Από μία σειρά συγκυριών που τον έβαλαν σε μπελάδες αλλά ταυτόχρονα μπορεί τελικά, όπως λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, να του έσωσαν τη ζωή. Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν της τηλεφωνικές συνομιλίες μελών συμμορίας Ρομά που ανέφεραν συχνά το όνομα του συνταξιούχου επιχειρηματία. Αρχικά πίστεψαν ότι μπορεί να είναι κλεπταποδόχος. Γρήγορα, όμως, κατάλαβαν ότι ο κ. Ρομποτής δεν ήταν παρά ένα υποψήφιο θύμα των κακοποιών, οι οποίοι γνώριζαν την οικονομική του άνεση και το γεγονός ότι ζει μόνος του σε μια έκταση αρκετών στρεμμάτων στη Μάνδρα Αττικής.
Η Αστυνομία συνέλαβε, τελικά, τα μέλη της σπείρας, πριν προλάβουν να του επιτεθούν, ενώ σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του επιχειρηματία βρέθηκαν όπλα, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του.
Η υπόθεση άρχισε να περιπλέκεται όταν αξιωματικοί της Ασφάλειας, στην προσπάθειά τους να υπερπροβάλουν την επιτυχία τους, ανέφεραν ότι στην κατοχή του κ. Ρομποτή βρέθηκε πίνακας του Ελ Γκρέκο, του οποίου η γνησιότητα εξετάζεται. Το αποτέλεσμα ήταν η είδηση να αναπαραχθεί σε όλα τα ΜΜΕ. Οπως αποδείχθηκε, ωστόσο, επρόκειτο για ένα φθηνό αντίγραφο.
«Από φοιτητής ακόμα είχα πάθος με τους πίνακες ζωγραφικής, κυρίως του 19ου αιώνα. Είμαι φανατικός συλλέκτης έργων τέχνης, τα οποία πάντα αποκτώ με νόμιμο τρόπο, συνήθως από αντικέρ ανά την Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή είπα στους αστυνομικούς ότι ο πίνακας του Ελ Γκρέκο είναι αντίγραφο. Τον είχα αγοράσει το 1976 από μαγαζί με αντίκες στο Κολωνάκι.
Ρέθυμνο: Συλλήψεις για όπλα, άσκοπους πυροβολισμούς και φθορά ξένης ιδιοκτησίας
Δυστυχώς, τα μυαλά κάποιων αστυνομικών πήραν αέρα από την επιτυχία και παρουσίασαν διαφορετικά την κατάσταση», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Ρομποτής. Η Αστυνομία διαψεύστηκε την περασμένη Τετάρτη από στελέχη της Εθνικής Πινακοθήκης που ξεκαθάρισαν ότι «ο πίνακας δεν έχει καμία σχέση με τον Κρητικό ζωγράφο».
Στο επίσημο δελτίο της Αστυνομίας αναφέρεται και η κατάσχεση από το σπίτι του 81χρονου στη Μάνδρα 23 πινάκων βυζαντινής περιόδου. Οπως αποκαλύπτει, ωστόσο, ο επιχειρηματίας, πρόκειται για ακόμα ένα λάθος της ΕΛ.ΑΣ.: «Τους πίνακες αυτούς τους είχα πάει το 1976 στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και διαπιστώθηκε ότι είναι μεταβυζαντινοί. Μακάρι να ήταν βυζαντινοί αλλά δεν είναι. Σε συζήτηση που είχα με αρμόδιους αστυνομικούς, μου είπαν ότι θα μου επιστραφούν, αφού διαπιστώθηκε το λάθος. Εμένα με ενδιαφέρει να πάρω πίσω τη συλλογή μου, κομμάτια της οποίας είχαν δημοσιευτεί στο βιβλίο που είχε εκδώσει ο κ. Λυδάκης».
Μέσα στην ατυχία του, όμως, ο 81χρονος ήταν και τυχερός: «Αν δεν είχε γίνει αυτή η ιστορία, μπορεί οι ληστές να έμπαιναν στο σπίτι μου και τώρα να ήμουν νεκρός. Είχα δεχθεί ξανά επιθέσεις. Μία στις 28 Δεκεμβρίου 2010, όταν μου είχαν αρπάξει μία μεγάλη συλλογή κοσμημάτων, και μία τον Απρίλιο του 2011, όταν μου έσπασαν το πρόσωπο. Ζω σε μια περιοχή όπου γίνονται δέκα ληστείες και κλοπές την ημέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που βρέθηκαν στο σπίτι μου όπλα. Τα είχα για την αυτοπροστασία μου. Το ξέρω ότι αυτό είναι παράνομο και λάθος. Το παραδέχομαι».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής