«Έπρεπε να ζητήσει να βγουν οι χειροπέδες. Και για αυτό ζήτησα εγώ προσωπικά συγγνώμη για ευθύνες, που δεν έχω εγώ προσωπικά, αλλά τις έχω ως διοικητής του νοσοκομείου και τις αναγνωρίζω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Θόδωρος Πισιμίσης για την μικροεπέμβαση, που πραγματοποιήθηκε στο ΠΠΝΠ, σε έναν κρατούμενο, όταν βρέθηκε στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να του αφαιρεθεί ένα κοκκίωμα με τοπική αναισθησία, χωρίς να του βγάλουν τις χειροπέδες. «Δεν υπήρχε σκοπιμότητα. Ήταν ένα λάθος μεγάλο για μένα, γιατί προέχει η ιδιότητα του ασθενούς, δεν υπάρχει άλλη ιδιότητα, από την στιγμή, που ξαπλώνει στο κρεβάτι, δεν είναι κρατούμενος, είναι ασθενής» δηλώνει ο κ. Πισιμίσης.
Το θέμα βγήκε στην δημοσιότητα ύστερα από την επιστολή-καταγγελία από την Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων, που ανέφεραν ότι «ο ασθενής κρατούμενος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο για επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και χειρουργήθηκε με τοπική αναισθησία, χωρίς να του αφαιρεθούν οι χειροπέδες, ενώ επειδή η επέμβαση ήταν ανοικτής κοιλίας, ο ασθενής έπρεπε να κρατάει τα χέρια του σηκωμένα ψηλά».
Αλαλούμ με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο - Πώς μπήκε και βγήκε το λουκέτο
Ο διοικητής του νοσοκομείου τόνισε ότι «η αλήθεια ήταν ότι δεν ήταν εγχείρηση ανοικτής κοιλίας, ήταν επιδερμικό, ένα ράμμα παλιό, είχε προκαλέσει ένα κοκκίωμα, το οποίο αφαιρέθηκε. Ο ασθενής δεν πόνεσε, ήταν τοπική αναισθησία. Τα χέρια του δεν ήταν ψηλά, ήταν πάνω στον θώρακά του, όπως θα ήταν σε οποιαδήποτε περίπτωση είτε φορούσε χειροπέδες είτε όχι. Όχι ψηλά, σε στάση βασανισμού, που έλεγαν».
Όσον αφορά την στάση του γιατρού, ο κ. Πισιμίσης επεσήμανε ότι «ο γιατρός δεν ζήτησε από τους αστυνομικούς να βγάλουν τις χειροπέδες. Οι φύλακες όφειλαν να την βγάλουν, εφόσον δεν τις έβγαλαν έπρεπε ο γιατρός να το κάνει. Γιατί δεν το ζήτησε; Σας το λέω έντιμα και θέλω να το πιστέψει και ο κόσμος, που μας ακούει, δεν το έκανε επίτηδες. Είναι ένα πολύ καλό παιδί, απλά δεν το ήξερε, είναι νέος γιατρός στο νοσοκομείο, δεν ήξερε τις διαδικασίες… Από την στιγμή, που οι φύλακες τον παραδίδουν στον γιατρό, παύει να είναι κρατούμενος, είναι ασθενής. Ο γιατρός δεν βλέπει κρατούμενο, αλλά ασθενή. Αυτό είναι η μεγάλη διαφορά και πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι επαγγελματίες της υγείας».
Το πρωί ο διοικητής του ΠΠΝΠ επισκέφθηκε το σωφρονιστικό κατάστημα της Πάτρας, προκειμένου από κοινού με τον διευθυντή και αντιπροσωπεία των κρατουμένων να συζητήσουν ένα πρωτόκολλο, ώστε να εκλείψουν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκαν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών, ώστε να μειωθούν ακόμα και οι μη αναγκαίες επισκέψεις κρατουμένων στο νοσοκομείο, για πράγματα, που μπορούν να αντιμετωπιστούν στις φυλακές. Ακόμη κατέληξαν στο να υπάρχει μια προ συνεννόηση πριν τις διακομιδές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, οι οποίες μπορούν να αποβούν σε βάρος των κρατουμένων.
Τέλος ο κ. Πισιμίσης θα εκδώσει ανακοίνωση με οδηγίες προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις τυχόν ομηρίας στο μέλλον, «γιατι μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν νοσηλεύτριες που έχουν ψαλίδια, τα οποία δεν πρέπει να κουβαλούν μέσα στους θαλάμους των κρατουμένων στο νοσοκομείο» σημείωσε ο ίδιος μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».