Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ, «τo σύστημα Διάθεσης Self-Test άνοιξε σήμερα Τετάρτη 22/12/2021 8:00 έως και Παρασκευή 31/12 20:00. Θα διανέμονται δύο (2) self test σε όλους τους πολίτες άνω των 5 ετών». Τα self test θα δίνονται από τα φαρμακεία στους πολίτες με τη χρήση ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (προσωρινού ΑΜΚΑ).
Τον οδικό χάρτη των μέτρων για τις γιορτές αλλά και για το τι θα συμβεί μετά από αυτές παρουσίασε ο χθες Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο υπουργικό συμβούλιο πως δεν θα γίνουν rapid test από όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αλλά θα δοθεί ισχυρή σύσταση για selt test για όσους βγουν να διασκεδάσουν παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα πρόσθεσε ότι θα ξανανοίξει η πλατφόρμα και θα δοθούν δωρεάν για όλους 2 self test στις γιορτές. Αναφορικά με την απόφαση να μην γίνουν rapid test από όλους ο πρωθυπουργός είπε πως θα ήταν αδικία για τους εμβολιασμένους, ενώ θα υπήρχε πρόβλημα και με τη διαθεσιμότητα από τα φαρμακεία.
Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αλλά δεν απέκλεισε και να ληφθούν αν χρειαστεί ανάλογα με την κατάσταση μετά τις γιορτές.
Αναφερόμενος στη δεύτερη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης, είπε ότι αυτό αφορά στις πρώτες εβδομάδες του 2022 και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα εκείνης της περιόδου. Και στη “φαρέτρα” της κυβέρνησης, εφόσον χρειαστεί, θα μπουν η επέκταση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση μέχρι τις 12 το βράδυ.
Παράλληλα, συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών, μέτρο που θα κριθεί από την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σκέψη για κλείσιμο των σχολείων αλλά αυτό θα επαναξιολογηθεί και τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Τζανάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο lockdown
O καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης από την πλευρά του ξεκαθάρισε πως, αν παρατηρηθεί αύξηση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων, χωρίς να πέφτουν περαιτέρω, τότε αυτό σημαίνει πως η Όμικρον είναι στην κοινότητα.
«Δεν βλέπουμε την εντυπωσιακή άνοδο και αυτό είναι καθαρά μαθηματικά. Είναι ο κανόνας του διπλασιασμού, που ξεκινάει από μικρό νούμερο και καταλήγει σε κάτι τρομαχτικά νούμερα. Η Δανία με 90% εμβολιαστική κάλυψη, είχε στις 2 Δεκεμβρίου 5.5000 κρούσματα και χτες ανακοινώθηκαν 13.200 κρούσματα», είπε ο κ. Τζανάκης τονίζοντας την εφιαλτική άνοδο των κρουσμάτων μέσα σε μόλις 10 ημέρες.
Κρήτη: Τι λέει ο ψυχίατρος που εξέτασε τον Γάλλο ο οποίος σκότωσε την 36χρονη
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι προκαλεί ασυμπτωματική νόσο σε πολλά άτομα, σε άτομα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη πλήρη ή προ τεσσάρων και πέντε μηνών. Η Όμικρον και η Δέλτα ίσως δεν κάνουν καθόλου ή πολύ λίγα συμπτώματα κι έτσι προχωράει», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.
Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν τη μετάλλαξη Όμικρον εξαρτάται από το αρχικό νούμερο που υπάρχει στην κοινότητα. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν 100 κρούσματα αναμένεται ανάλογη αύξηση, ενώ εάν έχουμε 200 ή και 500 κρούσματα, τότε το νούμερο ανεβαίνει πολύ περισσότερο. Ο χρόνος διπλασιασμού είναι πολύ μικρός και μάλιστα ο κ. Τζανάκης προέβλεψε πως ίσως τα Φώτα κρούσματα της Όμικρον να φτάσουν τα 3.500.
Ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως όλα τα μέτρα που στοχεύουν στην αναχαίτιση της Όμικρον θα πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι. Ανοιχτό άφησε, επίσης, το ενδεχόμενο ενός lockdown, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας.
Με αφορμή την Ολλανδία και το lockdown που έθεσε η χώρα μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, είπε: «Κάποιες από αυτές τις χώρες είχαν σταματήσει τη χρήση μάσκας και δεν χρησιμοποιούσαν το διαβατήριο εμβολιασμού και τώρα αναγκάστηκαν και πήραν αυτά τα μέτρα. Τα μέτρα αυτά τα καθορίζουν οι δείκτες που πιέζουν το σύστημα, δηλαδή οι διασωληνωμένοι, οι νοσηλείες και οι θάνατοι. Αν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων θα περιμένουμε να εμφανιστεί η πίεση 10 με 15 ημέρες αργότερα».
Παναγιωτόπουλος: Nα λειτουργούν στο 60% οι κλειστοί χώροι
Την άμεση λήψη μέτρων στη χώρα μας για να αναχαιτιστεί μια επερχόμενη εκθετική άυξηση κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον, πρότεινε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».
«Δεν νοείται να υπάρχουν χώροι με 100% πληρότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, εκφράζοντας την ανάγκη οι εσωτερικοί χώροι όπως τα θέατρα, τα σινεμά και τα κέντρα διασκέδασης να λειτουργούν με πληρότητα στο 60%.
Εξήγησε δε ο ίδιος ότι από ένα σημείο και μετά η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δεν θα μπορεί να ελεγχθεί και για αυτόν τον λόγο καθίσταται αναγκαίο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα : «Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, όταν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Ότι είναι να κάνουμε πρέπει να γίνει τώρα, δεν πρέπει να περιμένουμε για να πάρουμε μέτρα. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις, αν όμως έχουμε ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πολλαπλάσιες».
Σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, τόνισε πως «ακόμα κι αν ισχύει ότι τα σοβαρά περιστατικά θα είναι μικρότερα σε ποσοστό λόγω της ήπιας, κατά κύριο λόγο, νόσησης που φαίνεται να προκαλεί», εξήγησε ότι αν είναι τεράστιος ο αριθμός των κρουσμάτων τότε «μπορεί να δούμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό βαριά νοσούντων σε απόλυτο αριθμό»
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Φόβοι για 20.000 κρούσματα τη μέρα στην κορύφωση της «Ομικρον»
- Μετάλλαξη Όμικρον: Παγκόσμιος συναγερμός λίγο πριν τα Χριστούγεννα – Ακυρώθηκαν εκδηλώσεις και πάρτι
- Μετάλλαξη Όμικρον: Δεν την πιάνει κανένα μονοκλωνικό δείχνουν οι πρώτες μελέτες
- Γιώργος Τράγκας: Ο κακός χαμός στο κόμμα του
- Μετάλλαξη Όμικρον: Παγκόσμιος συναγερμός λίγο πριν τα Χριστούγεννα
- Πέτρος Φιλιππίδης: Πότε ξεκινά η δίκη του, γατί κατηγορείται
- Αλέξης Τσίπρας: Όλα όσα δεν είπε στη Μάρα Ζαχαρέα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr