Οι συνομιλίες ανάμεσα στα μέλη του κυκλώματος που συμπεριλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία, για το «ταμείο», τη «μούφα», είναι χαρακτηριστικές, ενώ αναδεικνύουν το ρόλο του κάθε μέλους, και κυρίως του «Πάνου», ενός 50χρονου από την Αλβανία, ο οποίος κυκλοφορούσε με ταυτότητα για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή, με τον πραγματικό κάτοχο να διαμένει στην Αυστραλία. Ο 50χρονος έχει συλληφθεί στο παρελθόν για εμπορία ναρκωτικών, απάτες σε βάρος τραπεζών και ιδιωτών και πλαστογραφίες, ενώ έχει χρησιμοποιήσει 17 ονόματα…
Το σήμα
Οι πληροφορίες που έφθασαν στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία διαμέσου της Εθνικής Μονάδας Europol, από τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ και την Εθνική Αστυνομία της Ισπανίας, ανέφεραν πως Ελληνες πολίτες πηγαίνουν σε διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ, ιδρύουν εταιρίες και εν συνεχεία ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς.
Με το άνοιγμα των εταιρικών λογαριασμών στις ΗΠΑ, σε πρώτη φάση μέλη της οργάνωσης μεταφέρουν χρήματα στους τραπεζικούς αυτούς λογαριασμούς από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως της Δανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας. Μόλις πιστωνόταν το κεφάλαιο στους λογαριασμούς, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αιτούνταν την έκδοση χρεωστικών καρτών. Στη συνέχεια ταξίδευαν στην Ισπανία και έδιναν τις κάρτες σε άλλα μέλη. Εκείνοι προχωρούσαν σε συναλλαγές με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας σε μηχανήματα POS των συνεργαζόμενων ισπανικών επιχειρήσεων, για μικρότερο ποσό από το τραπεζικό πιστωτικό υπόλοιπο του λογαριασμού στις ΗΠΑ, και αυτές προεγκρίνονταν από την εκάστοτε τράπεζα, οι έμποροι όμως δεν ολοκλήρωναν άμεσα τη συναλλαγή από την τερματική μηχανή.
Επειτα από μερικές ημέρες τα χρήματα που αρχικά είχαν δεσμευτεί από την προέγκριση αποδεσμεύονταν από την τράπεζα του εμπόρου και ήταν ξανά διαθέσιμα για τον κάτοχο της χρεωστικής κάρτας στο λογαριασμό της τράπεζας των ΗΠΑ. Επειτα, προέβαιναν με την ίδια μέθοδο και σε άλλες συναλλαγές σε μηχανήματα POS συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και όταν οι έμποροι ολοκλήρωναν από το τερματικό τους μηχάνημα όλες τις προεγκεκριμένες «εικονικές» συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των αρχικών, το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μεγάλη, έως και 10πλάσια του αρχικού κεφαλαίου, υπερανάληψη από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ΗΠΑ, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά.
«Ξέπλυμα»
Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διερεύνησαν 52 φυσικά πρόσωπα και δεκάδες επιχειρήσεις «ριχτάδικα» ή «πλυντήρια», που… εμπορεύονταν μάρμαρα, γρανίτες, σχιστόλιθους, τρόφιμα, αρώματα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έδιναν… επιχειρηματικές συμβουλές. «Ακουσαν» σχεδόν 16 ψηφιακούς δίσκους συνομιλιών ανάμεσα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, έκαναν 88 κατ’ οίκων έρευνες και δέσμευσαν 87 τραπεζικούς λογαριασμούς που περιείχαν 1.300.000 ευρώ. Εξετάζεται ο ρόλος δικηγόρου, λογιστή, αλλά και η πιθανή εμπλοκή ατόμων που σχετίζονται με ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης είτε επενδύονταν σε ακίνητα είτε μεταφέρονταν σε λογαριασμούς ευρωπαϊκών χωρών και συγκεκριμένα έως τον Ιούνιο του έτους 2020 είχαν εντοπιστεί 83 τραπεζικοί λογαριασμοί σε 16 χώρες, και συγκεκριμένα σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Βέλγιο, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Σουηδία, Ισπανία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ολλανδία, Λετονία και Ιταλία.
Ανακαίνιση με χρεωστική από ΗΠΑ
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση χρησιμοποίησης καρτών από αμερικανικές τράπεζες, που είχαν εκδοθεί στο όνομα 63χρονης Ελληνοαμερικανίδας, μέλους του κυκλώματος, στις οποίες χρεώθηκαν μέσω μηχανήματος «συνεργαζόμενης» εταιρίας 120.000 ευρώ. Ως αιτιολογία για την κίνηση αυτή απεστάλη στη Viva Wallet ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της γυναίκας και της εταιρίας που αφορούσε τις εργασίες ανακαίνισης και άλλων εργασιών χώρου εστίασης στην περιοχή του Μαρκόπουλου Αττικής.
Την ίδια ώρα, ο 50χρονος «Πάνος» από την Αλβανία είχε ανοίξει λογαριασμό ελληνικής τράπεζας με τα κλεμμένα στοιχεία ταυτότητας, στον οποίο από 01/01/2019 έως 13/09/2020 παρατηρούνται πιστώσεις συνολικού ποσού 213.353,19 ευρώ.
Ο 50χρονος με τα ίδια στοιχεία ταυτότητας φέρεται να είναι εμπλεκόμενος και σε δύο δανέζικες εταιρίες, οι οποίες ανήκουν σε αυτές που στέλνουν εμβάσματα στις εταιρίες των ΗΠΑ. Εμβάσματα στέλνονται και από εταιρίες στη Γερμανία και την Ισπανία.
Η θυρίδα και οι λίρες
Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει η συνομιλία ενός 47χρονου με έναν 49χρονο, όπου μιλάνε για επαγγελματική συνεργασία τους, αλλά και για τον «Πάνο», και τις δουλειές μαζί του. Ο 47χρονος συνομιλεί τακτικά με εργαζόμενη εταιρίας και αναφέρονται σε «δουλειά» που κάνουν με τον «Πάνο» και για κέρδη που θα προκύψουν, τα οποία εκείνη θα κρύψει μάλλον σπίτι της ή σε θυρίδα, ενώ εκείνος χρυσές λίρες σε ενεχυροδανειστήρια.
Ενα 49χρονο μέλος του κυκλώματος μιλά με φερόμενο λογιστή μιας εκ των εταιριών τους και αναφέρεται στο γεγονός ότι έχει γίνει καταγγελία σε βάρος του στο υπουργείο Οικονομικών για την εταιρία, η οποία λειτουργεί ως «ριχτάδικο» και ο λογιστής αναφέρεται στις ενέργειες που πρέπει να προβούν και πως πρέπει να μεταφέρουν χρήματα στην Ισπανία και να εκδώσουν τιμολόγια.
Ενα άλλο μέλος, 41 χρόνων, επικοινωνεί με Ελληνοαμερικανίδα, η οποία βρίσκεται στη Σαλαμίνα και επιθυμεί συνάντηση μαζί του και με τον «Πάνο», για να της δώσει οδηγίες και τι θα πάει να κάνει. Ακόμη, σε άλλη κλήση τον ενημερώνει ότι θα συναντήσει τον «παπά» να πάει στην τράπεζα να βγάλει τα δολάρια και σε επόμενη κλήση διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι θα λείψει στο εξωτερικό μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι της.
Χρήματα σε ουκρανική τράπεζα
Κάποια άλλα μέλη αναφέρονται σε τραπεζικό λογαριασμό που φέρεται να τηρούν σε τράπεζα με την επωνυμία Vostok, η οποία λειτουργεί στην Ουκρανία και για χρήματα που πρέπει να βάλει εκεί ο «Πάνος».
Μιλούν για χρηματικό ποσό περίπου 2.870.000 άγνωστου συναλλάγματος, που οι ίδιοι υπολογίζουν ότι αντιστοιχεί σε περίπου 90.000 ευρώ, τα οποία ενδεχομένως προορίζονται την αγορά ενός ξενοδοχείου. Σε συνομιλίες ζευγαριού του κυκλώματος, ο άνδρας αναφέρει στη σύζυγό του ότι θα συναντηθεί με τον «Χοντρό», προκειμένου να του δώσει τα χαρτιά να ταξιδέψει κάποιος στην Αμερική και αναφέρεται σε 8 τράπεζες και ότι θα έχει τέσσερις 4 αυτός και τέσσερις 4 ο «Χοντρός» και με τον «Πάνο» δεν μπορούν να του τη φέρουν γιατί τον «μπροστινό» τον έχει αυτός.
Τα κέρδη που αποκόμιζαν τα επένδυαν είτε στις επιχειρήσεις που διαχειρίζονταν οι ίδιοι είτε τυγχάνουν «αφανείς» ιδιοκτήτες άλλων εταιριών. Αρκετές επιχειρήσεις βρίσκονται στο εξωτερικό και προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης απέκτησαν, κατέχουν και διαχειρίζονται χρήματα, γνωρίζοντας ότι προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, προσδίδοντας σε αυτά νομιμοφάνεια.
Ενας 63χρονος έχει επικοινωνία με δικηγόρο, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπική του υπόθεση για άρση του μέτρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ώστε να μπορέσει να εκδώσει διαβατήριο και να ταξιδέψει εκτός της ζώνης Schengen, προκειμένου να μπορέσει να αποσύρει από τράπεζα 62.000 ευρώ που ήταν εγκλωβισμένα εκεί. Το μέτρο απαγόρευσης εξόδου είχε ισχύ έως το… 2031. Ο δικηγόρος του αναφέρει ότι θα λάβει χρήματα από τον «Πάνο» και με κάποιο τρόπο να μεσολαβήσει ώστε να συνεργαστεί με γνωστούς προκειμένου να δώσουν χρήματα για το «χαρτί»…
Κορωνοϊός 04/02: Στα 1.070 τα νέα κρούσματα, 25 νεκροί και 249 διασωληνωμένοι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr