Οι κυλιόμενες Θείες Λειτουργίες, η ατομική προσευχή, καθώς και η αύξηση του αριθμού των πιστών -από 9, που είχε αποφασιστεί αρχικά, σε 25 για τους ενοριακούς ναούς και 50 για τους μητροπολιτικούς- συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν έπειτα από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις η κυβέρνηση και η Εκκλησία.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούσαν δεδομένη μια γενικευμένη σύγκρουση ανάμεσα στην Εκκλησία και το Μαξίμου με αφορμή τη λειτουργία των ναών τις ημέρες των Χριστουγέννων. Παρ’ όλα αυτά, η πρόσφατη επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Αρχιεπισκόπου, Ιερώνυμου, στάθηκε αρκετή, ώστε τελικά να βρεθεί η χρυσή τομή κόντρα στη σκληρή γραμμή μιας μερίδας μητροπολιτών που απειλούσαν ακόμη και με «αντάρτικο».
Πώς επετεύχθη η συμφωνία; Με συναίνεση και αμοιβαίους συμβιβασμούς, λένε στην Εκκλησία. Σε κάθε περίπτωση, προηγήθηκαν πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με τον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο, να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά του «όπλα» προκειμένου να κρατήσει τις ισορροπίες και να απαντήσει κατά κάποιον τρόπο στους λεγόμενους «δελφίνους», που εμφανίστηκαν και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή τόσο την περιπέτειά του με τον κορονοϊό όσο και το θέμα που προέκυψε με το άνοιγμα των ναών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πριν από την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Ιερώνυμο στις 14 του μήνα, υπήρξαν συχνές επαφές της Αρχιεπισκοπής με στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη προκειμένου να «πέσουν» οι τόνοι, που τόσο επικίνδυνα είχαν ανεβάσει ιεράρχες οι οποίοι απειλούσαν με «ανυπακοή» στα μέτρα, κάτι που θα προκαλούσε «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση στον αγώνα που δίνει για την καταπολέμηση του Covid-19.
Είναι γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις από μητροπολίτες οι οποίοι ξεκαθάριζαν ότι δεν πρόκειται να υπακούσουν στο μέτρο με τους εννέα πιστούς εντός των ναών, καθώς, όπως έλεγαν, είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί.
«Θα λειτουργήσουμε τους ναούς, ας έρθουν να μας πιάσουν», είχε δηλώσει δημόσια ο μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων, Σεραφείμ, ενώ ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, Παντελεήμων, είχε καλέσει τους πιστούς να αγνοήσουν τα μέτρα και τους ιερείς να ανοίξουν τους ναούς.
Χριστούγεννα: Κορυφώνεται η έξοδος - Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί, υποχρεωτικές οι αλυσίδες
«Πολεμική» ρητορική επέλεξε να ακολουθήσει το προηγούμενο διάστημα και ο μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Νεκτάριος, ο οποίος έκανε λόγο για «Εκκλησία υπό διωγμόν», καθώς και ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος, που χαρακτήρισε τις κυβερνητικές αποφάσεις «αποφάσεις ασεβείας και παραλογισμού».
Κατανοώντας σε έναν μεγάλο βαθμό τα παράπονα των πιστών και αντιλαμβανόμενος τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, ο Αρχιεπίσκοπος αναζητούσε μια λύση τέτοια, ώστε να μην κατηγορηθεί η Εκκλησία ότι αδιαφορεί για τη δημόσια Υγεία, αλλά και να μη δοθεί η εντύπωση ότι δημιουργεί προβλήματα στην Πολιτεία την ώρα που μάχεται κατά της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από το Μαξίμου το άνοιγμα των ναών με ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.
Συγκεκριμένα, πρότεινε και έγινε αποδεκτό να λειτουργήσουν οι ενοριακοί ναοί με ανώτερο αριθμό τα 25 άτομα και με 50 οι κεντρικοί, να τελεστεί (εκτός από ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα) ακόμη μία Θεία Λειτουργία ανήμερα την Πρωτοχρονιά, καθώς και να δοθεί η δυνατότητα στους ιερείς να πραγματοποιούν περισσότερες Θείες Λειτουργίες για την αποφυγή συγχρωτισμού των πιστών.
Βήμα πίσω φαίνεται πως έκανε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα τελεστεί ο Καθαγιασμός των Υδάτων, αφού δέχτηκε αυτός να γίνει εντός του ναού (σε κολυμπήθρα), ο αγιασμός να μοιραστεί σε μπουκαλάκια και το αντίδωρο τυλιγμένο σε χαρτί.
«Θα είχε λυθεί πιο νωρίς το θέμα αν δεν υπήρχαν άνθρωποι που “κολλάνε” και μεγαλοποιούν κάποια πράγματα», τόνισε, την περασμένη Τετάρτη, ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας «ευτυχώς, ο πρωθυπουργός είχε κατανόηση και με την προσπάθεια και την ενότητα όλων βρέθηκε λύση που φέρνει τη γαλήνη».
Η νέα βελτιωτική πρόταση ικανοποίησε την Ιερά Σύνοδο, που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα, το στοίχημα είναι να εφαρμοστούν με ευλάβεια τα μέτρα και να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού, όπως για παράδειγμα αυτές που εκτυλίχθηκαν στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.
25 πιστοί στους ναούς, 50 στους μητροπολιτικούς
- Θα τελεσθούν Θείες Λειτουργίες τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για κυλιόμενες Θείες Λειτουργίες.
- Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πιστών είναι 25 για τους ενοριακούς ναούς και 50 για τους μητροπολιτικούς.
- Επιτρέπεται η ατομική προσευχή.
- Κατά την προσέλευση στη Θεία Μετάληψη, πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πιστών.
- Τα Θεοφάνια δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, ο Καθαγιασμός των Υδάτων θα τελεσθεί εντός των εκκλησιών, ενώ ο αγιασμός θα διανεμηθεί στους πιστούς σε μπουκαλάκια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής