«Από το πρώτο κύμα της πανδημίας, πήραμε αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, καθώς και της κοινωνίας μας από την απειλή της Covid-19. Ενωμένοι, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο πρώτο κύμα με τρόπο που έκανε την Ελλάδα ένα λαμπρό παράδειγμα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Μια χώρα που επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα απέναντι στις αντιξοότητες, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας και διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Και αυτό το Διεθνές Συνέδριο σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί: Να μη μείνει κανείς πίσω», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Με τη σειρά της η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, τόνισε ότι «ο αντίκτυπος ήταν ακόμη πιο σοβαρός για τα παιδιά και τους εφήβους, λόγω του κλεισίματος των σχολείων και πανεπιστημίων. Το εργατικό μας δυναμικό, επίσης, στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζει υπερκόπωση, συναισθήματα εξάντλησης και την πρόκληση παροχής υπηρεσιών, εν όψει μιας πανδημίας που συχνά παρεμποδίζει την προσφορά προσωπικής φροντίδας. Βεβαίως, ένα δυσανάλογο φορτίο επιβάρυνε επίσης τους ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι, σε μια εποχή που η ψυχική τους υγεία επιδεινώθηκε, έπρεπε επιπρόσθετα να ασχοληθούν με αυτόν τον νέο τρόπο λειτουργίας, σχετικά με την παροχή φροντίδας».
Θεωρίες συνωμοσίας
Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκε μελέτη για την ψυχική υγεία του πληθυσμού την περίοδο της πανδημίας που πραγματοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατρικής Κώστα Φουντουλάκη. Η διεθνής μελέτη διεξήχθη σε 40 χώρες με τη συνδρομή 152 ερευνητών και μεταξύ άλλων αναδείχθηκαν πρωτοφανή ποσοστά σε ό,τι αφορά στις θεωρίες συνωμοσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι 50% θεωρεί ότι το εμβόλιο ήταν έτοιμο πριν ξεσπάσει η πανδημία, ένα… 65% πιστεύει ότι η πανδημία είναι το «όχημα» για τη μείωση του πληθυσμού, ενώ ένα 30% είναι της άποψης ότι το 5G έχει άρρηκτη σχέση με την πανδημία. Επιπλέον, 60% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι ο ιός είναι «κατασκεύασμα» κυβερνήσεων προκειμένου να προκληθεί οικονομική κρίση.
Αξιοσημείωτο είναι, όπως προκύπτει από την ίδια μελέτη, ότι περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη αποδέχεται κάποια παράξενη θεωρία συνωμοσίας. Ενδεικτικά, η αποδοχή των διογκωμένων ποσοστών θανάτων αγγίζει το 44,24%, ενώ η θεωρία της κεραίας 5G είναι αποδεκτή από το 20,81% των υγειονομικών.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Η ψυχοσύνθεση μεγάλου μέρους του πληθυσμού άλλαξε μετά το πρώτο lockdown και τις δυσκολίες σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Οπως προκύπτει από τη μελέτη, σε ποσοστό 9,92% παρατηρήθηκε αύξηση του άγχους και σε 17,16% αύξηση αυτοκτονικών σκέψεων. Κλινική κατάθλιψη παρατηρείται σε έναν μέσο όρο 17,80%, με τις γυναίκες να έχουν τη χειρότερη επίδραση (20,49%). Επίσης, σοβαρό στρες παρατηρήθηκε στο 16,7% κατά μέσο όρο και πιο συγκεκριμένα στο 17,41% των γυναικών και στο 15,17% των ανδρών. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ποσοστό 4,80% σκέφτεται πολύ ή πάρα πολύ να αυτοκτονήσει, γεγονός που αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης σε όλες τις χώρες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter