Οπως είχε εισηγηθεί η εισαγγελέας, οι δικαστές αποφάσισαν να απορρίψουν το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα, με το σκεπτικό πως δεν έχει εκδοθεί δεύτερη απορριπτική απόφαση από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, όπως απαιτεί ο Σωφρονιστικός Κώδικας.
Το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας επίσης απέρριψε ως απαράδεκτα τα αιτήματα να κηρυχθεί άκυρη η απόφαση της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, αυτή της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών και κάθε άλλη σχετική ενέργεια, όπως η υλική πράξη της μεταγωγής του από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας σε αυτές του Δομοκού.
Η απόφαση
Στην απόφασή τους, οι δικαστές κατά πληροφορίες αναφέρουν πως απορρίπτουν επίσης ως απαράδεκτο το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της μεταγωγής του Δ. Κουφοντίνα, αναφέροντας πως σχετική προσφυγή μπορεί να γίνει μόνο σε διοικητικές πράξεις που έχουν προσβληθεί δικαστικά ως παράνομες. Για το λόγο αυτόν, προσθέτουν, αρμόδια είναι η Διοικητική Δικαιοσύνη, στην οποία «υπέδειξαν» στον κρατούμενο να στραφεί, όπερ και εγένετο.
«Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι είναι αδύνατη η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Ετσι κι αλλιώς δε θα μπορούσε ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο περιφερειακής πόλης να ανατρέψει απόφαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής», ήταν το σχόλιο της δικηγόρου του Δ. Κουφοντίνα, Ιωάννας Κούρτοβικ.
Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Αναλυτικά οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών
Από την πλευρά του ο Θέμης Σοφός δήλωσε ότι «η Δικαιοσύνη έκρινε ότι η επίλυση του θέματος εναπόκειται στην Πολιτεία και μόνον. Εκανα ως δικηγόρος ανιδιοτελώς το χρέος μου απέναντι στις ανθρωπιστικές αξίες που πρεσβεύω, για την αποκλιμάκωση μιας έντασης που μόνο βλαπτική μπορεί να είναι για τη χώρα μας. Η Ελλάδα αποτελεί την κοιτίδα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ βρίσκεται στο μέσον μιας ποικιλόμορφης κρίσης». Ο κ. Σοφός (που προέρχεται από διαφορετικό πολιτικό χώρο, αυτόν της Κεντροδεξιάς) ήταν ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τον καταδικασθέντα ως μέλος της «17 Νοέμβρη» στο Δικαστικό Συμβούλιο, αλλά και στο δικαστήριο της περασμένης Τετάρτης, όπου ο Δ. Κουφοντίνας ζήτησε τη διακοπή της ποινής του, αίτημα που επίσης απορρίφθηκε. Κατόπιν όλων αυτών, ο κρατούμενος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε μία «τελευταία» ζαριά από νομικής σκοπιάς. Με δικηγόρο του αυτή τη φορά τον Δ. Σαραφιανό (γνωστό στο χώρο της Αριστεράς και εκλεγμένος παλιότερα στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας), επικαλείται αντισυνταγματικότητα του Νόμου 4760/2020, με τον οποίο ορίστηκαν περιορισμοί στις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές.
O Δ. Κουφοντίνας κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Σ. Νικολάου, αίτηση αναστολής, καθώς και αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής, με το οποίο να «παγώνει» η εν λόγω απόφαση. Το αίτημα για προσωρινή διαταγή είναι το πρώτο που θα κριθεί, αφού η σχετική διαδικασία έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα και η απόφαση θα ληφθεί άμεσα.
Τι υποστηρίζει
Η πλευρά Κουφοντίνα υποστηρίζει ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη, καθώς, μεταξύ των άλλων, εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας, ενώ αναφέρει πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, αφού θέτει περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά του κρατούμενου, αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε. Ως προς την αντισυνταγματικότητα του Νόμου 4760/2020 επισημαίνει επίσης ότι τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με τη λειτουργία τους ή την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος.
Τέλος, προσθέτει ότι η μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού έγινε εικονικά για να δικαιολογηθεί η μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού, καθώς δόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών εντολή μεταγωγής προς τον Κορυδαλλό (21.12.2020), ενώ την ίδια ημέρα η κυρία Νικολάου έδωσε εντολή μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr