Η πανδημία και η ανάγκη οι ευάλωτες ομάδες να προστατευτούν έχει κάνει τους ειδικούς να πάρουν μέτρα απομόνωσης, πράγμα που σημαίνει πως οι επαφές και τα επισκεπτήρια έχουν μπει προς το παρόν στο πάγο. Aνθρωποι μιας άλλης γενιάς, που έχουν ζήσει φτώχεια, εμφύλιο και άλλες πολλές ακόμα δυσκολίες, καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να «εκμεταλλευτούν» τα θετικά που προσφέρει η τεχνολογία.
Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο η ψυχολόγος- σύμβουλος ψυχικής υγείας Αθηνά Φύτρου, τους τελευταίους μήνες, έπειτα από δική της πρωτοβουλία, πραγματοποιούνται βιντεοκλήσεις μεταξύ των ηλικιωμένων και των συγγενών τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δηλαδή ατόμων που κατανοούν πλήρως τι συμβαίνει γύρω τους, απολαμβάνουν αυτές τις επικοινωνίες γιατί είναι ο μόνος τρόπος στην παρούσα φάση για να έρχονται κοντά με τις οικογένειές τους.
Βέβαια, όπως τονίζει, ακόμα και σε άτομα που έχουν προχωρημένη άνοια, δεν είναι λίγες οι φορές που αντιλαμβάνονται ότι μιλούν με τα οικεία τους πρόσωπα.
Τι όμως είναι αυτό που μοιράζονται οι ηλικιωμένοι που ζουν στη ΜΦΗ «Η ΑΓΑΠΗ»; Σύμφωνα με την κ. Φύτρου, οι επικοινωνίες κατά κύριο λόγο αφορούν τη ρουτίνα που έχουν. Αναφέρουν πώς τα περνούν, ποιες δραστηριότητες κάνουν, σχολιάζουν την επικαιρότητα και κυρίως ζητούν να μάθουν τι γίνεται στον… έξω κόσμο.
Για πολλούς, αυτό που συμβαίνει στη χώρα δεν γίνεται απολύτως αντιληπτό, δεδομένου πως εκτιμούν ότι η καραντίνα ναι μεν υφίσταται, ωστόσο όχι στο βαθμό που εκείνοι την περνούν.
Ερωτηθείσα για κάποια επικοινωνία η οποία της προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα, η ψυχολόγος- σύμβουλος ψυχικής υγείας αποκρίθηκε πως μια κυρία, η οποία έχει προχωρημένη μορφή άνοιας, στις πρώτες κλήσεις δεν θυμόταν την κόρη της. Ομως, σιγά σιγά, η φωνή της άρχισε να της φέρνει γνώριμα ακούσματα με αποτέλεσμα όλο αυτό να της δημιουργεί ολοένα και περισσότερα χαμόγελα.
Μητρόπολη Μεσσηνίας: Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου η έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κύπρο
«Μια κυρία 92 ετών, με επίσης προχωρημένη μορφή άνοιας, μιλούσε συχνά για τους γονείς της, οι οποίοι όπως είναι λογικό έχουν πεθάνει. Η κόρη της της έλεγε πως η εγγονή της έκανε παιδί και εκείνη δεν κατανοούσε το γεγονός. Σε μια βιντεοκλήση λοιπόν που είχε μαζί τους, η κοπέλα έφερε το μωρό της να το δει η γιαγιά και κυριολεκτικά ξετρελάθηκε από τη χαρά της», θυμάται η κ. Φύτρου, επισημαίνοντας πως «το ότι είδε το βρέφος μίλησε τελείως διαφορετικά μες στην καρδιά της».
Αλλοι, που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία αλλά ευχαριστιούνται τρομερά τη διαδικασία, δεν ξέρουν με ποιον τρόπο να εκφράσουν τη χαρά τους στα παιδιά και τα εγγόνια που έχουν στην απέναντι οθόνη.
«Πρόκειται για ένα καθήκον πολύ ευλογημένο, το οποίο με κάνει να νιώθω πολύ όμορφα, καθώς εισπράττω πολύ αγάπη από όλο αυτό. Η χαρά που παίρνουν είναι τεράστια από τις βιντεοκλήσεις και πραγματικά συστήνω και σε άλλες ΜΦΗ να κάνουν παρόμοιες δράσεις», τονίζει η ψυχολόγος-σύμβουλος ψυχικής υγείας που συνεργάζεται με την «ΑΓΑΠΗ» τα τελευταία 6 χρόνια.
Υπάρχουν όμως δύσκολες μέρες για τους ηλικιωμένους από άποψη μοναξιάς; Οπως επισημαίνει η κ. Φύτρου, παρότι πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έχουν περάσει κακουχίες και έχουν σταθεί στα πόδια τους, η πανδημία κάποιες στιγμές τούς λυγίζει. Η έλλειψη αγκαλιάς, επαφής από κοντά, αλλά και η μη κατανόηση της αποξένωσης που έχει φέρει η πανδημία ορισμένες φορές τούς θλίβει.
Η κυρία Ελευθερία
Η ιστορία της κ. Ελευθερίας έκανε το γύρο του Διαδικτύου καθώς ήταν η γηραιότερη γυναίκα που εμβολιάστηκε.
Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» η Ευαγγελία Τσουλούφου, που έχει τη ΜΦΗ, τόσο η κ. Ελευθερία όσοι και οι υπόλοιποι φιλοξενούμενοι λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα από το προσωπικό, ενώ σκοπός της οικογενειακής επιχείρησης είναι να κάνει τους ηλικιωμένους να νιώθουν πραγματικά σαν το σπίτι τους.
Η κ. Ελευθερία γεννήθηκε στις 12/04/1903 στη Λευκάδα, ενώ σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο είναι μόλις 3 μήνες μεγαλύτερη από την κ. Ελευθερία και ζει στην Ιαπωνία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr