Μετά από έναν καβγά διά αλληλογραφίας ανάμεσα στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλα και το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό το Σάββατο, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν χθες και στο νησί για να «συμφωνήσουν ότι διαφωνούν», αφού προηγουμένως οι φωνές τους ακούστηκαν στους διαδρόμους του δημαρχείου.
Αφορμή για τη νέα διαμάχη αποτέλεσε η ατυχής εξέλιξη του πρωθυπουργικού σχεδίου για τη μετακίνηση ανθρώπων από τη Μόρια στο αρματαγωγό «Λέσβος» που βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη δεμένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Πέντε μέρες αργότερα, στα αμπάρια του πλοίου έχουν δεχθεί να μπουν περίπου 100 άτομα, ενώ αρχικά γινόταν λόγος για 400-500! Οι ίδιοι οι αλλοδαποί δείχνουν απρόθυμοι να επιβιβασθούν, καθώς φοβούνται ότι είναι παγίδα για να μεταφερθούν στην Τουρκία. Μάλιστα, ο κ. Μουζάλας αποδίδει την άρνηση αυτή στα όσα ακούν οι πρόσφυγες από αλληλέγγυους στη Μόρια και από άτομα που λειτουργούν ως «αρχηγοί» των διαφόρων εθνικοτήτων. Κατά τον υπουργό, τα πρόσωπα αυτά τους λένε να μην πάνε στο πλοίο αλλά να μείνουν στον καταυλισμό για να μη χάσουν τη σειρά τους στη διεκδίκηση του ασύλου.
Το παράδοξο είναι ότι και ο ίδιος ο κ. Μουζάλας είχε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη («Παραπολιτικά»), και πριν από την ανακοίνωση Τσίπρα, δηλώσει τη διαφωνία του με τη στέγασή τους σε πλοίο λόγω του «κινδύνου εξέγερσης»! Τώρα πώς οι δικοί του άνθρωποι προσπαθούν να τους πείσουν να επιβιβασθούν, είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο…
Το χειρότερο είναι όμως ότι η στέγαση στο αρματαγωγό στάθηκε αφορμή για δημιουργία συνθηκών καταυλισμού μέσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το υπουργείο εγκατέστησε χημικές τουαλέτες έξω από το πλοίο και αυτό στάθηκε αφορμή για μια οξύτατη επιστολή του δημάρχου Λέσβου, ο οποίος μιλούσε για «άνευ προηγουμένου ψυχολογικό εκβιασμό», και την απόφαση της τοπικής κοινωνίας να αρνηθεί κάθε επέκταση των εγκαταστάσεων φιλοξενίας ζητώντας την αποσυμφόρηση των υπαρχουσών δομών.
Γεωργία Μπίκα: Ανατροπή στην υπόθεσή της - Παραπέμπεται σε δίκη μαζί με τον επιχειρηματία φίλο της
Προκειμένου να απαντήσει ο κ. Μουζάλας, επιστράτευσε κάθε πρόχειρο επιχείρημα, ξεχνώντας ότι είχε το χρόνο να οργανώσει λύσεις από το περασμένο καλοκαίρι. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το προσφυγικό «έχει μπει στην ατζέντα πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ», ότι ο ίδιος είναι θύμα «δολοφονίας χαρακτήρων» και ότι δεν θα είχε δημιουργηθεί πρόβλημα εάν είχαν διατεθεί δωμάτια σε ξενοδοχεία από τον Σεπτέμβριο και δεν είχε εκδηλωθεί η άρνηση των ξενοδόχων – για την οποία άρνηση πάντως ο ίδιος μίλησε μόλις τον Ιανουάριο.
Στην απαντητική του επιστολή ο Γ. Μουζάλας μίλησε για «πολιτική διαφωνία», επισήμανε τον «κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές», του θύμισε (!) ότι έχει τιμηθεί με το βραβείο Ούλοφ Πάλμε και παρέθεσε τα έργα που έγιναν ή σχεδιάζονται στη Λέσβο ως ανταποδοτικά.
Ολα τα παραπάνω, πάντως, δεν απέτρεψαν το αδιέξοδο στη χθεσινή συνάντηση. «Δεν θα συναινέσω στην καταστροφή του τόπου που συντελείται αυτή τη στιγμή με την ανεξέλεγκτη ροή και τον εγκλωβισμό Αφρικανών μεταναστών», ακούστηκε να λέει ο κ. Γαληνός. Από την άλλη μεριά, ο κ. Μουζάλας επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου σε στρατόπεδο στην περιοχή της Λεμονούς ως τη μόνη εθνικά χρήσιμη και αναγκαία λύση για το νησί.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου