Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Τα μέτρα ασφαλείας στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα (Παλαιό Ψυχικό) από το απόγευμα της Παρασκευής βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω της φονικής ενέδρας του «πατέρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν» καθηγητή Φαχριζαντέχ στο προάστιο Αμπσάρντ της Τεχεράνης, πιθανότατα (θεωρείται σχεδόν βέβαιο) από την ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ που έχει ισχυρούς πυρήνες δράσης μέσα στο Ιράν.
Στο στόχαστρο
Η κατάσταση είναι πάρα πολύ ανησυχητική, όπως αναφέρουν μυστικές υπηρεσίες αλλά και οι ειδικοί στα θέματα τρομοκρατίας και ειδικών αποστολών, αφού ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ως και ο πρόεδρος της χώρας Ρουχανί, ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ, ο υπουργός Αμυνας Αμίρ Χαταμί αλλά και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας ταξίαρχος Χουσεΐν Ντενγκάν έχουν επισημάνει με σωρεία δηλώσεων ότι η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού φυσικού της χώρας, ο οποίος είχε εδώ και μερικά χρόνια στοχοποιηθεί προσωπικά από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου, ειδικά το 2018 όταν σε παρουσίαση του περίφημου φακέλου του μυστικού προγράμματος AMAD (δηλαδή εγγράφων και «παραφυάδων» του ιρανικού στρατιωτικού προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων από τα τέλη της δεκαετίας ’90 μέχρι το 2003) τον είχε προσωπικά αναφέρει ως «πρόσωπο-κλειδί».
Αναλύσεις
Μέσα στο Σαββατοκύριακο έχουν λάβει χώρα συσκέψεις ειδικών αναλυτών και υψηλόβαθμων στελεχών εσωτερικής ασφάλειας σε πολλά κράτη, ενώ αναλύονται και παρακολουθούνται κινήσεις Ιρανών διπλωματών, στελεχών της ριζοσπαστικής Σιτικής Λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, αλλά και φιλοϊρανικών κύκλων σε πολλά κράτη της Μεσογείου, του κόλπου των πετρελαίων της ΒΑ Αφρικής κ.α. Επιπρόσθετα σε συναγερμό είναι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ (CIA-DIA-ΝSΑ κ.ά.) της Μ. Βρετανίας (ΜΙ6), της Γερμανίας (BND) κ.ά. γιατί οι εβραϊκοί στόχοι είναι πάρα πολλοί, και η κατάσταση στη Μ. Ανατολή λόγω Συρίας-Τουρκίας-Ιράκ-Υεμένης-Λιβάνου ως και κατεχόμενων από το Ισραήλ παλαιστινιακών εδαφών εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.
Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Τι κατάθεσε η μητέρα του Παναγιωτάκη για την Ειρήνη
Εντός συνόρων
Στην Ελλάδα έχουν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας γιατί έχουν αναβαθμιστεί πάρα πολύ οι σχέσεις μας με το Ισραήλ τα τελευταία 5-6 χρόνια, πραγματοποιούνται διάφορες κοινές διμερείς στρατιωτικές ασκήσεις (αλλά και με την Κύπρο), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μου οι σχέσεις της Αθήνας με την Τεχεράνη δεν είναι καλές, με την ιρανική πλευρά να είναι πολύ εκνευρισμένη με την στάση της Αθήνας σε αρκετά ζητήματα (στρατιωτική συμμαχία με τα ΗΑΕ, αρνητική θέση μας για τους φιλο-Ιρανούς αντάρτες Χούθις στην Υεμένη, επαφές Μητσοτάκη-Αναστασιάδη-Νετανιάχου κ.ά.). Πληροφορίες του υπογράφοντα από Μεσανατολικές πηγές και ειδικές/συνδρομητικές εκδόσεις σε Ντόχα, Βηρυτό και Αμάν κ.α. φέρουν την Ελλάδα να έχει “περάσει και να συγκαταλέγεται στις πρώτες 7-8 χώρες τα τελευταία χρόνια με αρνητικές κινήσεις για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν”.
Ο έκτος
Ο Μοσέν Φαχριζαντέχ ήταν ο έκτος κορυφαίος πυρηνικός φυσικός στοχοθετημένης δολοφονικής πράξης, σε μία ιστορία που ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια όταν από παρόμοιες ενέργειες έχασαν τη ζωή τους οι Μασούντ Μοχαμαντί, Μαντζίτ Σαχριαρί, Ντάριους Ρεζαϊντενζάι, Μουσταφά Ροσάν, ενώ ο μόνος που γλίτωσε με τραύματα ήταν ο φυσικός Νταβάνι Αμπάσι, και ενώ Αμερικανοί και Ισραηλινοί μέσω του ιού STUXNET ενεργούσαν με κυβερνο-δολιοφθορά κατά του εξελιγμένου και με αρκετό αριθμό φυγοκεντριστών που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ο Φαχριζεντάχ θεωρούνταν κάτι σαν τον Οπενχάιμερ (ήταν επικεφαλής του σχεδίου Μανχάταν για την κατασκευή της πυρηνικής βόμβας των ΗΠΑ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου). Πληροφορίες του υπογράφοντα φέρουν τον δολοφονηθέντα επιστήμονα να έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο λίαν υπολογίσιμων διαστάσεων ιρανικού πυραυλικού προγράμματος, καθώς και στον εντοπισμό εναερίων στόχων χωρίς να απαιτείται ραντάρ. Ηταν καθηγητής πυρηνικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιμάμ Χουσεΐν και πρώην επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου φυσικής και πυρηνικών δραστηριοτήτων της Επαναστατικής Φρουράς.
Νέα ανατροπή
Η κατάσταση είναι οριακή, αφού για την Τεχεράνη η εκλογή Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠA, ως και του προτεινόμενου συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζακ Σάλιβαν θεωρούνται ως κινήσεις που θα μπορούσαν να αποκλιμακώσουν την ένταση που υπήρχε επί αλλοπρόσαλλής προεδρίας Τραμπ, και να επιστρέψουν οι σχέσεις εκεί που ήταν επί εποχής Ομπάμα, όμως η φονική ενέδρα της 27ης Νοεμβρίου οξύνει και εξωθεί πολύ τα πράγματα προς κλιμάκωση. Πληροφορίες τον τελευταίο καιρό έκαναν λόγο ακόμα για ενδεχόμενη αεροπορικο-πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των πυρηνικών βάσεων του Ιράν σε Αράκ, Φόρντο, Ισφαχάν και Νατάντζ μέχρι να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ που επί της προεδρίας του οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή-πολυμερή Συμφωνία (του Ομπάμα-Κέρι-Σάλιβαν) του 2015, γνωστή ως JCPOA, και επέστρεψε απέναντι στην Τεχεράνη σε καθεστώς εξοντωτικών κυρώσεων που όμως δεν έφεραν αποτέλεσμα. Οι Ισραηλινοί ανησυχούν για τη στάση Μπάιντεν ως και της νέας ηγετικής ομάδας του Λευκού Οίκου απέναντι στις ιρανικές πυρηνικές και πυραυλικές φιλοδοξίες.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου