Σε δεύτερο χρόνο, ωστόσο, αναμένεται και η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή – χωρίς βέβαια να διευκρινιστεί αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας. Παράλληλα, επιχειρείται η τακτοποίηση κάποιων γκρίζων σημείων, όπως η εξαίρεση από τα αναδασωτέα των αγροτεμαχίων, των εκτάσεων που δεν ήταν ποτέ δάση, καθώς και των ακινήτων που προέρχονται από αναδασμό τα οποία θα θεωρούνται αγροτικά. Οσον αφορά στον καθορισμό 100 δόσεων για την εξαγορά των παράνομα εκχερσωμένων αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται θα έρθει νομοθετική ρύθμιση.
Επί του παρόντος αυτά που διευθετήθηκαν είναι τα εξής:
-Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη που αναρτήθηκε από τις 60 ημέρες στις 105 ημέρες. Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων είχε αρχικά οριστεί για 60 ημέρες αλλά τόσο τα σοβαρά λάθη που αναδείχτηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών – όπως για παράδειγμα αυτό της Πάτμου που κρίθηκε δασική έκταση κατά 80% παρόλο που δεν έχει σχεδόν καθόλου δέντρα – όσο και οι αντιδράσεις των πολιτών για τα περιορισμένα χρονικά πλαίσια που δόθηκαν από την κυβέρνηση, υπέδειξαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος πως μια παράταση είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη. Αποτέλεσμα αυτού, οι πολίτες να έχουν συν 45 ημέρες (από την μέρα που αναρτήθηκε ο κάθε χάρτης ανά περιοχή) για να μελετήσουν τους δασικούς χάρτες αλλά και να απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς. Να σημειωθεί πως πέρα από το Κτηματολόγιο και για τη διευκόλυνση των πολιτών εκδίδονται από το ΥΠΕΝ και τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών.
-Οι χάρτες θα αποστέλλονται στον αρμόδιο για τις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ όταν κυρωθούν και όχι κατά την ανάρτησή τους. Ο κυρωμένος δασικός χάρτης αποστέλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας με τις περιοχές όπου δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις και στη συνέχεια, μετά την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, αποστέλλεται εκ νέου ο συμπληρωμένος και κυρωμένος δασικός χάρτης, ο οποίος μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή.
-Από τα αναδασωτέα θα εξαιρούνται τα αγροτεμάχια. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από την κύρωση των δασικών χαρτών οι εκτάσεις που, σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία, δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις, και παρόλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί εντός ευρύτερα αναδασωτέων εκτάσεων. Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών η διοίκηση περιέλαβε μέσα σε ευρύτερα περιγράμματα που χαρακτήριζαν τις εκτάσεις ως αναδασωτέες και εκτάσεις που ποτέ δεν είχαν δασικό χαρακτήρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να δουν κατά την ανάρτηση του δασικού χάρτη την έκτασή τους ως αναδασωτέα, κάτι που δημιούργησε σύγχυση. Για τον λόγο αυτό εξαιρούνται αυτές και μόνο οι εκτάσεις από τον χαρακτηρισμό τους ως αναδασωτέων.
-Τα ακίνητα από αναδασμό θα θεωρούνται αγροτικά. Ειδικότερα, στην αποτύπωση των δασικών χαρτών περιλαμβάνονται πλέον και οι αναδασμοί που εκδόθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, θα ανακληθεί μερικώς ή ολικώς αρμοδίως κάθε διοικητική πράξη σχετική της κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας. Κατά αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται απρόσκοπτα η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, δεν ανακόπτεται η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά περιεχομένου και διασφαλίζεται η συνταγματική κατοχύρωση και προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων. Οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων θα εξετάζουν και τον χαρακτήρα εκτάσεων σε περιοχές που ενώ είναι κηρυγμένες ως αναδασωτέες, έχουν άλλη μορφή.
Ναι μεν αλλά από το ΤΕΕ
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
«Υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα που τα βρίσκουμε μπροστά μας και εμποδίζουν την ολοκλήρωση του έργου. Χρειάζεται ένα σύνολο διατάξεων, ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο για να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αλλά και για να προχωρήσει ουσιαστικά και με ορθό τρόπο ο διάλογος για τις σωστές επιλογές. Ωστε οι λύσεις που θα επιλεχθούν να είναι πρακτικά εφαρμόσιμες, επιστημονικά ορθές και συνταγματικά ανεκτές» αναφέρει χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός και συμπληρώνει: «Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ειδικά για τις αναδασώσεις, τους αναδασμούς και την παράταση των αντιρρήσεων, είναι σε σωστή κατεύθυνση. Τόσο όμως η διαδικασία όσο και η αποσπασματικότητα των ρυθμίσεων δεν επιλύουν συνολικά το ζήτημα που αφορά την ιδιοκτησία και τη γη πολιτών σε όλη τη χώρα».
Παράλληλα, εξήγησε ο κ. Στασινός πως η προσπάθεια της χώρας να αποκτήσει επιτέλους δασικούς χάρτες είναι σημαντική καθώς αποτελεί έργο υποδομής εξίσου σημαντικό με το Κτηματολόγιο. Και τα δύο πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Και μαζί να αποτυπωθούν σε ένα ενιαίο ψηφιακό υπόβαθρο όλες οι θεσμικές γραμμές, όπως τα δασικά, τα αρχαιολογικά κ.ά. γιατί, όπως ανέφερε, μόνο έτσι η χώρα μας θα γίνει επιτέλους ένα σύγχρονο κράτος.
Αντιδράσεις για την τροπολογία
Εντονη ήταν η αντίδραση του τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Σκρέκα, καθώς το υπουργείο κατέθεσε χθες την τροπολογία και δεν ήταν εφικτό να γίνει καμία συζήτηση στη Βουλή εφόσον δεν πρόλαβε να ενημερωθεί – τονίζοντας ωστόσο ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι πάρα πολλά.
Ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, με τη σειρά του, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας στον υπουργό και στον αναπληρωτή πως δεν τους είχαν ακούσει «τώρα αναγκάζεστε που είστε μπροστά στα προβλήματα που δημιουργήσατε και φέρνετε μια τροπολογία που πάλι αποσπασματικά πάει να λύσει ένα από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο νόμος σας».
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ – ΕΛΛΑΔΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου