Aυτά ανέφερε ο ορειβάτης Αντώνης Συκάρης μετά την περιπέτεια που έζησε στην προσπάθεια του να ανέβει στην κορυφή Κ2 των Ιμαλαΐων, από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν όπου βρίσκεται, έχοντας φτάσει εκεί από την πόλη Σκαρντού όπου και νοσηλευόταν.
Ο κος Σύκαρης ό οποίος σώθηκε από θαύμα μίλησε στην ΕΡΤ για την εμπειρία του, αλλά και για τους τρεις συντρόφους του στην αποστολή, οι οποίοι αγνοούνται.
«Ενώ ήθελα τόσο πολύ να πάω και έκανα τα πάντα για να ξεπεράσω τις δυσκολίες από τα κρυοπαγήματά μου, να συνεχίσω μαζί τους από τα 7.550 μέτρα προς την κορφή -και να γραφτεί η πρώτη δυτική ανάβαση, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια, λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπισα με τα πόδια μου. Αυτό ήταν σωτήριο για τη δική μου ζωή. Γιατί διαφορετικά θα είχα παγώσει και εγώ όπως οι σύντροφοί μου», εξήγησε ο ορειβάτης.
«Συνέχεια μου παρουσιάζονταν εμπόδια, ώστε να μην πάω με τους άλλους ορειβάτες. Και ήμουν τόσο στεναχωρημένος για αυτό. Οι άλλοι συνέχισαν γιατί ήταν σε θέση να το κάνουν, όμως δεν γύρισαν ποτέ. Αυτό μας έχει στεναχωρήσει πάρα πολύ. Ήταν εξαιρετικά παιδιά και πολύ καλοί ορειβάτες. Ειδικά ο Αλί ήταν ο “θρύλος” του Πακιστάν. Διακόσια εκατομμύρια άνθρωποι συζητούν για αυτόν. Έρχονται εδώ οι άνθρωποι και μου ζητούν να τους μιλήσω για αυτόν, για τις τελευταίες στιγμές που ήμουν μαζί του. Πραγματικά είναι μια συγκλονιστική ιστορία. Ήμασταν 19 άτομα και πέντε έχασαν τη ζωή τους», είπε.
«Μη νομίζετε ότι όλα αυτά δεν μας στεναχωρούν και δεν μας πτοούν. Μιλάμε για ανθρώπινες απώλειες, για ανθρώπους που τους ξέρεις, που τους αγαπάς, που μοιράζεσαι μαζί τους τα ίδια όνειρα. Και όλο αυτό μου είναι πάρα πολύ στενάχωρο» πρόσθεσε αναφορικά με τα τραγικά δυστυχήματα στις αποστολές αυτές ενώ εξέφρασε την ελπίδα να βρεθούν οι αγνοούμενοι.
Αναφερόμενος στις έρευνες στην περιοχή, με σκοπό τον εντοπισμό των αγνοούμενων, ο κος Σύκαρης τόνισε πως είχε συμμετάσχει και αυτός σε μια από τις πτήσεις που έγινε προκειμένου να βρεθούν εντούτοις υπάρχουν τα εξής προβλήματα:
« Ο καιρός είναι πάντα “κλειστός” και δεν μπορεί να πετάξει το ελικόπτερο. Επίσης, το ελικόπτερο δεν μπορεί να πετάξει πάνω από τα 7000 μέτρα με ασφάλεια. Οπότε, οι έρευνες έχουν σταματήσει και περιμένουμε την καλυτέρευση του καιρού ώστε να ξαναγίνουν πτήσεις, προκειμένου να εντοπιστούν ίχνη από τα τρία παιδιά».
Φως στο Τούνελ για Αμαλιάδα: Οι καυτές αποκαλύψεις της Νικολούλη - Τι λέει ο πατέρας του Παναγιωτάκη
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κο Σύκαρη, ένας τέταρτος ορειβάτης, ο γιος του Αλί, αντιμετώπισε πρόβλημα με τη συσκευή του οξυγόνου στα 8.100 μέτρα και ο πατέρας του, του είπε είπε να γυρίσει πίσω. Έτσι και γλύτωσε τη ζωή του.
Ο Έλληνας ορειβάτης θα βρίσκεται στην Ελλάδα την Παρασκευή. Ερωτώμενος εάν θα επιχειρούσε ξανά την προσπάθεια, απάντησε:
«Ήθελα πάρα πολύ να ανέβω σε αυτήν την κορφή. Η ορειβασία είναι κάτι που κάνω εδώ και 31 χρόνια. Έχω πραγματοποιήσει 61 ορειβατικές αποστολές. Βέβαια, σε χειμερινή περίοδο και στο δυσκολότερο βουνό του κόσμου δεν το είχα προσπαθήσει ποτέ. Οπωσδήποτε, ελάχιστοι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει χειμώνα το Κ2. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δύσκολό, ακόμα και το καλοκαίρι. Ναι, το πρόγραμμά μου είναι να ολοκληρώσω τις κορφές πάνω από τα 8.000 μέτρα. Η ορειβασία για εμένα είναι τρόπος ζωής και θα συνεχιστεί. Αυτό είναι που μου δίνει χαρά και ευτυχία στη ζωή μου. Να προσπαθώ να ξεπερνάω τον εαυτό μου και να σκαρφαλώνω στις κορφές του κόσμου».
ΠΗΓΗ: EΡΤ
Έρχεται η κακοκαιρία «Μήδεια»: Χιόνια παντού, πολικές θερμοκρασίες και μποφόρ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr