» ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΚΚΑΣ
Στο διαμέρισμα όπου μένει το τελευταίο διάστημα ο Κώστας Σακκάς στους Αμπελόκηπους, ο υπολογιστής είναι ανοιχτός και το ρολόι γράφει… ώρα Λονδίνου. Οκτώ χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εργάζεται ως project manager σε εταιρία συμβούλων που ειδικεύεται σε προγράμματα υλοποίησης SAP ERP (λογισμικό προγραμματισμού πόρων). Εκεί τον βρήκε το πρώτο κύμα της πανδημίας που έπληξε με σφοδρότητα τη χώρα και έζησε, όπως λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, απομονωμένος στο διαμέρισμά του για περίπου 3,5 μήνες.
«Κατά την πρώτη καραντίνα ήμουν ακόμα στο Λονδίνο. Συνολικά 109 ημέρες ολικής απομόνωσης στο διαμέρισμα, με μόνη διέξοδο τις επιπλέον ώρες εργασίας. Η διάθεσή μου ήταν πολύ άσχημη, ειδικά αφού βλέπαμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να χειρίζεται την όλη κατάσταση λανθασμένα και ερασιτεχνικά. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα και να εργαστώ από απόσταση».
Ηταν η εποχή που η Ελλάδα συγκέντρωνε τα εύσημα για τον χειρισμό της πανδημίας κατά το πρώτο κύμα και η επιστροφή του στην πατρίδα έμοιαζε μονόδρομος. «Η δουλειά από την Ελλάδα έχει βελτιώσει σίγουρα τη διάθεση και το άγχος μου. Οι περισσότεροι από εμάς που αναζητήσαμε… καταφύγιο εκτός Λονδίνου το κάναμε επειδή σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Και το αρχικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης ήταν πραγματικά εντυπωσιακό σε σύγκριση με άλλες χώρες, αφού μας έκανε να νιώσουμε ότι έβαλε την ανθρώπινη ζωή πάνω από την οικονομία. Το δεύτερο κύμα είναι μια διαφορετική ιστορία».
Η δουλειά από την Ελλάδα τού έχει δώσει, όπως λέει, την ευκαιρία να είναι κοντά στους δικούς του ανθρώπους, αλλά και να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με την Αγγλία. Γι’ αυτό σκέφτεται να παρατείνει την παραμονή του, όσο γίνεται περισσότερο. «Mε κάθε ειλικρίνεια, η επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Το δεύτερο κύμα είναι σαφώς χειρότερο εκεί, όπως είναι και στην Ελλάδα, αλλά, δυστυχώς, όταν η εμπιστοσύνη έχει χαθεί, είναι πραγματικά δύσκολο να ανακτηθεί. Τα σχέδια εμβολιασμού και των δύο χωρών έχουν ομοιότητες, έτσι για μένα το να είμαι ο τελευταίος στην ουρά δεν έχει μεγάλη διαφορά. Νιώθω πιο ασφαλής να δουλεύω από την Ελλάδα, αντί να γυρίσω πίσω για να έρθει πιο γρήγορα η σειρά μου στον εμβολιασμό». Εκτός της πανδημίας, οι Ελληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Το Brexit ήταν ένα δύσκολο ταξίδι για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε προσωπικό επίπεδο, έχω ζήσει εκεί αρκετό καιρό για να αποκτήσω καθεστώς μόνιμης διαμονής. Ετσι, νιώθω ασφαλής, τουλάχιστον προς το παρόν. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ωστόσο για τους Ελληνες που ζουν στη χώρα πιστεύω ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος με μεγάλη αβεβαιότητα. Αυτό μπορεί να ωθήσει μερικούς να ψάξουν αλλού για μια καλύτερη ζωή. Πάντως, στο τέλος, πιστεύω ότι θα υπάρχει μια φόρμουλα, ώστε όλοι οι ξένοι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να συνεισφέρουν, διότι όσο οι πολίτες της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται μια λύση στο ερώτημα Brexit, άλλη τόση είναι η ανάγκη της βρετανικής οικονομίας για να διατηρήσει αυτούς τους ανθρώπους στις θέσεις τους».
» ΜΕΛΙΝΑ ΠΟΔΑΡΑ
Σε μια γειτονιά της Λάρισας η Μελίνα Ποδαρά, αριστούχος στο σχολείο της με σπουδές Οικονομικών και δουλειά σε διεθνή τραπεζικό οργανισμό στο Λονδίνο, απολαμβάνει τα οφέλη της τηλεργασίας.
Εξάρχεια: Προφυλακίστηκε ο 33χρονος Παλαιστίνιος για την επίθεση με λοστό σε βάρος της 29χρονης
«Αρχικά ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας, αφού το σπίτι σου μετατρέπεται σε χώρο εργασίας, ξεκούρασης και άθλησης ταυτόχρονα. Ξαφνικά η ζωή σου αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη και περιορίζεται μέσα σε έναν χώρο». Η αρχή της πανδημίας είχε βρει κι εκείνη στην Αγγλία, όπου ζούσε τα τελευταία 8 χρόνια και εγκλωβίστηκε από το πρώτο σκληρό lockdown. «Στην πρώτη καραντίνα ένιωσα αποξένωση, εφόσον βρισκόμουν ακόμα στο Λονδίνο μακριά από την οικογένειά μου και τους φίλους μου, χωρίς τη δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα. Για εμένα ο τρόπος να αντιμετωπίσω αυτήν την κατάσταση ήταν να στρέψω την προσοχή μου σε καινούργια ενδιαφέροντα και ασχολίες, ώστε να περάσει δημιουργικά ο ελεύθερος χρόνος μου. Τότε συνειδητοποίησα πόσο ευρηματικός μπορεί να γίνει ο άνθρωπος. Πλέον για εμένα είναι μια νέα μορφή πραγματικότητας στην οποία έχω μάθει να ζω και να την αποδέχομαι με τα θετικά και τα αρνητικά της».
Στα διαλείμματα της δουλειάς, περπατάει στην πόλη όπου μεγάλωσε και συναντάει τους παλιούς της συμμαθητές για έναν καφέ take away στην Πλατεία Ταχυδρομείου. Παρότι η επαγγελματική ευκαιρία που της δόθηκε στην Αγγλία είναι σημαντική και δυσανάλογη με τα 26 της χρόνια, δεν κρύβει την επιθυμία της να βρίσκεται στη χώρα όπου γεννήθηκε.
«Για εμάς που ζούμε χρόνια στο εξωτερικό η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στην καρδιά και στο μυαλό μας και θεωρώ ανεκτίμητη την ευκαιρία που μου δόθηκε να εργάζομαι από την πατρίδα μου. Να είμαι κοντά στους αγαπημένους μου ανθρώπους και να κερδίζω όλες αυτές τις στιγμές που μου στέρησε η ζωή στο εξωτερικό. Η εταιρία μου ήταν ιδιαίτερα δεκτική στο να επιστρέψω στην Ελλάδα και να βρίσκομαι κοντά στην οικογένειά μου». Ο μισθός της δεν έχει μεταβληθεί λόγω της τηλεργασίας, αφού συνεχίζει να εργάζεται με τους όρους του ίδιου εργασιακού συμβολαίου και η επιστροφή της στο Λονδίνο ελπίζει να αργήσει. Αλλωστε, όπως εξηγεί, οι βρετανικές εταιρίες και οι διεθνείς οργανισμοί που έχουν γραφεία εκεί δίνουν μεγάλο βάρος στην ψυχολογία των εργαζομένων και την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται όταν τελειώσει ο εφιάλτης της νόσου Covid-19.
«Είναι αρκετά σημαντικό να διασφαλιστούν η υγεία των εργαζομένων και ο περιορισμός της μετάδοσης του ιού. Για αυτόν τον λόγο οι εταιρίες είναι αρκετά διστακτικές στην απόφασή τους να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα γραφεία, εφόσον δεν είναι πλήρως απαραίτητο και υπάρχει η δυνατότητα της τηλεργασίας. Σίγουρα η διαδικασία των εμβολιασμών θα επισπεύσει την επιστροφή μας, αλλά δεν προβλέπεται να γίνει πριν από την άνοιξη του 2021».
» ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την Αθήνα εργάζεται το τελευταίο διάστημα και ο Βασίλης Παπαγεωργίου, που είναι Senior Data Analyst σε εταιρία τεχνολογίας και ζει στο Λονδίνο τα τελευταία 3,5 χρόνια. Η πρώτη καραντίνα, όπως λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ήταν γι’ αυτόν πολύ πιο εύκολη, καθώς ήταν κάτι καινούργιο και συνδυάστηκε με την επιστροφή στην Ελλάδα, ενώ στη δεύτερη η απογοήτευση ήταν μεγάλη, καθώς συνειδητοποιήσαμε ότι γυρνάμε στα παλιά. Η εταιρία του, πάντως, ήταν θετική στην τηλεργασία.
«Είναι πολύ ωραίο, σου δίνεται η δυνατότητα να είσαι κοντά σε φίλους και οικογένεια απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια που σου προσφέρει η Ελλάδα, ειδικά το καλοκαίρι. Το μόνο δύσκολο είναι η διαφορά ώρας, που σημαίνει ότι τα ωράρια μετατοπίζονται για 2 ώρες, οπότε δουλεύεις μέχρι πιο αργά το απόγευμα. Δεν συνάντησα καμία δυσκολία από την εταιρία. Τους ρώτησα αν μπορώ να γυρίσω στην Ελλάδα και να δουλέψω από εκεί λόγω του lockdown και μου απάντησαν καταφατικά».
Οσο για την επιστροφή του στο Λονδίνο, την υπολογίζει σε δύο-τρεις μήνες. «Οταν αρχίσει να υπάρχει μια κανονικότητα πάλι και οι εταιρίες ξεκινήσουν να δουλεύουν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Υπολογίζω κατά την άνοιξη. Αν οι εμβολιασμοί είναι επιτυχείς και δούμε σημαντική μείωση των κρουσμάτων, τότε σίγουρα η επιστροφή θα επηρεαστεί από αυτούς».
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Στρατιωτική θητεία: 12 μήνες από τον Μάιο – Ποιοι θα μπορούν να κάνουν 9μηνο
Χαλάστρα: Στο σχολείο με μάσκα, τσάντα, παγουρίνο και… κουβέρτα οι μαθητές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr