Σύμφωνα με τον Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η χώρα μας κατατάσσεται τρίτη (μετά από Τουρκία και Ιταλία) σε ό,τι αφορά το απόλυτο μέγεθος της καμένης έκτασης (933.680 στρέμματα έως 8/8) και δεύτερη (μετά την Κύπρο) σε ό,τι αφορά την αύξηση (+336%) συγκριτικά με τον μέσο όρο καμένων εκτάσεων της περιόδου 2002-2020.
«Δραστική αλλαγή»
«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Σε αυτή την κατεύθυνση, η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) μπορεί να συνεισφέρει με εργαλεία και υπηρεσίες, όπως ενδεικτικά είναι το εκτεταμένο και πιο πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών στην Ελλάδα, το προηγμένο προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0 και οι υψηλής ανάλυσης μετεωρολογικές και πυρο-μετεωρολογικές προγνώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Εκτιμήσεις
Από την άλλη πλευρά, η χαρτογράφηση από την επιχειρησιακή μονάδα Beyond της καμένης έκτασης με βάση την εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2, η οποία ελήφθη την Κυριακή στις 12:20, οδήγησε στην εκτίμηση ότι η καμένη έκταση στην Αττική υπολογίζεται σε 6.747 εκτάρια (περίπου 68.000 στρέμματα), κάπως μικρότερη από την εκτίμηση του meteo για 80.000 στρέμματα. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS), στην Εύβοια περίπου το 38% των καμένων περιοχών είναι δασικές εκτάσεις και το 24% άλλες φυσικές εκτάσεις, στην Αττική το ποσοστό των δασικών εκτάσεων ανέρχεται σε 37% περίπου και των λοιπών φυσικών εκτάσεων σε περίπου 34%.
Καταγραφή
Χθες ξεκίνησε και η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών, με ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να πραγματοποιούν αυτοψίες στους δήμους Αχαρνών (Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες), Ωρωπού (Αφίδνες, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Δροσοπηγή), Κηφισιάς (Αδάμες), Διονύσου (Κρυονέρι), Λοκρών (Μαλεσίνα).
Εως το τέλος της σημερινής ημέρας διεξήχθησαν αυτοψίες σε 246 κτίρια:
- Από αυτές, 215 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 76 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 91 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 48 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.
- Επίσης, έχουν ελεγχθεί 15 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 2 είναι κατάλληλοι για χρήση, 7 προσωρινά ακατάλληλοι και 6 επικίνδυνοι για χρήση, οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
- Ελέγχθηκαν 13 αποθήκες, εκ των οποίων η 1 κρίθηκε κατάλληλη για χρήση, 5 είναι προσωρινά ακατάλληλες για χρήση και 7 επικίνδυνες για χρήση, οι οποίες θα επανελεγχθούν.
- Τέλος, ελέγχθηκαν 3 Ιεροί Ναοί, εκ των οποίων οι 2 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και ο 1 επικίνδυνος για χρήση και θα επανελεγχθεί.
Σήμερα θα συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών πάνω από 130 μηχανικοί, για να ξεκινήσουν με εντατικούς ρυθμούς οι αυτοψίες και στις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου και Βόρειας Εύβοιας.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Επίσης, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, περισσότεροι από 1.500 πυρόπληκτοι έχουν λάβει προσωρινή στεγαστική συνδρομή. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος σε ανάρτησή του στο facebook, οι πολίτες που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν κατοικίες και οικισμούς μπορούν να καλούν το 1135 προκειμένου να λάβουν οδηγίες για την προσωρινή φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία που έχουν μισθωθεί από το Δημόσιο.
Ηλεκτροδότηση
Την ώρα που συνεχίζονται οι ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ στην Εύβοια, κατέστη εφικτή χθες η ηλεκτροδότηση των οικισμών Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, και καταβάλλεται προσπάθεια ηλεκτροδότησης του μεγαλύτερου τμήματος του οικισμού της Αγίας Αννας, στα χωριά δηλαδή απ’ όπου πέρασε η φωτιά και κατέκαψε ένα μεγάλο μέρος τους. Εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση για περίπου 7.000 κατοίκους των δήμων Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, προβλήματα εντοπίζονται σε Σιδηρόκαστρο, Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος, τμήμα του Αγίου Βασιλείου και του Πλατάνου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter