Αξιοποιώντας την εμπειρία της περασμένης άνοιξης (lockdown Μαρτίου-Απριλίου) και καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα το απαιτούν, οι δήμοι της χώρας αναλαμβάνουν να καλύψουν τις ανάγκες των συμπολιτών μας, ενισχύοντας το κοινωνικό τους δίκτυο με δομές φροντίδας και εξυπηρέτησης.
Η Αυτοδιοίκηση προχωρά στην περαιτέρω ενδυνάμωση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», το οποίο απευθύνεται σε μοναχικούς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας αλλά και σε πολίτες που έχουν ανάγκη στήριξης αυτήν τη δύσκολη στιγμή, δήλωσε πρόσφατα (ανακοινώνοντας τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το Δημόσιο) και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Οπως είπε, και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί το πρόγραμμα να ενισχυθεί με ευθύνη των δήμων από το προσωπικό των δημόσιων δομών, η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται έως τις 30 Νοεμβρίου.
» ΑΘΗΝΑ: Πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Αθηναίων ενεργοποίησε τον ειδικό μηχανισμό στήριξης «Βοήθεια στο σπίτι plus», που διεκπεραιώνει αιτήματα για τρόφιμα και φάρμακα. Αυτήν τη φορά, δημιούργησε ένα τηλεφωνικό κέντρο αποκλειστικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να καλούν στο 2103428745 (Δευτέρα έως Παρασκευή, από 09.00 έως 17.00), για την καταγραφή και την αξιολόγηση των αναγκών τους από ομάδα ειδικών.
Κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και αρωγοί του προγράμματος θα διεκπεραιώνουν το συντομότερο δυνατόν τα αιτήματα για παροχή βοήθειας στο σπίτι με όλα τα μέτρα ασφάλειας που προβλέπουν ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχονται ακόμα: Συνταγογράφηση και παράδοση φαρμάκων από φαρμακεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. • Αγορά και παράδοση τροφίμων από σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές. • Μεταφορές σε νοσοκομεία, παραλαβή εξετάσεων κ.λπ. • Συνδρομή σε υγειονομικές υπηρεσίες. • Διεκπεραίωση διοικητικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι plus» θα γίνεται, επίσης, κατ’ οίκον διανομή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων στους ωφελουμένους του κοινωνικού παντοπωλείου, του κόμβου και του κοινωνικού φαρμακείου του ΚΥΑΔΑ που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς και των προγραμμάτων που πρόσφατα εγκαινίασε το ΚΥΑΔΑ για τις οικογένειες που έχουν ήδη πληγεί με απώλεια εισοδήματος ή/και εργασίας από την πανδημία, εφόσον τα μέλη τους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ΚΥΑΔΑ, τηλ. 2105246515-516). Επίσης, θα διανεμηθούν κατ’ οίκον πακέτα τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών στις περίπου 1.500 τετραμελείς και πολυμελείς οικογένειες δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ.
» ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Στον Δήμο Πειραιά, μέσω της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, λειτουργεί το «Βοήθεια στο σπίτι plus». Κοινωνικοί λειτουργοί καταγράφουν τις ανάγκες των πολιτών, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 2104101750-753.
» ΜΟΣΧΑΤΟ – ΤΑΥΡΟΣ: Στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου λειτουργεί η Νέα Δομή Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης. Ηδη από τη συγκεκριμένη δομή εξυπηρετούνται ηλικιωμένοι, ΑμεΑ χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, χρόνιοι πάσχοντες υπό χρόνια θεραπεία για νοσήματα που απειλούνται από τον κορονοϊό (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, ανοσοκατεσταλμένοι και πολίτες με δικαιολογημένο αίτημα αδυναμίας μετακίνησης). Το ωράριο λειτουργίας της δομής εκτείνεται από 07.30 έως 16.00 στους εξής χώρους: στην Κοινότητα Μοσχάτου στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας στην οδό Μιαούλη 60, τηλ. 2109422927, 2109418655, 2104832482 και στην Κοινότητα Ταύρου στα γραφεία του ΚΑΠΗ στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 8, τηλ. 2103476919.
Φρίκη στα Πατήσια: Σύλληψη 68χρονου που κακοποιούσε σεξουαλικά τον 38χρονο γιο του
» ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ: Ο δήμος εξυπηρετεί στο σπίτι άτομα που είναι άπορα, δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες και δεν υπάρχουν στο περιβάλλον τους οικείοι για να τους βοηθήσουν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2132020370-371-372. Στο e-mail [email protected] και στη φόρμα https://palaiofaliro.gr/menoumespiti/
» ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: «Οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής δεν θα μείνουν μόνοι τους» τονίζει η δημοτική Αρχή, που θέτει στη διάθεση των πολιτών 10 διαφορετικές υπηρεσίες: Αγορά και παράδοση τροφίμων. • Συνταγογράφηση φαρμάκων σε ΕΟΠΥΥ και ιδιώτες ιατρούς. • Αγορά και παράδοση φαρμάκων από φαρμακεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. • Ενεσοθεραπείες, μέτρηση ζωτικών σημείων. • Εξόφληση λογαριασμών. • Διεκπεραίωση διοικητικών εγγράφων. • Ενημέρωση των κατοίκων που απευθύνονται στο προσωπικό για τις παροχές και τις δυνατότητες του ανωτέρω προγράμματος. • Προγραμματισμός για την κατ’ οίκον μεταφορά τροφίμων από το κοινωνικό παντοπωλείο σε άτομα ηλικίας άνω των 65. • Κατ’ εξαίρεση εξυπηρέτηση αιτημάτων σε μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά (χωρίς υποστηρικτικό δίκτυο). • Συμβουλευτική στήριξη από το εξειδικευμένο προσωπικό της υπηρεσίας (τηλεφωνικά και διαδικτυακά). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα: 2106005571, 2106080300 ή να στείλουν e-mail στη διεύθυνση: [email protected].
» ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Μέτρα που είχαν τεθεί και την άνοιξη, εμπλουτισμένα στο γενικότερο πλάνο της «Κοινωνικής Συμμαχίας», μπαίνουν σε εφαρμογή από τον Δήμο Νέου Ηρακλείου.
Για τους ηλικιωμένους, οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΚΜ συνεχίζουν να είναι σε καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τα μέλη τους για ανάγκες που πιθανόν προκύπτουν. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 2102813595 και 2102811089 (από 08.30 έως τις 13.30). Μερικά παραδείγματα παροχών: κατ’ οίκον εμβολιασμός, συνταγογράφηση από τους εθελοντές γιατρούς των ΚΑΠΗ, βοήθεια στο σπίτι σε όσους μένουν μόνοι κ.λπ.
Ενίσχυση κοινωνικού δικτύου στη Θεσσαλονίκη
Στην παράδοση τροφίμων και φαρμάκων κατ’ οίκον για ηλικιωμένους και πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ενισχύεται με το προσωπικό των ΚΑΠΗ, ώστε να εξυπηρετούνται όσοι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Τους παρέχονται αγορά ειδών πρώτης ανάγκης από σούπερ μάρκετ, συνταγογράφηση φαρμάκων στους γιατρούς του ΚΑΠΗ εάν δεν έχουν δικό τους γιατρό, εκτέλεση συνταγών στο φαρμακείο της γειτονιάς τους και εκτέλεση συνταγών για φάρμακα υψηλού κόστους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ψυχολογική υποστήριξη και καθημερινή παροχή συσσιτίου σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Οι υπηρεσίες παρέχονται κατ’ οίκον από το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και των ΚΑΠΗ.
Για να υποβάλουν το αίτημά τους, οι πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310521576, 2310519584, 2310550989, τις καθημερινές από τις 08.00 το πρωί έως τις 02.00 το μεσημέρι και από τις 05.00 το απόγευμα έως τις 08.30 το βράδυ. Το τηλεφωνικό κέντρο λειτουργεί και το Σάββατο, από τις 10.00 το πρωί έως τις 02.00 το μεσημέρι.
» ΧΑΝΙΑ: Στον δήμο λειτουργεί εκ νέου το τηλεφωνικό κέντρο με επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, οι οποίοι θα βοηθούν ηλικιωμένους/ες, άτομα με αναπηρία ή όσους/ες ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Με ένα τηλεφώνημα στο 2821341766 το προσωπικό θα αξιολογεί το αίτημα και σε συνεργασία με εθελοντές θα δίνει λύσεις σε καθημερινά ζητήματα. Το κέντρο εξυπηρετεί καθημερινά από τις 09.00 έως τις 14.00 μέχρι τη λήξη της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.
» ΤΡΙΚΑΛΑ: Ο Δήμος Τρικκαίων, από την πλευρά του, έχει ενεργοποιήσει την υπηρεσία, με σύνθημα το «Μείνε σπίτι και τηλεφώνησε – Είμαστε εδώ για σένα». Στο τηλ. 2431020000, το προσωπικό του δήμου απαντά στις ανάγκες των ατόμων που χρήζουν φροντίδας.
«Άγριες Μέλισσες» spoiler: Η τραγωδία με τον μικρό Σέργιο που θα συνταράξει το Διαφάνι!
Τα 12 SOS για τις προσλήψεις στο Δημόσιο με το νέο ΑΣΕΠ – Τι σημαίνουν οι αλλαγές Θεοδωρικάκου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr