Η δολοφονία, που, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιτόπου ερευνών της Σήμανσης, δείχνουν ότι έγινε μέσα στο σπίτι του πρέσβη, συνοδεύτηκε από την αποτρόπαιη ενέργεια να τον μεταφέρουν στη συνέχεια με το αυτοκίνητο και να βάλουν φωτιά, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Ως ήταν φυσικό, εξαιτίας του σοκ που προκλήθηκε στις διπλωματικές αρχές όλων των χωρών που εδρεύουν στη Βραζιλία, η αστυνομία της χώρας κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα, προκειμένου να φωτίσει κατ’ αρχάς την «εξαφάνιση» και να διαλευκάνει την υπόθεση δολοφονίας.
Ωστόσο, η μαρτυρία της Αντζελ Χίλντεγκαρντ, μιας γνωστής μπλόγκερ στη Βραζιλία, που δηλώνει ότι ήταν φίλη για πάρα πολλά χρόνια του Κυριάκου Αμοιρίδη και μάλιστα δημοσιεύει στο μπλογκ της την αλληλογραφία που είχε μαζί του το 2016, όταν επρόκειτο να αναλάβει πρέσβης στη Βραζιλία, δίδει και μια ακόμη διάσταση.
Η ίδια, στο κείμενό της με τίτλο «Η περίεργη σύμπτωση που συνδέει τη σύζυγο του Αμοιρίδη με δολοφονίες αλλοδαπών», υποστηρίζει ότι το 2004, μόλις δύο ημέρες προτού αναχωρήσει το ζεύγος Αμοιρίδη από τη Βραζιλία στην Ολλανδία, σημειώθηκε μια περίεργη απόπειρα κλοπής στο σπίτι όπου έμενε το ζεύγος. Ειδικότερα, ο οικονόμος και φύλακας του σπιτιού φέρεται να επιχείρησε να κλέψει κάποιο ασήμαντο χρηματικό ποσό από εκεί, ενόσω ήταν εκεί η σύζυγος Αμοιρίδη.
Κατόπιν, ωστόσο, με βάση όσα είχαν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας, συνελήφθη, για να ομολογήσει, όπως γράφει η μπλόγκερ, ότι ο ίδιος είχε δολοφονήσει τον Αμερικανό Τοντ Σαχέλι, στέλεχος της πετρελαϊκής πολυεθνικής Shell. Ο φερόμενος ως δράστης είχε ισχυριστεί τότε ότι τα κίνητρά του ήταν «φυλετικά» και έτσι δεν δόθηκε καμία συνέχεια στην αστυνομική έρευνα. Η μπλόγκερ αναφέρει ακόμα ότι πως παρότι ο Κυριάκος Αμοιρίδης ήταν παντρεμένος 15 χρόνια, ουδείς γνώριζε ότι είχε σύζυγο. Είναι εμφανές ότι, μέσα από το κείμενό της, η Αντζελ Χίλντεγκαρντ εμμέσως πλην σαφώς αφήνει ερωτηματικά για το ρόλο της συζύγου Αμοιρίδη το 2004.
Ο εραστής της συζύγου του Ελληνα διπλωμάτη παραδέχθηκε στην αστυνομία ότι σκότωσε τον Κυριάκο Αμοιρίδη. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ, ισχυρίστηκε ότι προηγήθηκε πάλη με το θύμα, ενώ μετά τη δολοφονία του ζήτησε (έναντι αμοιβής) από ένα συγγενικό του πρόσωπο να τον βοηθήσει ώστε να απαλλαγούν από τη σορό. Συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες που έδωσε για τη σχέση του με τη 40χρονη Φρανσουάζ. Ανέφερε στις Αρχές ότι η σχέση τους ήταν πολύ έντονη και στο σπίτι του ανδρόγυνου στο Ρίο -όπου ο Βραζιλιάνος αστυνομικός μπαινόβγαινε ως υπεύθυνος συναγερμού- οι δυο τους βρίσκονταν συνέχεια, ενώ δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν ούτε καν όταν ερχόταν ο πρέσβης.
Στις περιγραφές του στους αστυνομικούς αποκάλυψε ότι συνευρισκόταν σεξουαλικά με τη Φρανσουάζ ακόμα και όταν ο Κυριάκος Αμοιρίδης κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο.
Οπως μεταδίδουν τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ, η 40χρονη Φρανσουάζ υποστήριξε στην κατάθεσή της με δάκρυα στα μάτια ότι δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα και ότι για όλα φταίει ο εραστής της. Η ίδια στην αρχή προσπαθούσε να παραπλανήσει τις Αρχές δηλώνοντας την εξαφάνιση του συζύγου της, αλλά τελικά ομολόγησε τη δολοφονία από τον εραστή της, χωρίς όμως να παραδέχεται δική της εμπλοκή.
Το ίδιο υποστήριξε και ο εραστής της, αλλά το τρίτο άτομο που φέρεται να εμπλέκεται στο φόνο, ο ξάδελφος του αστυνομικού… καίει τους δύο εραστές καθώς αποκάλυψε ότι όλα ήταν προμελετημένα.
Εκτιμάται, επίσης, ότι ο διπλωμάτης ήταν νεκρός όταν τον έβαλαν στο νοικιασμένο Ι.Χ. αυτοκίνητο, που αργότερα βρέθηκε καμένο σε περιφερειακό δρόμο.
Να σημειωθεί ότι ο Κ. Αμοιρίδης ήταν προξενικός σύμβουλος στο Ρίο ντε Τζανέιρο από το 2001 έως το 2004, οπότε ανέλαβε πρόξενος στην Ολλανδία. Εκτός των άλλων, ο ίδιος είχε υπηρετήσει ως πρέσβης στη Λιβύη το 2012, οπότε, όμως, εξαιτίας του πολέμου, μετά την ανατροπή Καντάφι, η ελληνική πρεσβεία έκλεισε.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει γι’ αυτόν: «Εκφράζουμε τη βαθύτατη οδύνη μας για τον τραγικό θάνατο του πρέσβη, Κυριάκου Αμοιρίδη, ενός φίλου της Βραζιλίας, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα. Ο εκλιπών υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Ελλάδας στην Ε.Ε., στα Γενικά Προξενεία στο Ρίο Ιανέιρο και στο Ρόττερνταμ και στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βελιγράδι στην πρώτη φάση του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως πρέσβεως της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και, ειδικότερα, ο καθοριστικός του ρόλος στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της πρεσβείας, καθώς και των Ελλήνων αλλά και χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014».
Δήλωση έκανε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι θα αποχαιρετούσαμε υπό τέτοιες τραγικές συνθήκες τον Ακη Αμοιρίδη. Ενας έτος νεώτερός μου στη Νομική Θεσσαλονίκης. Πάντοτε πρόσχαρος και ευγενής. Τον θυμάμαι, αργότερα, να με υποδέχεται με επαγγελματισμό, αλλά και διακριτική φιλία, ως στέλεχος της ΜΕΑ στην Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Οταν πήγα στο υπουργείο Εξωτερικών, τον βρήκα πρέσβη στην Τρίπολη της Λιβύης υπό συνθήκες πολέμου σε ασύντακτη χώρα. Οργανώσαμε την επιχείρηση εκκένωσης που ήταν η κορυφαία του στιγμή στη διαχείριση κρίσεων επί του πεδίου. Ποιος θα περίμενε τέτοιο παιχνίδι της μοίρας στο Ρίο; Την αγάπη μου στην κορούλα του».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ – ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου