Γράφει η
εκπαιδεύτρια φυσικών καλλυντικών και σαπουνιών,
Χριστίνας Σεχίδου
Η στάχτη από τα ξύλα που έκαιγαν μαζί με το λίπος από τα ζώα ξεπλένονταν από τη βροχή και έφταναν στα ρυάκια. Αυτή η ένωση (στάχτη – λίπος – νερό) έδωσε το πρώτο σαπούνι. Η Ελλάδα έχει μέσα στην παράδοσή της την παραγωγή σαπουνιού ιδιαίτερα στις ελαιοπαραγωγικές της περιοχές.
Σήμερα, υπάρχει έντονη η τάση του καταναλωτή να επιστρέψει σε παλιές παραδοσιακές συνταγές για τη φροντίδα του σώματός του κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερος κόσμος να ασχολείται με την παραγωγή του σαπουνιού τόσο για οικιακή όσο και για εμπορική χρήση.
Το ενδιαφέρον του κόσμου σχετικά με την παραγωγή σαπουνιού είναι μεγάλο και η βασική συνταγή του έχει προσαρμοστεί σε νέες ανάγκες και ιδέες. Σήμερα, μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα από μια μεγάλη ποικιλία ελαίων για τις παρασκευές μας και να μην περιοριστούμε μόνο στη χρήση του ελαιόλαδου (καστορέλαιο, αμυγδαλέλαιο, λάδι καρύδας κ.ά.). Ακόμη, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό σε μια συνταγή με ένα άλλο υγρό, όπως είναι ένα αφέψημα βοτάνων, χυμός φρούτων ή λαχανικών, κρασί, ακόμη και γάλα. Πρέπει να τονίσουμε πως η ποιότητα της πρώτης ύλης μας αξίζει να είναι διασφαλισμένη και να χρησιμοποιούμε προϊόντα από πιστοποιημένους παραγωγούς.
Στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή αγαπάμε τη φύση και τα δώρα της και τα αξιοποιούμε στις παρασκευές μας. Μαθαίνουμε στους εκπαιδευόμενούς μας να κάνουν σαπούνι με ελαιόλαδο, βότανα και γάλα. Σκοπός μας μέσα από τα μαθήματα, να γνωρίσουν τις ιδιότητες των βοτάνων, να αγαπήσουν και να σεβαστούν τη Μάνα Γη και να μπορούν να αξιοποιούν τα δώρα της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τα οφέλη του παραδοσιακού σαπουνιού σε επιδερμίδα και μαλλιά
- Περιέχει φυσικές σαπωνίνες που καθαρίζουν την επιδερμίδα χωρίς να διαταράσσουν το φυσιολογικό pH της.
- Βοηθούν στη γρηγορότερη επούλωση πληγών από δερματικά προβλήματα.
- Συσφίγγουν το δέρμα.
- Δυναμώνουν τη ρίζα της τρίχας.
- Βοηθούν στον έλεγχο της τριχόπτωσης, και το αποτέλεσμα είναι πιο λαμπερά και δυνατά μαλλιά.
ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΓΑΛΑ
Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Τι κατάθεσε η μητέρα του Παναγιωτάκη για την Ειρήνη
400 γραμμάρια ελαιόλαδο
100 γραμμάρια καστορέλαιο
100 γραμμάρια λάδι καρύδας
100 γραμμάρια αμυγδαλέλαιο
219 γραμμάρια γάλα
98 γραμμάρια καυστική σόδα
Ξεκινάμε να φτιάξουμε το σαπούνι μας πρώτα παγώνοντας το γάλα. Είναι απαραίτητο αυτό το βήμα για να μην καταστραφούν τα σάκχαρα, αλλά και όλα τα θρεπτικά συστατικά του από την υψηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της σαπωνοποίησης. Πρωταρχικό μέλημά μας είναι η ασφάλειά μας, για αυτό φοράμε γάντια κουζίνας, προσωπίδα για να προστατεύσουμε το πρόσωπό μας και μακριά ρούχα. Απομακρύνουμε από το χώρο παιδιά ή κατοικίδια. Ο χώρος που θα δουλέψουμε πρέπει να αερίζεται καλά. Προσθέτουμε την καυστική σόδα σιγά σιγά στα παγάκια του γάλακτος και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης ώστε να λιώσουν και να διαλυθεί η καυστική σόδα. Η θερμοκρασία του μίγματός μας δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 23-25 βαθμούς Κελσίου. Μπορούμε να τοποθετήσουμε το σκεύος με το διάλυμα της καυστικής σόδας σε ένα μπολ με παγάκια για να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του χαμηλή. Το ελαιόλαδό μας πρέπει να είναι σε αντίστοιχη θερμοκρασία με αυτή του διαλύματος καυστικής σόδας.
Προσθέτουμε το καυστικό διάλυμα στο μίγμα ελαίων και ανακατεύουμε με ένα ραβδομπλέντερ (με προσοχή γιατί πιτσιλάει), μέχρι να δούμε το μίγμα μας να αρχίσει να χυλώνει. Σε αυτό το στάδιο το βάζουμε σε φόρμα και το αφήνουμε για 3-4 μέρες ώσπου να σταθεροποιηθεί και να μπορούμε να το κόψουμε. Αφού το κόψουμε σε κομμάτια, θα πρέπει να το αφήσουμε για 2-3 μήνες σε καλά αεριζόμενο χώρο για να ωριμάσει και να είναι ασφαλές για χρήση.
TIP: Για να εξασφαλίσουμε ότι το σαπούνι μας δεν θα ανεβάσει πολύ τη θερμοκρασία του στη φάση της σαπωνοποίησης, μπορούμε, όταν το βάλουμε στη φόρμα, ή να το τοποθετήσουμε μέσα σε ψυγείο (αν έχουμε κάποιο παλιό) για λίγες ώρες ή να έχουμε έναν ανεμιστήρα ή air condition να το δροσίζει!
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Φόβοι για 20.000 κρούσματα τη μέρα στην κορύφωση της «Ομικρον»
- Μετάλλαξη Όμικρον: Παγκόσμιος συναγερμός λίγο πριν τα Χριστούγεννα – Ακυρώθηκαν εκδηλώσεις και πάρτι
- Μετάλλαξη Όμικρον: Δεν την πιάνει κανένα μονοκλωνικό δείχνουν οι πρώτες μελέτες
- Γιώργος Τράγκας: Ο κακός χαμός στο κόμμα του
- Μετάλλαξη Όμικρον: Παγκόσμιος συναγερμός λίγο πριν τα Χριστούγεννα
- Πέτρος Φιλιππίδης: Πότε ξεκινά η δίκη του, γατί κατηγορείται
- Αλέξης Τσίπρας: Όλα όσα δεν είπε στη Μάρα Ζαχαρέα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr