Με βάση τη νομοθεσία της χώρας μας, το ελληνικό κράτος παραχωρεί τη Χρυσή Visa σε αλλοδαπούς, μη Ευρωπαίους πολίτες, όταν αυτοί πραγματοποιούν αγοραπωλησίες αξίας 250.000 ευρώ. Ποσό που είναι χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που απαιτούν αγοραπωλησίες 400.000 ευρώ ή ακόμη και 500.000 ευρώ, προκειμένου να χορηγήσουν το χρυσό εισιτήριο για τις χώρες της Ε.Ε.
Η χώρα μας, ωστόσο, επέλεξε στρατηγικά να δώσει τη δυνατότητα απόκτησης της Χρυσής Visa με χαμηλότερο τίμημα, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία και να ξεκολλήσει από τη λάσπη ο χώρος της αγοράς ακινήτων που βρισκόταν στα… αζήτητα για πολλά χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, υπάρχουν καταγγελίες πως κάποιοι αγοραστές έχουν βρει τρόπους να παρακάμπτουν ακόμη και αυτό το χαμηλό τίμημα, καταβάλλοντας πολλές φορές ακόμη και… το 1/5 του ποσού που απαιτεί ο νόμος.
Το κόλπο
«Δεν είναι μία πρακτική που είναι καθημερινή, ούτε γνωρίζω σε ποιο εύρος έχει χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, ήμουν μάρτυρας μίας τέτοιας αγοραπωλησίας» δηλώνει στον «Ε.Τ.» δικηγόρος που έχει γνώση των διαδικασιών. «Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ήταν γύρω στις 60.000 ευρώ και η τιμή πώλησης ήταν οι 50.000 ευρώ, αφού το ακίνητο είχε μείνει απούλητο για πολλά χρόνια, σε περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Αφού είχε συμφωνηθεί η αγοραπωλησία, από τη μεσιτική εταιρία ζήτησαν από τον πωλητή να εμφανίζεται ως ποσό της αγοραπωλησίας οι 250.000 ευρώ, προκειμένου να μπορέσει έτσι ο αγοραστής να αποκτήσει τη Χρυσή Visa, παρακάμπτοντας τις εκ του νόμου προϋποθέσεις για την κτήση του εγγράφου. Αμέσως ζήτησα διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοούν», προσθέτει. «Η απάντηση της υπαλλήλου της εταιρίας που μεσολαβούσε για την αγοραπωλησία ήταν πως το ποσό των 250.000 ευρώ θα πιστωθεί μέσω τραπεζικού εμβάσματος και εφόσον συμφωνεί η άλλη πλευρά, θα γίνει επιστροφή του υπολοίπου ποσού, με τρόπο που θα μας υποδείκνυαν στη συνέχεια, ενώ πρότειναν ως δέλεαρ στον πωλητή να κρατήσει και τον φόρο που απαιτείται για την αγοραπωλησία. Ο ίδιος δεν συμφώνησα και δεν συμμετείχα σε αυτή τη συναλλαγή, πληροφορήθηκα όμως πως πράγματι έγινε επιστροφή του ποσού τμηματικά σε τραπεζικό λογαριασμό, που εξ όσων γνωρίζω ανήκει σε τρίτη εταιρία, που εμφανίζεται ως γραφείο real estate, ώστε να φαίνεται νόμιμη η αιτία καταβολής των χρημάτων. Στην αντίληψή μου έχουν υποπέσει και άλλες τέτοιες περιπτώσεις, που εμφανίζονται φουσκωμένες αγοραπωλησίες για την απόκτηση της Xρυσής Visa».
Δικλίδες ασφαλείας
Δικηγόροι που ασχολούνται με τη Xρυσή Visa μιλούν για αντίστοιχες περίεργες προτάσεις που τους έχουν γίνει σε αυτές τις υπερατλαντικές συναλλαγές. Ωστόσο, αναφέρουν πως όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τελεστούν παρανομίες ή παρατυπίες, αφού έχουν ψηφιστεί ασφαλιστικές δικλίδες, όπως η υποχρέωση των συμβολαιογράφων να δημοσιοποιούν όλα τα συμβόλαια, που θεσμοθετήθηκε πριν από μερικούς μήνες. Στο παρελθόν, επίσης, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών τραπεζικοί λογαριασμοί για τους οποίους έχουν εντοπιστεί ύποπτες ροές, όπως επιστροφές χρημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, γύρω από το σύστημα με τις Xρυσές Visa νομίμως εργάζεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, ειδικά στην Κίνα, αφού πολλοί πολίτες της ασιατικής χώρας έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν στα χέρια τους το πολύτιμο έγγραφο. Κινεζικές εταιρίες διαφημίζουν τους τρόπους απόκτησής της, ενώ στην Ελλάδα λειτουργούν συνδεδεμένες εταιρίες μεσαζόντων, που αναλαμβάνουν τη μετακίνηση των Κινέζων επενδυτών, την επαφή με συμβολαιογράφο και δικηγόρο, ακόμη και τη διαχείριση και επένδυση του ακινήτου, όπως μέσω της ενοικίασης του διαμερίσματος σε τρίτους. Ο νόμος μάλιστα άλλαξε τον Δεκέμβριο του 2020 προς διευκόλυνση των επενδυτών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και δεν απαιτείται καν η παρουσία τους στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, εφόσον εμφανιστούν και υπογράψουν εντός δώδεκα μηνών…
«Μαϊμουδιές»
Σε δημοσιογραφική έρευνα πάντως που είχε κάνει τον περασμένο Ιούνιο η ιστοσελίδα Vice, είχαν γίνει καταγγελίες για πολλά ακόμη (και διαφόρων ειδών) ύποπτα περιστατικά, όπως δύο μεγάλες εταιρίες που αγοράζουν μαζικά ακίνητα σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν σε Κινέζους επενδυτές σε υψηλότερες τιμές.
Στην ίδια έρευνα, Κινέζοι αγοραστές δήλωναν πως εξαπατήθηκαν, αφού οι μεσάζοντες είχαν αγοράσει εκ μέρους τους… διαφορετικό ακίνητο από αυτό που είχαν συμφωνήσει, ενώ άλλος αγοραστής (επίσης από την Κίνα) είχε καταβάλει 250.000 ευρώ σε εταιρία μεσαζόντων, αυτοί όμως στη συνέχεια εξαφανίστηκαν με τα χρήματα χωρίς να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία του ακινήτου!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Αναλυτικά οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών
Ανατροπές στα ακίνητα με νέες αντικειμενικές αξίες – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν
Κορωνοϊός: Εμβολιαστική ομπρέλα απέναντι στο τρίτο κύμα – Ποιο το πλάνο για τους εμβολιασμούς
Στήριξη Παππά επέβαλε… με δημοκρατικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας
Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι μυστικοί και μισθοφορικοί στρατοί του Ερντογάν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr