«Ούτε είχα σαν σκοπό να σηκώσω κάποια σημαία ούτε να νιώσω ότι πρωτοστατώ σε κάτι. Η βία υπήρχε, υπάρχει και ελπίζουμε να μην υπάρχει στο μέλλον. Πάρα πολλά θύματα πλέον καταγγέλλουν, όχι γιατί πριν δεν υπήρχαν κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις, αλλά διότι το περιβάλλον και οι συνθήκες δεν ευνοούσαν ώστε να μιλήσει κάποιος ανοιχτά. Το θύμα ένιωθε ότι φταίει», είπε η Σοφία Μπεκατώρου στην ειδική εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8.
Η Σοφία Μπεκατώρου τόνισε πως αρχικά ήταν πολύ σημαντικό για την ίδια να μπορέσει να αντιμετωπίσει την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη. Έτσι πήρε την απόφαση να καταγγείλει την τραυματική της εμπειρία. «Από την άλλη, εφόσον δημιουργήθηκε μια δυναμική του #metoo, είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, κυρίως επειδή δημιουργείται ένα κλίμα αλληλεγγύης στα θύματα. Εγώ το βλέπω σαν μια λαμπαδηδρομία, μεταφέρουμε μια φλόγα αλληλεγγύης από το ένα θύμα στο άλλο, το ένα δίνει δύναμη στο άλλο και συνεχίζει γιατί πρέπει κάποια στιγμή η κουλτούρα μας να δημιουργεί αίσθημα ενοχής στον θύτη και όχι στο θύμα», σημείωσε.
Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για την πρωτοβουλία που ανέπτυξε μαζί με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, την διαδικτυακή πλατφόρμα menowmetoo.gr, όπου μπορεί οποιοσδήποτε να καταγγείλει, να καταθέσει την δική του εμπειρία έμφυλης βίας, διατηρώντας την ανωνυμία του.
«Έχω απογοητευτεί από τoν χώρο του αθλητισμού. Στον χώρο της γυμναστικής υπάρχουν 37 καταγγελίες κοριτσιών και οι φερόμενοι δράστες βρίσκονται αυτή την στιγμή σε θέσεις ευθύνης, στην ομοσπονδία, σε σχολεία, σε συλλόγους» επισήμανε η κ. Μπεκατώρου και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει λόγω της παραγραφής των αδικημάτων.
«Ένα πρόβλημα που έχουμε είναι της παραγραφής και ένα άλλο είναι η προσπάθεια ξεπλύματος των ανθρώπων αυτών. Δυστυχώς ξεκίνησαν τόσα πράγματα από τον χώρο του αθλητισμού, ο Λευτέρης Αυγενάκης βοήθησε με το νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχουν πια ψυχολόγοι στις ομοσπονδίες, δεν σημαίνει όμως ότι ο κάθε προπονητής έχει περάσει από μια διαδικασία ψυχολογικής αξιολόγησης. Πρέπει να νιώθουμε ασφαλείς και για να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του χώρου μας πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες. Εμένα με βοήθησε πάρα πολύ ο αθλητισμός να σταθώ στα πόδια μου να βρω έναν τρόπο να το αντιμετωπίσω και να που ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσω και το κομμάτι αυτό, της βίας» είπε η κ. Μπεκατώρου.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Σενάριο-βόμβα για ρεβεγιόν στο σπίτι και κλείσιμο της εστίασης στις 22:00 – Από την Πέμπτη θα ισχύσουν τα μέτρα
- Κορονοϊός 28/12: Σε κατάσταση συναγερμού η Ελλάδα με 21.657 κρούσματα – 635 διασωληνωμένοι – 60 νεκροί
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Νέα στοιχεία διαψεύδουν την απολογία του – Η χυδαία ανάρτηση από τον Μάρτιο του 2021 που τον «καίει»
- Covid Free Wallet: Διευκρινίσεις για την ψηφιακή ταυτότητα στο κινητό σου – Αναλυτικά τα βήματα
- Τέλη κυκλοφορίας 2022: Παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου – Τι ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών
- Το Netflix μας «τρολάρει» με αφορμή το νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων – «Τα είπε όλα» σε έξι λέξεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr