Εκπαιδευτικοί σύλλογοι και αντιπολίτευση κατηγόρησαν την πολιτική ηγεσία ότι, εν μέσω κορονοϊού, επιχειρεί να δημιουργήσει ακόμα πιο πολυπληθή τμήματα, εξαντλώντας το ανώτατο όριο των μαθητών. Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για εξορθολογισμό σε περιπτώσεις όπου παρατηρούνται πλεονάσματα σε εκπαιδευτικούς (σ.σ.: κυρίως σε περιοχές της επαρχίας), την ίδια ώρα που σε πολλά σχολεία καταγράφονται κενά, ενώ, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, πρόκειται για σχέδιο το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό μελέτη και δεν υπάρχει πρόθεση τμήματα που έχουν ήδη μεγάλο αριθμό μαθητών να «φορτωθούν» με επιπλέον παιδιά.
Σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών, η οδηγία του υπουργείου Παιδείας σε ορισμένες περιπτώσεις δόθηκε ακόμα και προφορικά, με γονείς και εκπαιδευτικούς, ιδίως στις περιπτώσεις μεγάλων πόλεων όπως η Αθήνα, να εγείρονται κατά της απόφασης, υπογραμμίζοντας ότι η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένονται χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η διαδικασία επαρκούς αερισμού των τάξεων.
Περιορισμοί
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τον περιορισμό τμημάτων και θέσεων σε σχολεία όπου η δυναμικότητα των μαθητών είναι μικρότερη, όπως για παράδειγμα, όπως μεταφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας, ένα σχολείο αν και εξαθέσιο έχει χαμηλότερο αριθμό μαθητών από αυτόν που ορίζει ο νόμος. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει πλεονάζον εκπαιδευτικό δυναμικό, το οποίο θα πρέπει να διατεθεί όπου υπάρχουν ελλείψεις.
Πάντως, οι καταγγελίες και οι διαμαρτυρίες αφορούν και σχολεία που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, με τους γονείς να αντιτίθενται στο σχεδιασμό για συγχωνεύσεις τμημάτων.
Ενα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς καταγράφονται ακόμα μερικές χιλιάδες κενά στα σχολεία όλης της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των αναπληρωτών που έχουν προσληφθεί μέχρι στιγμής είναι ο ίδιος με πέρσι, όμως υπήρξαν πολλές περιπτώσεις αδειών λόγω ασθένειας ή άνευ αποδοχών, με συνέπεια να παραμένουν τα κενά.
Έλληνες μαθητές: Όλη ημέρα στο κινητό, αλλά χαμηλές ψηφιακές επιδόσεις
Κάλυψη
«Στην πρώτη φάση των αναπληρωτών καλύψαμε το 92% των δασκάλων και το 85% των καθηγητών, όμως λόγω των αδειών που υπεβλήθησαν τις πρώτες μέρες της ανάληψης υπηρεσίας τους, παρέμειναν τα κενά», εξηγεί ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αλέξης Κόπτσης. Το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει εντός των επόμενων εβδομάδων σε νέο κύμα προσλήψεων για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr