Η κ. Αικατερινάρη, η οποία είναι κόρη της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνας Ξυροτύρη, τοποθετήθηκε σε μια κομβική θέση που θα κρίνει τη τύχη της περιουσία της χώρας και είναι απορίας άξιο πως η κυβέρνηση και οι σύμβουλοι που κατάρτισαν τη λίστα των μελών του νέου ΔΣ, δεν συμπεριέλαβαν ως κριτήριο το νομικό αυτό ζήτημα που εκκρεμεί.
Θυμίζουμε βέβαια οτι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη θέση της αντιπολίτευσης ζητούσε μανιωδώς, αν και δεν υπήρχε τυπικό κώλυμα, για ηθικούς λόγους, την παραίτηση της τότε επικεφαλής του ΤΧΣ Χριστίνας Σακελλαρίου.
Μετα από πολύμηνη καθυστέρηση το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΠ Α.Ε., στην οποία εχουν υποθηκευτεί για 99 χρόνια ολα τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, με την υπογραφή της κυβέρνησης Τσίπρα.
Η υπόθεση για την οποία είναι κατηγορούμενη, αφορά παράνομη δανειοδότηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από τη ΔΕΗ όταν η κ. Αικατερινάρη ήταν Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας. Παράλληλα, έχει ασκηθεί δίωξη κατά της Αικατερινάρη και κατά άλλων πέντε πρώην στελεχών της ΔΕΗ σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού για ζημία που, σύμφωνα με την δικογραφία ανέρχεται σε 74,435 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι υποψήφιοι επελέγησαν με βάση την αδιαμφισβήτητη επαγγελματική και προσωπική τους πορεία, τη δυνατότητά τους να αντιλαμβάνονται αφενός το επιχειρηματικό γίγνεσθαι σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αφετέρου τον ευρύτερο οικονομικό ρόλο της εταιρείας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το ρόλο των κρατικών επιχειρήσεων και της Δημόσιας περιουσίας, εντός του πλαισίου των μακροπρόθεσμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και των απαιτούμενων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών προσαρμογών.
Τι λέει ο νόμος
Σύμφωνα με τον νόμο Ν.4389/2016 για το Υπερταμείο, η Γενική Συνέλευση της εταιρείας (ο υπουργός Οικονομικών) εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της που περιλαμβάνει τους όποιους στόχους αξιοποίησης ή ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.Οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση προτείνεται από τα διοικητικά όργανα της εταιρείας πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό. Αυτό αφορά και τις ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Ταμείο (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΚΑ).
Τη διοίκηση του υπερ-Ταμείου αναλαμβάνει Διοικητικό Συμβούλιο από 5 έως 7 μέλη, τα οποία εκλέγονται για 4 χρόνια και αρμοδιότητά του θα είναι η παρακολούθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η κατανομή των εσόδων από αυτές.
Υπεύθυνο για την εποπτεία του θα είναι το Εποπτικό Συμβούλιο αποτελούμενο από 5 μέλη.
Στο Εποπτικό Συμβούλιο τα 3/5 των μελών επιλέγει η ελληνική πλευρά κατόπιν σύμφωνης γνώμης των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ενώ τα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, επιλέγονται από τους θεσμούς, χωρίς ο πρόεδρος να έχει διπλή ψήφο.
Ποια είναι
Το βιογραφικό της κ. Ουρανίας (Ράνιας) Αικατερινάρη, Διευθύνουσας Συμβούλου (CEO) και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.
“Γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ. Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το City University στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει εργαστεί στην επιχειρηματική και επενδυτική τραπεζική σε Ελλάδα και εξωτερικό σε μεγάλους οργανισμούς όπως η BNP Paribas, Eurobank και Deutsche Bank. Έχει διατελέσει Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος στη ΔΕΗ την περίοδο 2010-2015. Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν Partner στην Ernst & Young (ΕΥ). Να σημειωθεί πως η κ. Αικατερινάρη είναι κόρη της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη”.