Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Στέλιο Πέτσα, ο δήμαρχος Πάτρας κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα που πρέπει και να ικανοποιήσει τα αιτήματα που υπάρχουν προκειμένου να στηριχθούν όσοι έχουν χτυπηθεί από τα μέτρα κατά της πανδημίας, σύμφωνα με το patrastimes.gr.
Ο κ. Πελετίδης κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας γιατί δεν είναι η αιτία του προβλήματος και δεν αποτελούν εστία μετάδοσης. Πρόσθεσε πως πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Εφόσον τα μετρά πια δεν αποδίδουν πρέπει να αναζητηθούν άλλες πιο έξυπνες λύσεις όπως το click away, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Εκτίμησε ότι η νομιμότητα θα εφαρμοστεί, όπως έχει τονίσει άλλωστε και ο εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης, ωστόσο, επανέλαβε την έκκληση να αναθεωρηθεί η απόφαση το συντομότερο έστω και δοκιμαστικά ε παράδοση εκτός καταστήματος.
Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι ως τοπική αρχή δεν είχε καμιά ενημέρωση ούτε για τα επιδημιολογικά στοιχειά της πόλης ούτε για τις αποφάσεις για το λιανεμπόριο, λέγοντας ότι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τα μέσα ενημέρωσης.
Πέτσας: Δίνουμε μαζί μάχη
Ο κ. Πέτσας που βρίσκεται στην αχαϊκή πρωτεύουσα και έχει μία σειρά επαφών με τοπικούς φορείς τόνισε μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Πελετίδη: «Συζητήσαμε δύο πολύ βασικά θέματα που έθεσε ο δήμαρχος και παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε τηλεφωνικά και με τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέα. Τα δύο βασικά σημεία που συζητήσαμε σε αυτή τη φάση, είναι το πώς μπορούμε να έχουμε μία αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, προκειμένου να εντοπιστούν γρηγορότερα εστίες διασποράς και ταυτόχρονα να δούμε πώς μπορεί να ενισχυθεί αυτή η επιτήρηση με περισσότερα ενδεχομένως κλιμάκια και τεστ από τον ΕΟΔΥ. Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός που είναι μία αιτία διασποράς, εγώ αυτό που μπορώ να πω ότι συζητήσαμε σε πολύ καλό πνεύμα με τον δήμαρχο».
Όπως είπε ο κ. Πέτσας «βρίσκομαι στην Πάτρα, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, προκειμένου να αναδείξουμε ότι αυτή τη μάχη τη δίνουμε μαζί. Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, επιχειρηματικός κόσμος και φυσικά οι πολίτες είμαστε σύμμαχοι και από αυτή τη μάχη βγαίνουμε νικητές όταν βάζουμε όλοι πλάτη».
Στο μεταξύ, με αφορμή τα φαινόμενα συνωστισμού, αλλά την συγκέντρωση εμπόρων της Πάτρας έξω από το δημαρχείο, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην πόλη, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν, παρά την κόπωσή τους, τις συγκεκριμένες περιοχές όπου υπάρχει συνωστισμός. Για δε τους ανθρώπους που διεκδικούν, το διεκδικητικό πλαίσιο είναι πολύ ευρύ, ένας τρόπος διεκδίκησης είναι οι συγκεντρώσεις, και τους παρακαλώ να δουν για τις επόμενες δυο – τρεις εβδομάδες, μέχρι το Πάσχα, το διεκδικητικό πλαίσιο να προωθείται με άλλους τρόπους και να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις που μπορεί να είναι αιτία διασποράς».
Όσον αφορά τους εργασιακούς χώρους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «μιλήσαμε με τον δήμαρχο για μία αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση όσο είμαστε σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση και αυτό θα το δούμε άμεσα με τον ΕΟΔΥ».
Επιστολή τριών περιφερειαρχών στον Μητσοτάκη
Επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλαν οι περιφερειάρχες, Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.
Με αφορμή την απόφαση για μη λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, ζητούν αποζημίωση κάθε επιχείρησης με 5.000 ευρώ, χωρίς κριτήρια.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής των τριών Περιφερειαρχών:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Όπως γνωρίζετε οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης βρίσκονται σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου με συνέπεια να έχουν επιβληθεί μέτρα πλήρους αναστολής λειτουργίας όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων (λιανεμπόριο), προτού μάλιστα επιβληθούν αντίστοιχα μέτρα στους ίδιους κλάδους άλλων περιοχών που λειτουργούσαν τότε με το σύστημα click away ή click inside.
Ήδη και ενώ στις 31.3.2021 ανακοινώθηκε επίσημα η άρση των περιορισμών λειτουργίας (lockdown) αναφορικά με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με νεότερη απόφαση εξαιρέθηκαν ρητά του μέτρου, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης με την αιτιολογία ότι στην περίπτωσή τους συντρέχουν «ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και τοπικά χαρακτηριστικά που επιβάλλουν τη διαφοροποίηση».
Τα ανωτέρω δεδομένα, πέρα από το γεγονός ότι ανατρέπουν κατά τρόπο αιφνίδιο – και μάλλον παράδοξο καθώς άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν εξαιρέθηκαν της ρύθμισης – τον προγραμματισμό των επαγγελματιών του λιανεμπορίου στις ήδη πολλαπλώς πληγείσες περιοχές μας, επιφέρουν δυσμενέστατες συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών καθώς τους στερούν από τους ελάχιστους αναμενόμενους πόρους ρευστότητας μόλις 3 εβδομάδες πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Το γεγονός δε ότι η εξαίρεση από την άρση των περιοριστικών μέτρων αφορά μόνο ελάχιστες περιοχές, συνιστά ειδική συνθήκη που χρήζει στοχευμένης ρύθμισης για την παροχή ενίσχυσης στις επιχειρήσεις αυτές υπό την μορφή εφ άπαξ αποζημίωσης, ώστε μέσω αυτής να επιδιωχθεί η κάλυψη της απώλειας ρευστότητας και των εξόδων των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και η προστασία των θέσεων εργασίας.
Οφείλουμε δε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο καθώς με την με αριθμ. 29013/2021 (ΦΕΚ Β’ 900/08.03.2021) απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19», προβλέφθηκε η κατ΄ εξαίρεση οικονομική στήριξη των σε αυτήν αναφερόμενων κλάδων (με προσδιορισμό ανά ΚΑΔ) μέσω δημοσίευσης πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης με την μορφή αποζημίωσης ύψους 3.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι σε αυτές επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα επαχθέστερα των προβλεπόμενων για αντίστοιχες επιχειρήσεις στο σύνολο της επικράτειας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των συγκεκριμένων περιοχών στις οποίες λειτουργούσαν.
Για τον λόγο αυτό στην περίπτωση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης συντρέχει ειδική περίπτωση που δικαιολογεί, προς αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, την πρόβλεψη είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με αντίστοιχη με την ανωτέρω δημοσίευση πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος εργασιών/εργαζόμενοι κλπ) τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε στις περιοχές μας.
Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση της επιβάρυνσης που έχει επέλθει στους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, αναμένουμε την εκ μέρους σας εξαγγελία του σχετικού μέτρου».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ριφιφί στο Ψυχικό: O E.T. αποκαλύπτει τις άγνωστες πτυχές της δικογραφίας
- Επιστολή τριών περιφερειαρχών στον Μητσοτάκη: Ζητούν αποζημίωση 5.000 ευρώ για κάθε κλειστή επιχείρηση
- Κορωνοϊός και lockdown: Το άνοιγμα των 40 ημερών και η μάχη στο ΕΣΥ – Τι λένε στον Ε.Τ. Παρασκευής και Κοτανίδου
- Σχέδιο Ελλάδα 2.0 και εκλογές: Τι φανερώνουν οι δράσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης
- Πούτιν και Δύση σε τροχιά σύγκρουσης – Όλο το παρασκήνιο της κόντρας
- Μέρκελ και Μακρόν «μολύνονται» από τον κορωνοϊό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr