Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι του νησιού έχουν δηλώσει στους δήμους και την περιφέρεια ότι τα ακίνητά τους έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν ρωγμές, ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στο Ανω Βαθύ, στο χωριό Κοκκάρι, στο Καρλόβασι και στη Χώρα, ενώ αρκετοί κάτοικοι εξακολουθούν να μη μένουν στα σπίτια τους και να περνούν τη νύχτα είτε στα αυτοκίνητά τους είτε σε σκηνές που έχει στήσει ο στρατός σε γήπεδα του νησιού.
Ανάμεσα στα κτίρια που υπέστησαν σοβαρή ζημιά είναι και η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, με το κτίριο να χαρακτηρίζεται «κίτρινο» και οι αστυνομικοί του νησιού να εγκαταλείπουν άμεσα το χώρο. Μέσα σε 8 ώρες, το Αστυνομικό Τμήμα, το επιτελείο, η Τροχαία, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, καθώς και το Τμήμα Διαχείρισης Μεταναστών μεταφέρθηκαν σε διαφορετικό χώρο, σε οίκημα στο λιμένα Σάμου.
Εν αναμονή της αποκατάστασης των ζημιών που έχουν επηρεάσει και τις τηλεπικοινωνίες, οι κάτοικοι του νησιού μπορούν να επικοινωνήσουν με το «100» μόνο μέσω μιας τηλεφωνικής γραμμής. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για ομαλή λειτουργία των αστυνομικών ασυρμάτων στο νησί, ενώ αναμένεται ο τεχνικός έλεγχος από κλιμάκια του αρχηγείου της Αστυνομίας.
Θολό τοπίο φαίνεται πως παραμένει ακόμα και σήμερα η κατάσταση των ετοιμόρροπων, εγκαταλελειμμένων και διατηρητέων κτιρίων, δεδομένου ότι οι καταγραφές που υπάρχουν στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ανά δήμο και περιφέρεια, στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι κατά… προσέγγιση. Αποτέλεσμα αυτού και στον απόηχο του φονικού σεισμού στη Σάμο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον πρόεδρο της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής Κώστα Συνολάκη, τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιο Λέκκα, τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργο Στασινό και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος Δημήτρη Παπαστεργίου.
Η συζήτηση, σύμφωνα με πηγές του Ελεύθερου Τύπου, θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι ΟΤΑ θα καταγράφουν τα κτίρια που είναι εγκαταλελειμμένα και επικινδύνως ετοιμόρροπα, προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον εικόνες σαν αυτές που στέρησαν τη ζωή στα δύο ανήλικα παιδιά. Πάντως, χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικρατεί, πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι γνωστό πόσα κτίσματα είναι «ευάλωτα» στις επισκέψεις του Εγκέλαδου, αποτελεί και η… γραφειοκρατία που ακολουθείται ώστε να μπορέσουν τα κλιμάκια των δήμων να προχωρήσουν σε κατεδάφιση αν δώσει το τελικό «πράσινο φως» η εκάστοτε επιτροπή.
Οπως είπε στον «Ε.Τ.» ο κ. Λέκκας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κτίρια που θα μπορούσαν εν δυνάμει να καταρρεύσουν σαν τραπουλόχαρτα υπολογίζονται γύρω στα 10.000 σε όλη τη χώρα. Πρόκειται κυρίως για σπίτια που είναι είτε εγκαταλελειμμένα είτε έχουν χαρακτηριστεί από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ως διατηρητέα.
Αυτή τη στιγμή, η Αθήνα έχει περισσότερα από 1.400 εγκαταλελειμμένα κτίρια, εκ των οποίων τα 600 έχουν χαρακτηριστεί από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ως διατηρητέα. Για τα 13 μάλιστα έχουν εκδοθεί πρωτοκόλλα κατεδάφισης. Στη Θεσσαλονίκη τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα είναι περί τα 700. Συνολικά η Ελλάδα έχει 20.000 διατηρητέα κτίρια. Συγκεκριμένα, στην επικράτεια το ΥΠΕΝ έχει χαρακτηρίσει 10.235 ως διατηρητέα και από αυτά τα 3.140 βρίσκονται στην πρωτεύουσα.
Οπως έχει επισημάνει πολλάκις το ΤΕΕ, χωρίς τον τυπικό επανέλεγχο παραμένουν τα 25.000 από τα 80.000 δημόσια κτίρια της χώρας, παρά το γεγονός πως σε γενικές γραμμές έχουμε γερές κατασκευές. Μάλιστα, αντίστοιχη… αδιαφορία φαίνεται να δείχνουν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, καθώς σε περιπτώσεις σεισμού δεν επιλέγουν να ζητήσουν τη γνώμη μηχανικού.
Εξίσου απογοητευτική είναι όμως και η εικόνα στον Δήμο Πειραιά. Εκτιμάται πως το 60% των κτιρίων είναι κατασκευασμένο πριν από το 1970. Παράλληλα, το 55% των κτιρίων ανήκει κατά μέσο όρο σε πάνω από 10 ιδιοκτήτες, ενώ στα μεγάλα το φαινόμενο της συνιδιοκτησίας φτάνει σε αδιέξοδες καταστάσεις.
Ξέσπασε φωτιά στο ΚΥΤ
Μαζί με τους σεισμοπαθείς κατοίκους λίγο έλειψε χθες να καταγραφούν και πυρόπληκτοι μετανάστες, μετά από φωτιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ τα ξημερώματα και ευτυχώς γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο.
Η φωτιά ξέσπασε στον υπαίθριο καταυλισμό που βρίσκεται γύρω από το επίσημο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο και εκτός του ότι καταστράφηκαν 20 τουλάχιστον σκηνές, δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Με το πρώτο φως της ημέρας οι δυνάμεις πυρόσβεσης μπόρεσαν και έθεσαν την πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο.
Από την έντυπη έκδοση