Οπως αναφέρουν πηγές μας από το Π.Ν., το υποβρύχιο συμμετείχε σε μία πολύ δύσκολη άσκηση, όπου έπρεπε να «διαρρήξει» την ανθυποβρυχιακή άμυνα του αντιτορπιλικού USS «Porter» κλάσης «Arleigh Burke» αλλά και της φρεγάτας του Π.Ν. κλάσης «S», «Αδρίας».
Το υποβρύχιο έπρεπε να κινηθεί χωρίς να γίνει αντιληπτό εντός ενός πολύ στενού κύκλου μόλις δύο μιλίων από το αμερικανικό αντιτορπιλικό. Το USS «Porter» κλάσης «Arleigh Burke» χρησιμοποίησε ακόμα και συρόμενο σόναρ (τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί), το οποίο όμως ούτε αυτό «κατάλαβε» πού ήταν το S119 «Πόντος».
Το ελληνικό υποβρύχιο κινήθηκε εντελώς αθέατο, δεν εντοπίστηκε σε καμία φάση της προσέγγισης και του εικονικού τορπιλισμού που ακολούθησε και εντοπίστηκε μόνο όταν το «θέλησε» με τη χρήση τεχνικών θορύβων!
Το πλήρωμα του ελληνικού υποβρυχίου χρησιμοποίησε ιδιαίτερα επιδέξια το ανάγλυφο του βυθού της περιοχής, «έπαιξε» με ένα υποθαλάσσιο «φαράγγι», το οποίο το χρησιμοποίησε σε τακτικές απόκρυψης και αθέατης προσέγγισης και κατάφεραν αυτό που έδειχνε αδύνατο: Να διαφύγει από έναν εσωτερικό κύκλο άμυνας μόλις δύο μιλίων.
Οι Αμερικανοί πήραν ένα «καλό μάθημα», όπως επίσης και το Πολεμικό Ναυτικό, που είδε στην πράξη την ανεπάρκεια των συρόμενων σόναρ (προτείνονται με τη φρεγάτα επακτίου αμύνης MMSC).
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr