ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: «Να ξεκινήσει το lockdown να θυμίζει… Μάρτιο!» – Τι λένε στον «Ε.Τ.» Σύψας, Βατόπουλος και Παρασκευής

Κορωνοϊός - Βατόπουλος: Tο καθολικό lockdown είναι στο τραπέζι

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Απομακρύνεται η συζήτηση για το πλάνο άρσης του lockdown όσο η επιδημία, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στο «κόκκινο» και δεν δίνει σοβαρά σημάδια σταθεροποίησης.

Τρεις ειδικοί, μέλη της αρμόδιας για τον ιό επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ο κ. Νίκος Σύψας, ο κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος και ο κ. Δημήτρης Παρασκευής υποστηρίζουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως οποιοσδήποτε σχεδιασμός για απελευθέρωση μέτρων είναι πρώιμος. Αντιθέτως, πιο πιθανές μοιάζουν επιπλέον προσπάθειες αναχαίτισης της ανεξέλεγκτης διασποράς στη Θεσσαλονίκη, μέσω ενδεχομένως ακόμη πιο αυστηρών περιορισμών.

«Θα απαιτηθεί πολύς χρόνος»

«Υπάρχει το άσχημο σενάριο το οποίο ελπίζω και δεν νομίζω να τεκμηριωθεί, αυτό του να έχουμε καθυστερήσει να επιβάλουμε το lockdown, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί πολύς χρόνος να πέσουν τα νούμερα. Χρειαζόμαστε σίγουρα μία εβδομάδα ακόμη να δώσουμε στα μέτρα για να δούμε την επίδρασή τους. Ελπίζουμε πως τις πρώτες δέκα ημέρες του Δεκεμβρίου θα δούμε σοβαρή μείωση στα κρούσματα ώστε σε δεύτερο χρόνο να ακολουθήσει η βελτίωση και στα νοσοκομεία», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η άρση του lockdown δεν είναι ούτε προς συζήτηση ακόμη, ενώ σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη εκτιμά ότι η διασπορά του ιού είναι τόσο μεγάλη, για αυτό και υπάρχει η καθυστέρηση επίδρασης των μέτρων, παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρωθεί τρεις εβδομάδες από όταν μπήκε στην τότε «κόκκινη ζώνη». Μάλιστα, υποστηρίζει ότι είναι μεγάλη και η ενδοοικογενειακή διασπορά και τα μέλη των οικογενειών που βρίσκονται στο ίδιο σπίτι κολλάνε μεταξύ τους τον ιό.

«Αυστηροποίηση…»

«Δεν είναι η στιγμή να μιλάμε για άνοιγμα, ίσως η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα 15νθήμερο πολύ σκληρού lockdown για να καταφέρουμε να ρίξουμε τη μεταδοτικότητα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκης Βατόπουλος. Τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ των όσο πιο αυστηρών περιορισμών γίνεται ώστε να μειωθεί η κυκλοφορία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. «Πρέπει να αυστηροποιηθούν όσο γίνεται τα μέτρα. Να ξεκινήσει το lockdown να θυμίζει τον Μάρτιο και εάν απαιτηθεί, να γίνεται όλο και πιο αυστηρό», όπως λέει. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος σε δηλώσεις του την Παρασκευή είχε αναφερθεί σε μέτρα τύπου Γιουχάν, εξηγώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι αυτό που υποστηρίζει είναι να υπάρξει, σε επίπεδο που μπορεί να εφαρμοστεί, όσο γίνεται μείωση της κινητικότητας των πολιτών.

Μέχρι και την Παρασκευή, η αρμόδια επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό δεν είχε «βάλει κάτω» πιθανές νέες παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη, αν και η κυβέρνηση είναι αυτή που μπορεί να συνυπολογίσει τις διάφορες παραμέτρους από το κλείσιμο επιχειρήσεων ή άλλων δραστηριοτήτων. Πιθανά, βέβαια, μέτρα είναι το κλείσιμο και όσων επιχειρήσεων μένουν ανοικτές ή η επιβολή χρονικού περιορισμού στη μετακίνηση. Να δίνεται, για παράδειγμα, η δυνατότητα για άσκηση στο χρονικό περιθώριο μίας ώρας. Δεν είναι γνωστό, όμως, εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό στην πράξη. Επίσης, θεωρείται πολύ σκληρό μέτρο.

Η εβδομάδα που πέρασε, που ήταν και η πλέον κρίσιμη για να δείξει προς τα πού πάει η επιδημία, σκόρπισε… απογοήτευση. Παρόλο που τη Δευτέρα γινόταν λόγος για εικόνα αρχόμενης τάσης σταθεροποίησης που θα επέτρεπε στις αρχές της νέας εβδομάδας που ξεκινά αύριο να γίνει μια πρώτη συζήτηση για πιθανά ανοίγματα κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων, οι υπόλοιπες ημέρες κύλησαν με πολύ υψηλά νούμερα. Ενδεικτικά, την Τετάρτη τα νέα περιστατικά με Covid-19 ανήλθαν σε 3.209 και την Πέμπτη σε 3.227.

«Πρώιμη συζήτηση»

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους συναδέλφους του όσον αφορά στην άρση του πανελλαδικού lockdown και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής. Υποστηρίζει στον «Ε.Τ.» ότι μια τέτοια συζήτηση είναι πρώιμη καθώς η επιδημία δεν δείχνει την πορεία που αναμενόταν και που ήταν επιθυμητή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ειδικοί έβλεπαν τις προηγούμενες ημέρες μια μικρή τάση σταθεροποίησης, όχι όμως όση θα ήθελαν. Επίσης, εξηγεί πως για να αρχίσει να ανοίγει η οικονομία πρέπει να φανεί πτωτική τάση. «Εάν το R πάει στο ένα, σημαίνει ότι δεν κάναμε τίποτα. Πρέπει να πέσει κάτω από τη μονάδα ώστε να δούμε μείωση. Οσο πιο κάτω βρίσκεται τόσο πιο ταχεία είναι η μείωση καθώς αποτυπώνει τον ρυθμό», εξηγεί ο κ. Παρασκευής.

«ΜΑΧΗ» ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Οπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των ειδικών, από τη στιγμή που θα φανεί η πτώση των κρουσμάτων απαιτούνται ακόμη δύο εβδομάδες για να φανεί η θετική επίδραση στα νοσοκομεία τα οποία δοκιμάζονται. Τις τελευταίες εβδομάδες, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό δίνουν πραγματική «μάχη» μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ασύμμετρος πόλεμος. Ενδεικτικό είναι ότι οι κενές κλίνες ΜΕΘ-Covid που εξυπηρετούν τη Θεσσαλονίκη ήταν την Παρασκευή σε ποσοστό 4%, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Πρόστιμα 106.050 ευρώ για 244 παραβάσεις σε 75.294 ελέγχους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – Ιταλία: 1.723 κρούσματα και 52 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: 253 τα νέα κρούσματα στην Αττική – Αναλυτικά ο χάρτης διασποράς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 12/06: 591 τα νέα κρούσματα – 360 διασωληνωμένοι – 21 νεκροί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός- Μαγιορκίνης: Ανάγκη επιτήρησης των μεταλλαγμένων στελεχών

Διχασμός σε όλο τον κόσμο για εμβόλια σε παιδιά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Η αύξηση των εμβολιασμών «αντίδοτο» στις εξάρσεις μεταλλάξεων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θεραπείες express πριν την εμφάνιση στην παραλία

Leonidas Kallidonis

Κορονοϊός: Εφιάλτης για Βρετανία η μετάλλαξη «Δέλτα»