Τον επόμενο μήνα αναμένεται έκθεση και της ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ, όπου καταγράφεται η οριακή προαγωγή στο σχολείο (σ.σ.: ο μαθητής περνά στην επόμενη τάξη με βαθμό πολύ κοντά στη βάση), σε μια προσπάθεια σύνδεσής της με τη σχολική διαρροή. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.», ενώ στο Γυμνάσιο το ποσοστό των μαθητών με χαμηλά εκπαιδευτικά αποτελέσματα είναι 17%, στα ΓΕΛ εκτοξεύεται στο 33% και στα ΕΠΑΛ στο 48%.
Φύλο
Τα αγόρια προηγούνται σε σχέση με τα κορίτσια στη μαθητική διαρροή, καθ’ όλη τη διάρκεια της Υποχρεωτικής και μη Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια. Από το Δημοτικό (σ.σ.: όπου οι αποκλίσεις είναι πολύ μικρές), με ποσοστά 1,81% για τα αγόρια και 1,76% για τα κορίτσια, στο Γυμνάσιο η ψαλίδα μεγαλώνει με 4,82% για τα αγόρια και 3,58% για τα κορίτσια. Στο Λύκειο, ειδικά στην Τεχνική Εκπαίδευση (ΕΠΑΛ), τα ποσοστά διαρροής εκτοξεύονται στο 11,45% για τα αγόρια και στο 9,99% για τα κορίτσια, με την απόκλιση να αγγίζει πλέον το 15% ανάμεσα στα δύο φύλα.
Χαρακτηριστικά ανά περιοχή
Ωράριο - Παραμονή Χριστουγέννων: Τι ώρα κλείνουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ
Η «ιδιαίτερη» περίπτωση των ΕΠΑΛ ξεχωρίζει και στην καταγραφή της μαθητικής διαρροής ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Ενώ η διαρροή στις αστικές περιοχές είναι μικρότερη (σ.σ.: χωρίς όμως μεγάλες αποκλίσεις από τις ημιαστικές και αγροτικές), στα ΕΠΑΛ στις αστικές περιοχές καταγράφεται 11,60% μαθητική διαρροή, 10,80% στις αγροτικές και 9,23% στις ημιαστικές.
Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά με 8,73% στο Γυμνάσιο και 15,47% σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και ακολουθεί η Αττική με 14,26% στα Λύκεια. Μάλιστα, σε απόλυτους αριθμούς η Αττική έχει τα υψηλότερα νούμερα με 1.000 μαθητές σε Λύκεια και 1.346 μαθητές σε Γυμνάσια. Βέβαια, αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι στην Αττική συγκεντρώνεται περίπου το 1/3 των μαθητών πανελλαδικά. Αντίθετα, βελτίωση στα ποσοστά τους έχουν οι περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, με πτωτική τάση ακόμα και 50%.
Αττική
Εντοπίζονται διαφορές ανάμεσα στις περιοχές της Αττικής, με τα σχολεία της Δυτικής Αττικής να καταγράφουν τα μεγαλύτερα ποσοστά διαρροής: 9,81% στα Γυμνάσια, 2,29% στα Γενικά Λύκεια και 16,51% στα ΕΠΑΛ. Ακολουθούν στα ΓΕΛ ο Πειραιάς και η Δ’ Αθήνας (Αγ. Δημήτριος, Γλυφάδα, Καλλιθέα κ.λπ.). Η Α’ Αθήνας (Αθήνα, Γαλάτσι, Ζωγράφου, Φιλαδέλφεια κ.λπ.) κατέχει τα πρωτεία στη διαρροή στο Δημοτικό συγκεντρώνοντας το 35% του συνολικού αριθμού μαθητών, ενώ η Β’ Αθήνας (Μαρούσι, Κηφισιά, Πεύκη κ.λπ.) παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά.
Ελπίδα Οικονομίδη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου