Πλέον μένει η αγωνία των υποψηφίων μέχρι την ανακοίνωση των βαθμολογιών εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου, με τις εκτιμήσεις για τη διαβάθμιση των φετινών όρων επιδόσεων να κινούνται σε «άγνωστα νερά», λόγω δύο παραγόντων:
– της θέσπισης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η οποία θα αφήσει εκτός πανεπιστημίων ένα ποσοστό υποψηφίων με χαμηλές επιδόσεις, χωρίς ακόμα αυτό το ποσοστό να έχει διευκρινιστεί (η αντιπολίτευση κάνει λόγο για 30.000 παιδιά που δεν καταφέρουν να εισαχθούν, ενώ οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις υπολογίζουν περί τα 16.000 παιδιά),
– της ψυχολογίας των υποψηφίων, οι οποίοι βίωσαν για δεύτερη χρονιά μια βίαιη απομάκρυνση από την καθημερινότητά τους λόγω της πανδημίας.
Τη φετινή χρονιά δεν εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις για την επιλογή των θεμάτων, τα οποία κρίθηκαν στην πλειονότητά τους βατά και χωρίς «εκπλήξεις» για τους υποψηφίους. Στα περισσότερα κρίθηκε πως δίνεται ένα πλεονέκτημα στους καλά προετοιμασμένους υποψηφίους ώστε να ξεχωρίσουν και να πετύχουν υψηλές επιδόσεις. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καθηγητών, η φετινή χρονιά ήταν μια δύσκολη για τους υποψηφίους, οι οποίοι κλήθηκαν να διδαχθούν για πολλούς μήνες αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ παράλληλα η εμπειρία του αποκλεισμού έχει επηρεάσει την ψυχολογία τους. Τα βατά θέματα, λοιπόν, δεν θεωρείται ότι αυτόματα θα οδηγήσουν σε καλές βαθμολογίες. Κάποιοι εκτιμούν πως θα υπάρξει συνέχεια του περσινού φαινομένου, όπου αυξήθηκε ελάχιστα το ποσοστό των αριστούχων, ενώ παράλληλα διογκώθηκε το ποσοστό όσων σημείωσαν πολύ χαμηλές επιδόσεις, με τη μεσαία κλίμακα να συρρικνώνεται.
Σύμφωνα με θέματα των τεσσάρων πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τα ζητούμενα που δυσκόλεψαν τους υποψηφίους:
1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών
Χωρίς δυσκολία για τους καλούς μαθητές υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί ότι έκλεισε ο κύκλος των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους του εν λόγω επιστημονικού πεδίου. Τα μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας Αρχαία και Ιστορία δεν παρουσίαζαν παγίδες, ενώ στην Κοινωνιολογία αλλά και στην Εκθεση δίνεται η δυνατότητα να ξεχωρίσουν οι καλοί μαθητές. Υπενθυμίζεται πως πέρσι οι βάσεις παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, με τον ανταγωνισμό να είναι έντονος, ιδίως στις υψηλόβαθμες σχολές. Αντίστοιχα και φέτος αναμένεται να δοθεί μάχη για τις δημοφιλείς επιλογές του μηχανογραφικού.
2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
Θετικό πρόσημο είχε για τους υποψηφίους η εξέταση στη Χημεία και στα Μαθηματικά, ενώ, αντίθετα, η Φυσική (με συντελεστή βαρύτητας 0,7) αναμένεται να δυσκολέψει τους υποψηφίους, καθώς τα ζητούμενα κρίθηκαν απαιτητικά. Ηδη από πέρσι το εν λόγω επιστημονικό πεδίο σημείωσε σημαντικές απώλειες μορίων ακόμα και σε υψηλόβαθμες σχολές, με μόλις μία σχολή του ΕΜΠ να ξεπερνάει το κατώφλι των 18.000 μορίων. Η ανατροπή πάντως αναμένεται φέτος στις χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών που ανήκουν στο 2ο επιστημονικό πεδίο κινούνται τα τελευταία χρόνια σε πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής, με κάποιες να κινδυνεύουν να μείνουν φέτος με λίγους ή ακόμα και χωρίς εισακτέους.
3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας
Από αισιοδοξία χαρακτηρίζονται οι εκτιμήσεις για το επιστημονικό πεδίο με τις υψηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με άλλα επιστημονικά πεδία και την πιο υψηλόβαθμη σχολή, αυτήν της Ιατρικής. Το μάθημα της Βιολογίας κύλησε χωρίς εκπλήξεις, όμως το σημαντικότερο πλεονέκτημα των υποψηφίων ήταν ότι φέτος αναμένονται πολύ καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα της Χημείας, που πέρσι οδήγησε το 47% των υποψηφίων να γράψει κάτω από τη βάση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή μικρή άνοδο των βάσεων αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για υψηλές επιδόσεις, ιδίως στις δημοφιλείς σχολές.
4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής
Το μάθημα της Οικονομίας κρίθηκε πιο απαιτητικό από αυτό της προηγούμενης χρονιάς, και με συντελεστή 1,3 ίσως οδηγήσει σε χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι. Την προηγούμενη χρονιά οι σχολές Οικονομίας κέρδισαν κάποια μόρια, αποτελώντας εξαίρεση, τα οποία μπορεί φέτος να χάσουν πάλι, καθώς και τα ζητούμενα στα Μαθηματικά ενδέχεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους του εν λόγω επιστημονικού πεδίου.
Κι ενώ κάθε χρόνο δίνεται μάχη για τις υψηλόβαθμες σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων, φέτος αναμένεται να δοθεί και μια μάχη στα πιο χαμηλά επίπεδα βαθμολογιών για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, με τις επιλογές που θα κάνουν οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό να είναι κομβικές για το αν θα λάβουν το «εισιτήριο» για μια θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα.
Οπως σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Γιώργος Χατζητέγας:
Η θεματοδοσία φέτος ήταν προσεκτική στην αποφυγή ακραίων θεμάτων, γεγονός το οποίο ικανοποίησε κατά έναν τρόπο τους υποψηφίους, το πρόβλημα όμως της φετινής χρονιάς δεν ήταν η θεματοδοσία, που σε πολλές περιπτώσεις πέτυχε τη σωστή διαβάθμιση, αλλά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Με μαθηματική ακρίβεια, ανεξάρτητα από τη δυσκολία των θεμάτων και τον μέσο όρο που θα προκύψει, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα αφήσει 1 στους 4, φτάνοντας ακόμα και το 25% από το σύνολο των υποψηφίων, δηλαδή περίπου 25.000 άτομα, εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτοί οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό».
Ο κ. Χατζητέγας, υπολογίζοντας ότι ο αριθμός αυτός θα κινηθεί μεταξύ των 18.000 με 23.000 υποψηφίων, υποστηρίζει ότι το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να μειώσει το συντελεστή από 0,8 στο 0,6, ώστε να μην αποκλείονται υποψήφιοι με βαθμούς 8.000 και 9.000 μορίων. «Ιδίως στο 1ο και στο 3ο επιστημονικό πεδίο παιδιά με 10.000 μόρια μπορεί να μείνουν εκτός, ενώ στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, όπου υπήρχε ελεύθερη πρόσβαση, αυτή η πόρτα θα κλείσει», σημειώνει ο κ. Χατζητέγας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός – Έρευνα: Γνωστικά προβλήματα εμφανίζει το 50% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν
- New York Times – Υπόθεση Κασόγκι: Στις ΗΠΑ εκπαιδεύτηκαν τέσσερις από τους δολοφόνους του Σαουδάραβα δημοσιογράφου
- Γλυκά Νερά: Στον Κορυδαλλό ο δολοφόνος – Τι άλλαξε από την αρχική του κατάθεση
- Ακίνητα: Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα κολλάει τις μεταβιβάσεις
- Κορονοϊός: Το τέταρτο κύμα θα αφορά στους ανεμβολίαστους
- Ανάλυση: Μοιρασιά… Λιβύης, μέρος δεύτερο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter