Τις τελευταίες εβδομάδες η περιοχή έχει βυθιστεί στο πένθος, αφού μαζί με το χωριό Καλαπόδι μετράει πάνω από 15 νεκρούς, ενώ τουλάχιστον άλλοι 50 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της Λαμίας και του Βόλου.
Με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της ραγδαίας εξάπλωσης και στις πρώτες καταθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, γίνεται λόγος από επίσημα χείλη για πρωτοφανή χαλαρότητα με συνωστισμό στα καφενεία, αλλά και τον περιβόητο γάμο με τους 230 καλεσμένους από τους οποίους οι 30 μπήκαν στον ναό, ωστόσο ελάχιστοι φορούσαν μάσκες.
«Κάποιοι καλεσμένοι πήγαν με δέκατα στον γάμο, ήταν ήδη άρρωστοι, ωστόσο δεν έδειξαν καμία υπευθυνότητα», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής κάτοικος της περιοχής προσθέτοντας: «Το ζευγάρι αυτό μένει στην Αθήνα, που ήταν ήδη στο “κόκκινο” στο τέλος Φεβρουαρίου, και επέλεξε προφανώς να παντρευτεί στο χωριό, ώστε να παρακάμψει τα αυστηρά μέτρα».
Η περιοχή είχε βγει με μικρές απώλειες από το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με δύο νεκρούς, που, σύμφωνα με τους κατοίκους, ήταν ηλικιωμένοι και με υποκείμενα νοσήματα. Ετσι, στο τρίτο κύμα επέδειξαν χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων και συνέχιζαν να συγχρωτίζονται ακόμα και σε μεγάλες παρέες στα καφενεία, όπου παρακολούθησαν τον αγώνα Ολυμπιακού -Αϊντχόφεν στις 25 Φεβρουαρίου.
«Αυτές οι συμπεριφορές είναι έξω από τη δική μου κουλτούρα, ωστόσο ο τόπος μας τις έχει πληρώσει ακριβά με απανωτούς θανάτους, που έφεραν πολύ πόνο. Το να στοχοποιείται μια περιοχή και να καλείται να απολογηθεί υπό αυτές τις συνθήκες, την ώρα που βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε όλη τη χώρα, δεν βοηθάει να λυθεί το πρόβλημα», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δήμαρχος Λοκρών, Θανάσης Ζεκεντές, ο οποίος κλήθηκε από τους πρώτους να καταθέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας.
Διασπορά
Στο νοσοκομείο του Βόλου πέθανε μία 65χρονη γυναίκα από τη Μαλεσίνα, που νόσησε βαριά και είχε διασωληνωθεί, ενώ και ο σύζυγός της χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αφού εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα της νόσου. Η διασπορά ήταν μεγάλη μέσα στις οικογένειες, αφού σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όπου νόσησε ένα μέλος κόλλησε και τα υπόλοιπα.
«Θεωρώ ότι πρόκειται για το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού, γι’ αυτό είχαμε τόσο ραγδαία εξάπλωση σε μικρό διάστημα και τόσους θανάτους. Ρώτησα τον ΕΟΔΥ, αλλά δεν πήρα σαφή απάντηση. Πάντως, ένας στους τρεις νοσούντες χρειάστηκε νοσηλεία και επειδή γέμισε το νοσοκομείο Λαμίας κάποιοι μεταφέρθηκαν στον Βόλο», επισημαίνει ο κ. Θανάσης Ζεκεντές.
Ο δήμαρχος Λοκρών εκφράζει, μέσω του «Ε.Τ.» της Κυριακής, την οδύνη του για τα θύματα και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα απευθύνει έκκληση προς όλους για ευλαβική τήρηση των μέτρων, η οποία, όπως επισημαίνει, είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική, καθώς οι αστοχίες ορισμένων δεν επηρεάζουν μόνο τη δική τους ζωή αλλά και τη ζωή των άλλων.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΥΜΕΩΝ: «Ημασταν πεντακάθαροι και τώρα μετράμε πληγές»
Στη βιομηχανία, όπου εργάζονται πολλοί κάτοικοι της περιοχής, εντοπίζει την πηγή του κακού ο μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών. «Αυτό αποτέλεσε, από ό,τι γνωρίζω, την αρχική πηγή της νόσου στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι ο νομός ήταν μέχρι το σημείο εκείνο στους νομούς με τα χαμηλότερα κρούσματα», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, τονίζοντας, ωστόσο, και την πλημμελή τήρηση των μέτρων: «Ασφαλώς, υπήρξαν και απροσεξία και χαλάρωση, που είναι ένα γενικότερο φαινόμενο, και γι’ αυτό βιώνουμε αυτό το τελευταίο κύμα, το μεγάλο κύμα, συν το γεγονός των μεταλλάξεων. Υπήρξαν και αναφορές ότι δεν τηρούνταν τα μέτρα, ότι μαζεύονταν οι άνθρωποι για να παρακολουθήσουν κάποιους αγώνες, καθότι, δυστυχώς, σε περίοδο lockdown οι περισσότεροι αγώνες των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων μεταδίδονται από συνδρομητικά κανάλια και δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτήν την οικονομική δυνατότητα. Αν είχε λάβει μέριμνα το κράτος να μεταδίδονται οι αγώνες των δημοφιλών ομάδων από κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, θα είχαν αποφευχθεί ευκολότερα αυτοί οι περιττοί συνωστισμοί».
Οσο για τον γάμο, ο μητροπολίτης Συμεών επισημαίνει ότι ο συνωστισμός δεν ήταν ευθύνη του ζευγαριού: «Εγινε και ένα Μυστήριο γάμου σε αυτήν την περίοδο, στο οποίο υπήρχε, τουλάχιστον από τις πληροφορίες που έχουμε και από τις αναφορές, κάποιος συνωστισμός έξω από την εκκλησία, επαναλαμβάνω, στον δημόσιο χώρο, και όχι κατ’ ανάγκην από ευθύνη των παιδιών που παντρεύτηκαν. Διότι, όταν γίνεται ένας γάμος, και στα χωριά δεν γίνεται και κάθε μέρα γάμος, οι άνθρωποι έχουν την περιέργεια να δουν τον γαμπρό και τη νύφη, να χαρούν, να χειροκροτήσουν. Ολα αυτά, εάν δεν προσεχθούν και δεν τηρηθούν τα μέτρα, δημιουργείται πρόβλημα. Το δίδαγμα από αυτήν την ιστορία είναι ότι πολύ εύκολα μπορεί να ξεφύγει μια κατάσταση. Η Μαλεσίνα ήταν πεντακάθαρη, καθώς και ο νομός μας. Η Φθιώτιδα δεν είχε μπει ποτέ σε επίπεδο υψηλού κινδύνου και τώρα είμαστε στο “βαθύ κόκκινο” και μετράμε πληγές. Η χαλάρωση δείχνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί η έκρηξη».
Η Μαλεσίνα είχε αποκλειστεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου και πλέον τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά, η περιοχή ωστόσο έχει ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr