Στις αρχές του χρόνου είχαν αρχίσει να μεταφέρουν τους πρόσφυγες και μετανάστες αρχικά στη Βουλγαρία και στη συνέχεια -αφού έκαναν το γύρο της συνοριακής γραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου- τους ωθούσαν στην Ελλάδα μέσω της οροσειράς της Ροδόπης. «Ομως, και αυτός ο δρόμος έχει κλείσει για τα κυκλώματα. Είχαμε ενημερωθεί για το νέο δρομολόγιο και το σημείο έχει “σφραγιστεί”. Τουλάχιστον για τις μαζικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει ένα ή δύο άτομα να περάσουν μεμονωμένα από κάποιο αφύλακτο σημείο», είπε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.
6.500 άτομα
Ετσι, μετά από αυτές τις εξελίξεις, τα κυκλώματα των διακινητών άρχισαν και πάλι να μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη Βουλγαρία και στη συνέχεια αναζητούν τρόπους να τους προωθήσουν προς την Κεντρική Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο στη Βουλγαρία έχουν εισχωρήσει τους τελευταίους μήνες περίπου 6.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Από το 2015, η γειτονική χώρα είχε… εξαιρεθεί από τα πλάνα του Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά την εργαλειοποίηση του προσφυγικού ζητήματος και δεν υπήρχαν ροές προς το έδαφός της. Ομως, η «ασυλία» φέρεται να αίρεται εμπράκτως και η Βουλγαρία καλείται να διαχειριστεί ένα προσφυγικό κύμα για το οποίο δεν είναι έτοιμη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας, έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί περισσότεροι από 6.500 -κυρίως- Αφγανοί υπήκοοι, αριθμός υπερτριπλάσιος συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2020! Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, το υπουργείο Αμυνας της Βουλγαρίας έστειλε στα σύνορα με την Τουρκία περίπου 400 στρατιώτες, προκειμένου να υποστηρίξουν τις αστυνομικές δυνάμεις. «Υπάρχουν στρατιώτες στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα για να υποστηρίξουν τη συνοριακή αστυνομία. Εχουν σταλεί 350 άτομα μαζί με περίπου 40 μονάδες εξοπλισμού», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο bTV ο υπουργός Αμυνας, Γκεόργκι Παναγιότοφ.
Φράχτης
Το μήκος της μεθοριακής γραμμής των δύο χωρών αγγίζει τα 259 χιλιόμετρα. Ο βουλγαρικός στρατός κατασκεύασε τα πρώτα 30 χιλιόμετρα του φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία πριν από επτά χρόνια. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο τμήμα του συνοριακού φράχτη κατασκευάστηκε από ιδιωτικές εταιρίες και η τιμή ανά χιλιόμετρο αποδείχθηκε πολλαπλάσια, εγείροντας σοβαρές υποψίες διαφθοράς. Ο έλεγχος της Εισαγγελίας δεν οδήγησε πάντως στην έναρξη ποινικής διαδικασίας για την υπόθεση. Το πρόβλημα είναι ότι ο φράχτης δεν είναι ιδιαίτερα… γερός, με αποτέλεσμα η παραβίασή του να γίνεται εύκολα από τα έμπειρα μέλη των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.
Φως στο Τούνελ για Αμαλιάδα: Οι καυτές αποκαλύψεις της Νικολούλη - Τι λέει ο πατέρας του Παναγιωτάκη
Σε επιφυλακή
Φυσικά, η ελληνική πλευρά παραμένει σε επιφυλακή. Ηδη έχει ολοκληρωθεί ο φράχτης στον Εβρο, έχουν ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή και ο εξοπλισμός, ενώ το μεγαλύτερο βάρος διαχείρισης της συνολικής κατάστασης το σηκώνουν οι περίπου 1.000 συνοροφύλακες που υπηρετούν στο νομό. Με τμήματα στα χωριά Μεταξάδες, Κυπρίνο, Φυλάκιο, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Τυχερό και Φέρες, καλούνται (πολλές φορές με την έμπρακτη συνεργασία των στελεχών της Frontex) να περιφρουρήσουν νυχθημερόν τη συνορογραμμή του Εβρου (δηλαδή μια απόσταση ίση από την Αθήνα έως τη Λαμία), φροντίζοντας να μη διασχίσει κανείς το ποτάμι (ή αντίστοιχα κάθετα την εθνική οδό).
Αλβανία
Την ίδια ώρα, προσφυγικές ροές… εξόδου από την Ελλάδα καταγράφονται στα σύνορα με την Αλβανία. Τις τελευταίες εβδομάδες πληθαίνουν οι περιπτώσεις μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών -είτε με Ι.Χ. είτε ακόμη και με λεωφορεία- στο χωριό Ιεροπηγή Καστοριάς, το οποίο απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από τη μεθοριακή γραμμή. «Είναι κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους τα κυκλώματα είχαν μεταφέρει αρχικά στην Αθήνα ή απευθείας από τον Εβρο. Πλέον, οι πρόσφυγες αναζητούν τρόπους να φύγουν από την Ελλάδα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη. Θεωρούν ότι μπορούν να περάσουν εύκολα τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ομως, τα μπλόκα των συναδέλφων είναι πολλά και πυκνά, ενώ στο αλβανικό έδαφος επιχειρούν και στελέχη της Frontex, όπως ακριβώς γίνεται στον Εβρο», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρέλας.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Εως 500% πάνω η διασπορά «έβαψε» με βαθύ κόκκινο 16 περιοχές
- Εκκλησία: Όλο το παρασκήνιο για την «πατρική» σύσταση για rapid test – Πώς από την καμία αναφορά φτάσαμε στο ηχηρό μήνυμα
- Γιώργος Παπανδρέου στο «Ενώπιος Ενωπίω»: Δεν θέλω να πάρω καμία ρεβάνς – Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
- Σε ένα χρόνο τέλος στους καυστήρες πετρελαίου σε όλα τα νέα σπίτια
- Χάπι Merck: Γιατί διακόπηκε πρόωρα η «Φάση 3» της κλινικής του μελέτης
- Στη Χάλκη ο Μητσοτάκης: Γίνεται το πρώτο GR-eco νησί της Ελλάδας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr