«Θυμάμαι πριν από δύο χρόνια, το βράδυ της Ανάστασης που μια φοιτήτρια στο Όσλο, στη Νορβηγία, μας έστειλε ένα μήνυμα στο facebook που ανέφερε: “Σας ευχαριστώ πολύ γιατί μου δώσατε τη δυνατότητα να κάνω μαζί σας Ανάσταση. Αναψα ένα κεράκι, έκοψα ένα κομμάτι ψωμί, το έβαλα μπροστά μου μαζί με λίγο κρασί και προσπάθησα να νιώσω την Ανάσταση στην Ελλάδα”. Το μήνυμα αυτό δεν λέει να βγει από το μυαλό μου», αναφέρει ο π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, προϊστάμενος του Ναού Αγίου Αντωνίου στα Άνω Πατήσια. Ναός που από το 2018 καλύπτει διαδικτυακά (live streaming) τις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες μεταδίδονται από το κανάλι της Εκκλησίας (Ecclesia TV) στο YouTube.
Ανταπόκριση
Σε καιρό πανδημίας η ανταπόκριση των πιστών στις live Θείες Λειτουργίες του Ναού του Αγίου Αντωνίου εντυπωσιάζει, μάλιστα πολλές φορές συνολικά οι προβολές ξεπερνούν τις 80.000. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο, όμως, είναι ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά, ανάμεσα στα άτομα που συμμετέχουν διαδικτυακά στις εκκλησιαστικές πράξεις είναι πολλά από την Αμερική, τη Ρωσία, την Κίνα και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Πράγματι, ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος. Το τελευταίο διάστημα, επειδή η ενορία πέρυσι ήταν η πρώτη που κάλυπτε όλη την Αρχιεπισκοπή καθημερινά σε Ιερές Ακολουθίες, είχαμε μια μεγάλη αυξητική τάση, ήταν Αγρυπνίες που συνολικά παρακολουθούσαν 80.000 άνθρωποι. Φέτος, την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, για παράδειγμα, παρακολουθούσαν 11.500 άτομα την πρώτη Ακολουθία του Νυμφίου. Και το βλέπουμε αυτό και από το ΥouΤube και από το facebook», εξηγεί ο π. Θεολόγος.
Είναι γεγονός ότι η Εκκλησία τα τελευταία χρόνια αξιοποιεί όσο το δυνατόν καλύτερα τις νέες μορφές επικοινωνίας, πόσω μάλλον σήμερα προκειμένου να καλύψει το κενό που δημιουργείται στην εκκλησιαστική ζωή, κατά την παρατεταμένη περίοδο της καραντίνας. Αλλωστε, πρόκειται για μια προσπάθεια από την πλευρά της Εκκλησίας εμψύχωσης και παρηγοριάς του κόσμου που ζει με τον φόβο, έχει αποξενωθεί από τους δικούς του ανθρώπους και έχει σταματήσει τις κοινωνικές του δραστηριότητές εξαιτίας του κορονοϊού.
Από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας οι ναοί είναι ανοιχτοί για τους πιστούς (έστω και με αριθμητικούς περιορισμούς), ενώ η Ανάσταση θα τελεστεί (νωρίτερα στις εννέα) στο προαύλιο, ωστόσο πολλά άτομα, κυρίως μεγάλης ηλικίας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, επιλέγουν να παρακολουθήσουν μέσω του Διαδικτύου τις Ιερές Ακολουθίες.
«Δεν τους ξεχνάμε»
Σταϊκούρας: Στις 30 Νοεμβρίου η επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά [βίντεο]
«Οι προσευχές μας είναι κοντά τους, δεν τους ξεχνάμε, ιδιαίτερα αυτές τις άγιες μέρες προσευχόμαστε για να τους ενισχύει ο Θεός και να τους καλύπτει αυτό το κενό. Ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη να εκδηλώσει την πίστη του. Κρατιέται μέσα από αυτό, διότι έχει πιεστεί πάρα πολύ έναν χρόνο που είμαστε κλεισμένοι. Αυτό είναι πρωτόγνωρο γεγονός. Βλέπω πολλά παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου που έρχονται στον ναό για να εξομολογηθούν και τα προβλήματά τους είναι πιο πολλά από ό,τι των μεγάλων», αναφέρει ο π. Θεολόγος.
Και μπορεί η διαδικτυακή συμμετοχή στις εκκλησιαστικές Λειτουργίες να έχει αυξητικές τάσεις, ωστόσο, σύμφωνα με τον π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, δεν καλύπτονται εξ ολοκλήρου οι πνευματικές ανάγκες των πιστών. «Το διαπιστώνω στις εξομολογήσεις. Οι περισσότεροι μου λένε ότι δεν καλύπτονται πνευματικά, διότι, αν δεν πας στην εκκλησία σου, δεν ανάψεις ένα κεράκι, δεν κάνεις την προσευχή σου… Αυτό δεν σε καλύπτει στο σπίτι. Αλλά από το τίποτα κάτι είναι και αυτό…».
Την ίδια στιγμή ο προϊστάμενος του Ναού του Αγίου Αντωνίου στα Άνω Πατήσια παρατηρεί, όπως λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, και μια αυξητική τάση όσον αφορά στα άτομα που προσέρχονται τις ημέρες αυτές στις εκκλησίες για να ανάψουν ένα κερί. «Την Κυριακή των Βαΐων το πρωί στον ναό μας υπήρχαν μέσα εξήντα άτομα και έξω 300. Η αυλή μας είναι πολύ μεγάλη, είναι περίπου 4,5 στρέμματα. Ο κόσμος τώρα έρχεται στην εκκλησία με μεγαλύτερη αγάπη και πόθο, με ενσυναίσθηση πίστεως».
Όπως τονίζει, οι εκκλησιαζόμενοι τηρούσαν και τηρούν κατά γράμμα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Στο προαύλιο του ναού τοποθετήθηκαν καρέκλες, ομπρέλες αλλά και προτζέκτορας για να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία.
«Πρόπερσι στην Ανάσταση είχαμε 3.000 άτομα, 800 στις καθημερινές Ακολουθίες. Σήμερα, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να βρίσκονται όλοι μέσα στην εκκλησία. Προσπαθούμε, σε συνεννόηση με τους ανθρώπους, και τους λέμε “βγείτε στο προαύλιο για να μπουν κάποιοι άλλοι μέσα στον ναό”, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα όλοι να νιώσουν τη χαρά της Ακολουθίας. Τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται, από την αρχή της πανδημίας είμαι πάρα πολύ αυστηρός και με τη Χάρη του Θεού και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου μας δεν είχαμε κανένα κρούσμα».
Άμεση επικοινωνία
Πάντως, την ανάγκη των πιστών για άμεση επικοινωνία με την Εκκλησία καλύπτουν ακόμη πολλοί μητροπολίτες και ιερείς στη χώρα. Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ, ο «Βενιαμίν» στην Ιεραρχία, από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, προσπάθησε και τα κατάφερε να επικοινωνήσει με τους νέους, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τα social media. Αυτήν τη στιγμή η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας διαθέτει μία από τις πιο δυνατές επικοινωνιακά σελίδες στο facebook. Ο ιεράρχης, μάλιστα, εδώ και αρκετό καιρό διοργανώνει συζητήσεις με τους νέους και απαντά στις ερωτήσεις τους σε ζητήματα που τους απασχολούν μέσω ολιγόλεπτων βίντεο στο facebook. Αν κάποιος αναζητήσει τα βίντεο στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης, θα δει ότι οι προβολές ξεπερνούν συνολικά τις 100.000.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ο εμβολιασμός κλείνει την πόρτα στις μεταλλάξεις – Τι λέει στον Ε.Τ. ο Νίκος Τζανάκης
- Τραγωδία στο Ισραήλ: Υποχώρησε εξέδρα σε θρησκευτική γιορτή – Τουλάχιστον 44 νεκροί
- Ανοίγουν στις 15 Μαΐου οι οργανωμένες παραλίες – Τι είπε ο Σταμπουλίδης
- Αποκάλυψη για το γηροκομείο στα Χανιά: Είχε απασχολήσει τη δικαιοσύνη πριν από μια δεκαετία
- Λυκαβηττός: Λίφτινγκ στο… μπαλκόνι της Αθήνας – Ξεκινούν τα έργα
- Πασκάλ Λαμί στον Ε.Τ.: Υπάρχουν προοπτικές να επενδύσουν στην Ελλάδα οι γαλλικές εταιρίες…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr