Δεδομένου ότι αύριο η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη καθώς οι δρόμοι θα μετατραπούν σε παγοδρόμια, θα εφαρμοστεί η αργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σκοπό να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι μετακινήσεις.
Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας.
Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό (τα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν και τα κινούμενα όπου είναι δυνατόν). Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση – δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας. (Η τηλεκπαίδευση δεν θα πραγματοποιηθεί διότι θα απουσιάζει το διοικητικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την παροχή της).
Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.
Για τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00.
Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών
Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις ημέρες που είναι υποχρεωτική αργία, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:
αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κακοκαιρία «Ελπίδα» – Αττική Οδός: «Μπαλάκι» οι ευθύνες – Σοκάρουν τα λόγια των υπευθύνων, 1200 οχήματα εγκλωβισμένα [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα» – Αττική Οδός: Συγκλονιστική μαρτυρία – «Άρχισα να έχω σπασμούς από το κρύο» [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ολονύχτια μάχη του στρατού για τον απεγκλωβισμό πολιτών – Ιστορίες τρέλας και οργής, εικόνες ντροπής στην Αττική Οδό [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Εικόνες αποκάλυψης στη Μεσογείων – «Μόλις απεγκλωβίστηκα, αφήνουν το αυτοκίνητό τους και τρέχουν να σωθούν οι άνθρωποι» [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πώς θα κινηθούν σήμερα τα Μέσα Μεταφοράς – Ακινητοποιημένα τρόλεϊ και λεωφορεία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr