων θα εξεταστεί σε συνάρτηση με τα άλλα κτίρια πολιτισμού που γειτνιάζουν, συγκεκριμένα με το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στο παλιό Τελωνείο, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο Μεγάλο Αρσενάλι, το Θέατρο Δημήτρη Βλησίδη ανατολικά της παλιάς πόλης στο Κουμ Καπί.
Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, ειδικά για το πέμπτο και έκτο νεώριο εξετάζεται η δημιουργία μόνιμης έκθεσης με θέμα τη ναυπηγική, με τη χρήση εποπτικών και ψηφιακών μέσων, άμεσα συνυφασμένη με την ιστορία του συγκροτήματος των επτά νεωρίων.
Ενδιάμεσα, υπάρχει σημαντικό απόθεμα χώρων: η πύλη της Αμμου, οι ελεύθεροι χώροι έως τα νεώρια Μόρο, ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Ναυτικό Μουσείο, το Γυαλί Τζαμί, οι οποίοι σε συνδυασμό μεταξύ τους αποτελούν κόμβους τεχνών ενισχύοντας την πολιτιστική βεντάλια των Χανίων και συνθέτοντας τη νέα ταυτότητα της πόλης ως σημαντικό πολιτιστικό κόμβο.
Στο φρούριο της Κέρκυρας
Αποκαθίσταται ο προμαχώνας των «Επτά Ανέμων» στο νέο φρούριο Κέρκυρας μετά την έγκριση των μελετών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Με την ανέγερση του νέου φρουρίου, στα τέλη του 16ου αιώνα, οι Ενετοί ολοκλήρωσαν το τεράστιο έργο της περιτείχισης της πόλης και μέχρι το α’ μισό του 18ου αιώνα είχε δημιουργηθεί νέα γραμμή άμυνας, απομονώνοντας την πόλη από την ύπαιθρο και τη θάλασσα. Το νέο φρούριο βρίσκεται κοντά στο εμπορικό λιμάνι και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και καλά διατηρημένα μνημεία της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του 16ου – 19ου αι. στη χώρα μας.
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πλεύρης για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Δεν μπορούν να είναι στο ΕΣΥ
- Δολοφονία Αλκη: Ρίγη συγκίνησης από κατάστημα στη Θεσσαλονίκη [εικόνα]
- Πειραιάς: Ένας νεκρός από τη φωτιά σε βιοτεχνία
- Κορονοϊός: 19.961 ζωές έσωσαν οι εμβολιασμοί – Μπαίνουν στη μάχη Novavax και Sanofi
- Συνάντηση Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο – Αντιδυτική συμμαχία «στα σκαριά»
- Άρθρο Καϊλή με αιχμές για τις ίσες αποστάσεις του Ανδρουλάκη
- Χρήστος Σαρτζετάκης: Αδέκαστος δικαστής, υπερασπιστής της αλήθειας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr