Πρόκειται για ένα μόνο από τα -δυστυχώς- συχνά «κρούσματα» αστυνομικής βίας που καταγράφονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ελλιπής εκπαίδευση, λάθος επιχειρησιακοί χειρισμοί, μεμονωμένες περιπτώσεις… προβληματικών χαρακτήρων είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που έχουν προκαλέσει σειρά από εικόνες αστυνομικής ασυδοσίας. Κατά 75% έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες που έχει δεχθεί ο Συνήγορος του Πολίτη για περιστατικά αστυνομικής βίας μέσα σε έναν χρόνο, με αυτές που τελικά εντάσσονται σε διερεύνηση να παρουσιάζουν αύξηση που αγγίζει το 25%. Ο ανθυπαστυνόμος της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που φαίνεται να χτυπάει ασκώντας υπέρμετρη βία τον νεαρό άνδρα στη Νέα Σμύρνη, τέθηκε σε διαθεσιμότητα με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται όμως για την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
«Ατιμωρησία»
Ως «ελληνική ιδιαιτερότητα» είχε χαρακτηρίσει την «ατιμωρησία» των αστυνομικών το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας που κατατέθηκε στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο έκανε λόγο για απροθυμία συνεργασίας, μεροληψία, καθυστερήσεις στην υποβολή εγγράφων, έλλειψη συμμόρφωσης και πλημμελείς αιτιολογήσεις. «Η εν λόγω Επιτροπή, που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει, καθώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών Αρχών να συνεχίσει το έργο της», δήλωσε μετά το περιστατικό της Νέας Σμύρνης ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος. Ακολούθησε την Τρίτη συνάντηση του καθηγητή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου συζήτησαν θέματα γύρω από την εκπαίδευση των αστυνομικών.
» Στο ΑΠΘ
Ομως, τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας δεν έχουν στην πραγματικότητα περιοριστεί. Δύο εβδομάδες πριν, η Αστυνομία έκανε επίδειξη δύναμης κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την εκκένωση της υπό κατάληψη πρυτανείας του ΑΠΘ, παρουσία εισαγγελέα. Φοιτητές να σέρνονται ημίγυμνοι στο οδόστρωμα, ξυλοδαρμοί και εκτεταμένη χρήση χημικών είχαν προκαλέσει ακόμα και την αντίδραση των καθηγητών του πανεπιστημίου, που εκλιπαρούσαν τα ΜΑΤ να σταματήσουν τις βίαιες συλλήψεις.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, κάμερα είχε καταγράψει αστυνομικό των ΜΑΤ να χτυπά με τον αγκώνα του έναν άνδρα στο πρόσωπο. Ακολουθώντας το… παράδειγμά του, συνάδελφοί του χτυπούν με το κλομπ τους φοιτητές και αποχωρούν από το σημείο. Την ίδια ημέρα, στο αντίστοιχο συλλαλητήριο της Αθήνας, βίντεο καταγράφει μηχανή της ομάδας ΔΡΑΣΗ να περνάει πάνω από πεσμένο διαδηλωτή.
» Στο Γαλάτσι
«Καμία κακοποίηση -και μάλιστα με χρήση κλομπ- πεντάχρονου παιδιού δεν υπήρξε από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως καταγγέλλεται σε διάφορες ιστοσελίδες και τηλεοπτικές εκπομπές», ανέφερε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. τον περασμένο Νοέμβριο λίγο μετά την έφοδο και τη χρήση χημικών από άνδρες των ΜΑΤ σε καφετέρια στο Γαλάτσι κατά τη διάρκεια καταδίωξης αντιεξουσιαστών. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο λαιμός δύο ανήλικων παιδιών είχε παρουσιάσει ερεθισμό, πιθανότατα από τα χημικά της Αστυνομίας.
» Σε Χίο και Λέσβο
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Σε πεδίο μάχης είχαν μετατραπεί, έναν χρόνο πριν, Χίος και Λέσβος μετά την… απόβαση των ΜΑΤ με σκοπό τη φύλαξη των τότε υπό κατασκευήν ΚΥΤ προσφύγων. Οι υπέρ το δέον αυταρχικές επεμβάσεις των αστυνομικών δυνάμεων έφεραν τραμπουκισμούς και εκδικητικά λιντσαρίσματα από τους κατοίκους, με τον κύκλο βίας να κλείνει με την επεισοδιακή αποχώρηση των δυνάμεων από τα νησιά.
» Στην οδό Μιχαλακοπούλου
Τον Φεβρουάριο του 2020, οδηγός μηχανής έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Ξενίας, επειδή φέρεται να διαμαρτυρήθηκε όταν αυτοκίνητο με αστυνομική συνοδεία τού έκλεισε τον δρόμο. «Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία το περιστατικό αφορά σε συμπλοκή αστυνομικού με δικυκλιστή. Κατά τη διαδικασία ελέγχου προέκυψε η συμπλοκή. Ούτε συνοδεία ούτε συνοδοί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ., απαντώντας σε καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι ο δράστης του ξυλοδαρμού ήταν αστυνομικός που συνόδευε κυβερνητικό στέλεχος.
» Στο Μενίδι
«Με έβρισε αισχρά και με έφτυσε, εκνευρίστηκα και τον χαστούκισα…». Με αυτά τα λόγια δικαιολογήθηκε σε συναδέλφους του αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που τον Ιανουάριο του 2020 είχε καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας να βιαιοπραγεί εις βάρος ανήλικου αγοριού στο Μενίδι, μπροστά σε συναδέλφους του. Τόσο ο ίδιος όσο και οι 3 αστυνομικοί που δεν προσπάθησαν να τον σταματήσουν είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, με την υπόθεση να οδηγείται στον εισαγγελέα.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΟΥΜΑΣ: «Αλλος ο ρόλος της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.»
«Δεν μπορεί η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να αποτελεί… εφιάλτη για τον πολίτη. Να αισθάνεται ότι τον καταδιώκει για να του βάλει πρόστιμο», δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ., Βασίλης Ντούμας, με αφορμή το πρόσφατο συμβάν της Νέας Σμύρνης. Ο κίνδυνος στιγματισμού της συγκεκριμένης ομάδας έρχεται ως επακόλουθο σειράς περιστατικών ασυδοσίας από μέλη της. Στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης, γίνεται λόγος για… λάθος χρήση μιας ομάδας εκπαιδευμένης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
«O ρόλος της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και η ύπαρξή της έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τη γειτονιά και την προστασία ευπαθών ομάδων. Είναι αναγκαίο κακό η βεβαίωση των παραβάσεων για τη μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Να αμβλυνθεί ο ρόλος της ή να φύγει εντελώς από αυτόν τον ρόλο», αναφέρει ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΚΟΣ: «Πρέπει να μπουν σαφείς κανόνες»
Ο ενίοτε… άχαρος ρόλος των αστυνομικών, σε συνδυασμό με τα συχνά περιστατικά βίαιων ενεργειών εις βάρος πολιτών, έχει προκαλέσει, πέρα από τον στιγματισμό, και μια αρνητική προκατάληψη σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας. «Καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό της Νέας Σμύρνης, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου είναι λάθος η αντίληψη για το πώς πρέπει να κάνει τη δουλειά του ένας αστυνομικός. Για παράδειγμα, όταν πας να περάσεις χειροπέδες και υπάρχει αντίσταση, πρέπει να ασκήσεις βία», δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος. «Χρειάζεται θεσμική θωράκιση των αστυνομικών. Να ξέρει ο αστυνομικός μέχρι πού πάει. Πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση της νομοθεσίας για τις αστυνομικές επιθέσεις, ώστε να είναι όλα στο φως. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που ένας αστυνομικός μπορεί να πει ότι δεν έκανε τίποτα και να προσπαθήσει να γλιτώσει. Πρέπει να μπουν σαφείς κανόνες», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ
Διακριτικά στις στολές, κάμερες, διδασκαλία ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Για να πάψει να αποτελεί η ατιμωρησία στα φαινόμενα αστυνομικής βίας «ελληνική ιδιαιτερότητα», η επιτροπή Αλιβιζάτου πρότεινε μεταξύ άλλων: Αμεση επαναφορά ατομικών διακριτικών στοιχείων στις στολές όλων των αστυνομικών οργάνων. Τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, στα κρατητήρια, αλλά και στα γραφεία όπου διεξάγονται ανακρίσεις. Προστασία των θυμάτων αστυνομικής βίας. Σε περίπτωση χρήσης όπλων, να αιτιολογείται εάν ο σχεδιασμός επιχείρησης ήταν επαρκής. Εξάλειψη των λόγων για τους οποίους αναστέλλεται η πρόοδος των ανακρίσεων στο πλαίσιο της ΕΛ.ΑΣ. Να καθιερωθεί συστηματική διδασκαλία του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αστυνομικές σχολές και ακαδημίες. Αμεση συμμόρφωση προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ και σε περίπτωση παραγραφής αδικημάτων να εκφράζεται συγγνώμη στα θύματα ή τις οικογένειές τους. Ορισμένα από αυτά εφαρμόζονται ή έχουν ήδη δρομολογηθεί, δεν έχουν όμως ακόμα φέρει, όπως φαίνεται στην πράξη, αποτελέσματα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr