Η Eurobank υλοποιεί για 14η χρονιά το πρόγραμμα «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός μέσα από τη βράβευση πάνω από 15.900 μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2003 και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες δράσης του ολοκληρωμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Eurobank. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Eurobank βραβεύει κάθε χρόνο τον αριστούχο απόφοιτο μαθητή που συγκέντρωσε τον υψηλότερο αριθμό μορίων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε κάθε ένα από τα 1.750 γενικά και επαγγελματικά Λύκεια της Ελλάδας. Η επιβράβευση του κάθε αριστούχου, συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ.
Στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», σε κλίμα συγκίνησης αλλά και νεανικού ενθουσιασμού, βραβεύθηκαν παρουσία των οικογενειών τους αλλά και δασκάλων τους οι 380 αριστούχοι μαθητές, που διακρίθηκαν για τις υψηλές επιδόσεις τους στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2016. Πρόκειται για 348 αριστούχους, απόφοιτους του νομού Αττικής καθώς και 32 αριστούχους από τους νομούς Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Λέσβου, Σάμου και Χίου που φοιτούν στα πανεπιστήμια της Αθήνας.
Με την αποψινή εκδήλωση στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των βραβεύσεων για το σχολικό έτος 2015-2016. Φέτος, βραβεύθηκαν 1091 αριστούχοι μαθητές από όλη την Ελλάδα και πραγματοποιήθηκαν συνολικά 9 εκδηλώσεις σε μεγάλες περιφέρειες της χώρας.
Τα νέα παιδιά συνεχάρη ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα, σημείωσε ότι η Eurobank κατάφερε να το κρατήσει μέσα από την πολύ δύσκολη συγκυρία των τελευταίων χρόνων. Ο κ Γαβρόγλου, κάλεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τους αριστούχους μαθητές, να είναι δίπλα στο υπουργείο, στην πρόθεση που έχει να αλλάξουν ριζικά οι πανελλήνιες εξετάσεις.
«Δεν μπορούν να καταστρέφονται ζωές 18χρονων με ένα σύστημα το οποίο έχει ακυρώσει τη λειτουργία του σχολείου» τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως είπε ο υπουργός, «η κοινωνία είναι πολύ έτοιμη να ακούσει γι αυτές τις αλλαγές, αυτή τη φορά», πρόσθεσε όμως, πως οι αλλαγές «δεν μπορούν να γίνουν σε μια νύχτα και δεν μπορούν να γίνουν χωρίς πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις». Απευθυνόμενος στους νέους που αρχίζουν τώρα τη φοιτητική τους ζωή, υπογράμμισε: «Θα ανοιχτούν μπροστά σας τεράστιες δυνατότητες. Μία από τις πολύ σημαντικές προκλήσεις σήμερα, είναι να ξανασυγκινηθούμε από τη γοητεία της γνώσης», εγχείρημα που χαρακτήρισε «περίπλοκο και δύσκολο».
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank, Φωκίων Καραβίας, υπογράμμισε απευθυνόμενος στους μαθητές: «Αυτό που επείγει, είναι να δημιουργηθούν οι δυνατότητες να ζήσετε και να δημιουργήσετε στη χώρα σας, εφόσον αυτό θελήσετε», κάνοντας λόγο για «απόλυτη οικονομική προτεραιότητα».
Ελαιόλαδο: Καταγγελίες στο Eleftherostypos.gr για ελληνοποιήσεις – Στα «κάγκελα» οι παραγωγοί με τις τιμές
«Οι καλύτεροι Έλληνες μαθητές και φοιτητές έχουν εξαιρετικά προσόντα, η φυγή, όμως, και η οριστική παραμονή τους στο εξωτερικό έχει βαριά οικονομική επίπτωση» ανέφερε ο κ. Καραβίας. Παράλληλα, μίλησε για τη δημογραφική συρρίκνωση, που αντιμετωπίζει η χώρα και η οποία επιδεινώνεται από τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, χαρακτηρίζοντάς την, «μεγάλη απειλή». «Επιβάλλεται να φτιάξουμε ένα περιβάλλον ελκυστικό για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες – περιβάλλον αξιοκρατίας που να συνδέει την επιστήμη με την επιχειρηματικότητα, να επιβραβεύει την καινοτομία και την παραγωγή πλούτου. Επιβάλλεται να δώσουμε προτεραιότητα στην απασχόληση των νέων» είπε ο κ. Καραβίας και τόνισε: «Η Eurobank έχει ως προτεραιότητα την υποστήριξη της ανάπτυξης, της καινοτομίας. Συγχρόνως, όλες οι ενέργειές μας στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχουν αναφορά τη στήριξη των νέων ανθρώπων στο ξεκίνημά τους».
Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν και τα επτά αντίστοιχα λύκεια απ’ όπου αποφοίτησε ο αριστούχος μαθητής με το μεγαλύτερο αριθμό μορίων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής του κάθε σχολείου στην διάκριση αυτών των μαθητών αλλά και συνολικά στη μαθησιακή διαδικασία.
Βραβεία στα λύκεια απένειμαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ομίλου Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, που δήλωσε υπερήφανος για τους νέους αριστούχους, ενώ απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο σε αυτούς, είπε: «Θεωρώ ότι είστε η ελπίδα και το αύριο της χώρας, είστε εσείς που θα οδηγήσετε τη χώρα σε καλύτερες μέρες. Δεν αξίζει η χώρα αυτό που ζει τα τελευταία 7 χρόνια. Έχουμε προοπτική και έχουμε μέλλον». Βραβεία στα λύκεια απένειμαν επίσης, οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι της Eurobank, κ.κ. Ιωάννου και Καλαντώνης. Ο Σ. Ιωάννου χαρακτήρισε «ακόμη πιο σημαντική την επιτυχία των παιδιών, αν σκεφθεί κανείς τις συνθήκες που ζει η χώρα αλλά και όλος ο κόσμος», ενώ ο Θ. Καλαντώνης εξέφρασε υπερηφάνεια και χαρά για τη διάκριση των παιδιών και τις διακρίσεις που θα έχουν στο μέλλον, καθώς, όπως τους είπε χαρακτηριστικά, «η δική σας η διαδρομή είναι η διαδρομή της πατρίδας μας».
Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση, ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης, που υπογράμμισε τη σημασία της σκληρής δουλειάς, του πάθους, αλλά και των αρχών που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη ζωή των ανθρώπων. Οι νέοι αριστούχοι περίμεναν υπομονετικά, πριν την έναρξη της εκδήλωσης να τους υπογράψει ένα αυτόγραφο, ενώ τον ευχαρίστησαν για τα συναισθήματα που χάρισε στον ελληνικό λαό με τις επιτυχίες του. Ο κ Γιαννιώτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε: «Όπως η Eurobank βοήθησε εμένα στο έργο μου να φτάσω στους Ολυμπιακούς, σήμερα βοηθάει και αυτά τα παιδιά, τους δίνει μια ώθηση, έναν έπαινο για να τους στηρίξει να συνεχίσουν και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Ομιλία πραγματοποίησε η βραβευθείσα του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» του έτους 2004, Ευδοξία Κυριαζοπούλου, η οποία, μετά τις σπουδές της στην Ιατρική, εργάζεται στο Αττικό Νοσοκομείο.
Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν, επίσης, τέσσερα σχολεία από τη νησιωτική Ελλάδα, απ’ όπου αποφοίτησε ο αριστούχος μαθητής με το μεγαλύτερο αριθμό μορίων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε κάθε νομό.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος, Ντίνος Σιωμόπουλος, και τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Ζουράρις, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Γκιόλιας, η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη, καθώς και ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Νίκος Θεοχαράκης.