Δυσκολίες αντιμετώπισαν πολλοί γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί κατά τη δήλωση του αποτελέσματος του self test στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς έπεφτε κατά περιόδους, με αποτέλεσμα να πάνε με χειρόγραφη δήλωση στο σχολείο λόγω αδυναμίας δήλωσης του αποτελέσματος. Παράλληλα, υπήρξαν self tests που βρέθηκαν ψευδώς θετικά, γεγονός που «φούντωσε» το διάλογο σχετικά με την πιθανότητα ένα οικιακό τεστ να βγει θετικό ενώ κάποιος είναι στην πραγματικότητα αρνητικός.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα σχετικά απάντησε ότι το επιστημονικά αποδεκτό όριο ψευδώς θετικών που έχει τεθεί με βάση τις προδιαγραφές εγκυρότητας που είναι 99% ειδικότητα/εγκυρότητα στα αρνητικά είναι 1% σε ό,τι αφορά τα ψευδώς θετικά. Για παράδειγμα, σε 1,6 εκατομμύρια self tests το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε 16.000 ψευδώς θετικά.
Ειδικότητα εξέτασης
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, Σπύρο Σαπουνά, ειδικότητα εξέτασης είναι το ποσοστό των ασθενών που δεν έχουν τη νόσο και έχουν αρνητική εξέταση. Δηλαδή, εάν μια εξέταση έχει 99% ειδικότητα, από τους 100 που θα εξεταστούν και δεν έχουν τη νόσο, οι 99 θα έχουν αληθώς αρνητικό αποτέλεσμα και ένας θα έχει ψευδώς θετικό. Η ευαισθησία μιας εξέτασης αφορά στο ποσοστό των ασθενών που νοσούν και έχουν θετική εξέταση. Δηλαδή, αν μια εξέταση έχει 80% ευαισθησία, από τους 100 που θα εξεταστούν και έχουν όντως την νόσο, οι 80 θα έχουν αληθώς θετικό αποτέλεσμα και οι 20 ψευδώς αρνητικό.
Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι οι λόγοι για να προκύψει ένα self test ψευδώς θετικό είναι περισσότερο τεχνικοί και δεν επηρεάζεται, για παράδειγμα, από άλλον ιό ή από το εμβόλιο εάν κάποιος το έχει κάνει και μετά από λίγο υποβληθεί σε self test.
Ελλείψεις
Την ίδια στιγμή, καταγγελίες για μη παροχή self test ή για μη εύρεση του τεστ στο φαρμακείο, λόγω έλλειψης, κατεγράφησαν μεμονωμένα, γι’ αυτό το λόγο ανακοινώθηκε ότι τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας θα δίνονται τεστ μόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και στη συνέχεια θα δοθούν στους υπόλοιπους δικαιούχους ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις στα φαρμακεία.
Με τη συνδρομή των self tests και την απομάκρυνση των θετικών κρουσμάτων από την εκπαιδευτική κοινότητα, το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να φτάσει μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς χωρίς απρόοπτα και πλήθος αναστολών λειτουργίας σε τμήματα και τάξεις. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ολοκληρώνουν το σχολικό έτος στις 11 Ιουνίου, με τις Πανελλαδικές να παίρνουν τη σκυτάλη στις 14 Ιουνίου. Τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία παίρνουν παράταση μέχρι τις 25 Ιουνίου.
Εκπαιδευτικοί
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ κ. Θεόδωρο Τσούχλο, οι εμβολιασμοί στους εκπαιδευτικούς προχωρούν με αποτέλεσμα έστω στις Πανελλαδικές να υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών που θα έχει κάνει το εμβόλιο για να διενεργηθούν με ασφάλεια οι εξετάσεις. Παράλληλα, αναμένονται και οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών, αλλά και τη διαχείριση κρουσμάτων, καθώς η κατάσταση σε σχέση με πέρσι είναι αρκετά διαφοροποιημένη και θα πρέπει να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο.
«Το κουδούνι χτύπησε ξανά σε όλα τα σχολεία της χώρας και θεωρούμε μείζονος σημασίας το γεγονός ότι τα παιδιά μας επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο, ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων και συνέχισε: «Η εκπαίδευση ξεπερνά δύο πρωτόγνωρα δύσκολες χρονιές. Μέσω σχεδιασμού, συστηματικής προσπάθειας, αλλά κυρίως συνεργασίας υπουργείου, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων, όλοι μαζί ξεπερνούμε τις δυσκολίες. Θα ήθελα για άλλη μία φορά να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου σε όλους και να ευχηθώ καλή πρόοδο στα παιδιά μας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr