Στόχος του προγράμματος, το οποίο παρουσιάστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, είναι να μη μένει κανένα βρέφος αλλά και παιδί μέσα στα μαιευτήρια και τα νοσοκομεία ούτε μία ημέρα και να δίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για αναδοχή. Το πρώτο βήμα της όλης προσπάθειας ήταν η μεταφορά εννέα παιδιών από τα μαιευτήρια «Αλεξάνδρα» και «Ελενα Βενιζέλου» σε έναν ειδικό χώρο του Αναρρωτηρίου Πεντέλης, που ανακαινίστηκε πλήρως από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και εξοπλίστηκε με δωρεά του Trafigura Foundation και ναυτιλιακών συνεργατών της Trafigura Maritime Ventures – Greece, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί σε πρώτη φάση 15 παιδιά.
Μετά τη μεταφορά των εννέα παιδιών, στα δύο δημόσια μαιευτήρια έχουν μείνει άλλα εννέα παιδιά.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος, η παραμονή των βρεφών στο νέο αυτό φιλόξενο χώρο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους εννέα με δέκα μήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχει βρεθεί ανάδοχη οικογένεια. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη διετία λειτουργίας του προγράμματος προβλέπεται η δημιουργία μίας δεξαμενής 150 ανάδοχων οικογενειών και η αποκατάσταση τουλάχιστον 100 παιδιών, ηλικίας από 0 έως 12 ετών. Οπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ήδη έχει στα χέρια της το πρώτο πρόχειρο σχέδιο του νέου νόμου που θα απλουστεύει τις διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής και αναμένεται να βγει σε διαβούλευση.
Προπομπός της προσπάθειας που γίνεται για να εκλείψει το φαινόμενο μακροχρόνιας παραμονής παιδιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον είναι το πρόγραμμα «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά», κατά το οποίο οκτώ βρέφη μεταφέρθηκαν απευθείας από το μαιευτήριο σε ανάδοχες οικογένειες, όπως επίσης και μία ανήλικη μητέρα με το παιδί της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, 12 οικογένειες βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής έρευνας.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου