Εισαγωγικά ο υπουργός Επικρατείας προέβη στην εκτίμηση ότι «τα μέτρα που λαμβάνουμε, θα έχουν ένα θετικό αποτύπωμα στο μετριασμό του ιού» και μετέφερε την αίσθησή του ότι «θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τον Δεκέμβριο, πάντοτε με προφυλάξεις, σταδιακά».
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «το επόμενο δεκαήμερο είναι πολύ κρίσιμο και δεν χωρεί κανένας εφησυχασμός, συνολικά θα έλεγα ότι το επόμενο δίμηνο θα βρισκόμαστε σε μια λογική περιορισμών».
Ειδικά για τα εμβόλια, είπε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν διατεθεί από την Pfizer οι πρώτες παρτίδες και μέσα στον Ιανουάριο η πρώτη παρτίδα από την AstraZeneca, άρα «η εκτίμησή μας είναι ότι ως το τέλος Ιανουαρίου μια κρίσιμη μάζα του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί».
Επαναλαμβάνοντας εξάλλου την κυβερνητική θέση ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε πάρα πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, είμαστε στο μπλοκ των χωρών, που είτε επειδή είχαμε καλή, συνεπή, συστηματική διαχείριση λαμβάνοντας έγκαιρα μέτρα είτε επειδή μας βοήθησε το ευρύτερο περιβάλλον μας, αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ καλύτερα», έφερε το παράδειγμα χωρών με ανάλογο πληθυσμό, όπως το Βέλγιο που με πληθυσμό 10 εκατ., έχει 20.000 κρούσματα και 400 θανάτους ημερησίως, ενώ, επιπλέον, αναγκάζεται να εξάγει ασθενείς σε άλλες χώρες. «Εμείς σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης εμείς, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη φάση της πανδημίας, πήραμε μέτρα πολύ γρηγορότερα», επέμεινε ο Γ. Γεραπετρίτης.
Στη συνέχεια επιχειρηματολόγησε ότι η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε ένα «απολύτως κορεσμένο σύστημα ΜΕΘ», ήταν περίπου στις 560 κλίνες ΜΕΘ, που ήταν πάντα κατειλημμένες. «Οι ΜΕΘ ήταν πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα διότι ήταν πάντοτε γεμάτες», δήλωσε και αντέτεινε ότι σήμερα οι κλίνες είναι περίπου 1.050, «έχουμε δηλαδή ένα διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ». Επιπροσθέτως υπάρχει η δυνατότητα να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός αξιοποιώντας κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα και μετατρέποντας κλίνες. Όμως, «όσες κλίνες και να έχουμε, το σύστημα θα πιεζόταν». Ταυτοχρόνως, 7.000 νέοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν ενταχθεί στο σύστημα, πρόσθεσε. Και, εν κατακλείδι, «θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να μην δούμε σκηνές Ιταλίας. Ότι θα πιεστεί το σύστημα, είναι δεδομένο. Οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Στο θέμα που ανέκυψε με τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, «δεν θα υπάρξει κανένας Έλληνας, είτε ασφαλισμένος είτε ανασφάλιστος, ο οποίος δεν θα τύχει πλήρους προστασίας σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό. Μακάρι να μην νοσήσει κανείς, αλλά όποιος νοσήσει, θα έχει μια πλήρη ομπρέλα προστασίας από το Δημόσιο, είμαι κατηγορηματικός σε αυτό», τόνισε εμφατικά ο υπουργός Επικρατείας.
Σε ό,τι αφορά το φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου, ξεκαθάρισε πως «όλοι σεβόμαστε τη μνήμη του Πολυτεχνείου, είναι μια σπουδαία επέτειος για τη χώρα, είναι μια σπουδαία επέτειος για τη Δημοκρατία. Αλλά», πρόσθεσε, «θα πρέπει να κατανοήσουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς ότι φέτος βιώνουμε μια διαφορετική πραγματικότητα. Είναι μόνο ένδειξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης να μην υπάρξει καμία απολύτως πορεία. Δεν γιορτάσαμε το Πάσχα, δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, και πρόσφατα δεν γιορτάσαμε την 28η Οκτωβρίου», θύμισε για να συμπληρώσει:
Κηφισιά: Ένας...17χρονος «οδηγούσε» το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που διέλυσε τη βιτρίνα έκθεσης
«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρχει τέτοιου τύπου ανευθυνότητα να διοργανωθούν πορείες συγχρωτισμού (…) το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει πάντοτε συγκροτημένες κινητές πορείες αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Είναι το μήνυμα προς την κοινωνία, όταν ζητάμε από την κοινωνία μεγάλο αυτοπεριορισμό, όταν ζητάμε περιορισμό ελευθεριών, δεν μπορεί εμείς να δίνουμε πρώτοι το λάθος μήνυμα».
Συμπερασματικώς, «η επιλογή της κυβέρνησης θα είναι να μην πραγματοποιηθούν πορείες παρά μόνον καταθέσεις στεφάνων στα αντίστοιχα μνημεία, συγκροτημένα, προσεκτικά να τιμήσουμε την επέτειο και μια άλλη στιγμή όταν θα έχουμε γλιτώσει από αυτόν τον εφιάλτη να γίνουν όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις».
Ερωτηθείς, τέλος, για τους αγώνες της Super League 2, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι το ζήτημα τέθηκε στην επιτροπή των επιδημιολόγων την περασμένη Δευτέρα και (η επιτροπή) ήταν αρνητική. Το θέμα θα τεθεί εκ νέου στην αρχή της επόμενης βδομάδας στην επιτροπή, έκανε γνωστό ο Γ. Γεραπετρίτης, με την πρόσθετη επισήμανση ότι «θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη γνώμη των ειδικών διότι αυτοί γνωρίζουν καλύτερα». Εξάλλου, «μακάρι να μπορέσει να κινηθεί η Super League 2 που έχει κατ’ εξοχήν αναφορά στην ελληνική περιφέρεια», σημείωσε κλείνοντας.
Κορωνοϊός: Πέθανε ο πρόεδρος της Βαρβακείου Κλεάνθης Τσιρώνης
Κορωνοϊός και απαγόρευση κυκλοφορίας: Όλοι σπίτι μετά τις 9 το βράδυ – Ποια άλλα μέτρα είναι πιθανά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr