Δύο μέρες μετά, η Σάμος μετρά τις πληγές μετά την τραγική απώλεια των δύο παιδιών ηλικίας 17 και 15 ετών, τα οποία έχασαν τη ζωή τους όταν τους καταπλάκωσε τοίχος σπιτιού λίγο μετά τον σεισμό, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο κέντρο της πόλης. Οκτώ Σαμιώτες τραυματίστηκαν, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση ήταν έναν παιδί 15 ετών και μία 63χρονη, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Οι περισσότερες καταστροφές εντοπίζονται στα γειτονικά εδάφη, στη Σμύρνη, όπου 20 μεγάλα κτίρια γκρεμίστηκαν, με 12 νεκρούς και περισσότερους από 400 τραυματίες.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που έχουν να συγκρίνουν τον προχθεσινό σεισμό με αρκετούς στο παρελθόν, κάνουν λόγο για τον πιο έντονο και δυνατό σεισμό που έχουν βιώσει, κυρίως λόγω του ότι το επίκεντρο είχε μόλις 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος. Το ίδιο ρήγμα είχε «ξαναδώσει» σεισμό έντασης 6,9R πριν από περίπου 100 χρόνια, ενώ τώρα το επιστημονικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο για το αν επηρεάστηκαν και άλλα ρήγματα του Αιγαίου.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, ερωτηθείς για το συγκεκριμένο ρήγμα, έκανε αναφορά στον παρόμοιο σεισμό που είχε εκδηλωθεί το 1904 με καταστροφικές συνέπειες για το νησί. «Είναι δύσκολο να πούμε αν πρόκειται για το ίδιο ρήγμα καθώς το 1904 δεν υπήρχε καν δίκτυο καταγραφής των σεισμών. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να είναι το ίδιο, καθώς απαιτούνται εκατοντάδες χρόνια για την επανενεργοποίηση ενός ρήγματος. Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι κάποιο γειτονικό», είπε. Για το τσουνάμι που εκδηλώθηκε μετά τον σεισμό είπε ότι συμβαίνει συχνά όταν το επίκεντρο της δόνησης είναι υποθαλάσσιο και τόνισε ότι το γεγονός ότι επρόκειτο για «ρηχή και κλειστή θάλασσα» απέτρεψε χειρότερες καταστροφές.
Βάρκιζα: Πώς έγινε η επίθεση με μαχαίρι στον 50χρονο - Τέσσερις οι δράστες
Είναι ένας πολύ μεγάλος σεισμός, σε μία γνωστή περιοχή με μεγάλα ρήγματα και θα έχει μεγάλη σεισμική ακολουθία, εκτίμησε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί και μάλιστα κάποιοι θα είναι πολύ ισχυροί ακόμα και της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Μάλιστα τόνισε πως ενδέχεται να είναι και πιο καταστροφικοί από τον αρχικό σεισμό. «Θα έχει μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, μετασεισμούς οι οποίοι θα διαρκέσουν μήνες, αλλά σε μεγάλη ένταση το επόμενο 48ωρο και σίγουρα την επόμενη εβδομάδα. Επειδή ένα κομμάτι του ρήγματος προσεγγίζει τις δυτικές ακτές της Σάμου υπάρχει περίπτωση κάποιοι μετασεισμοί να γίνουν πιο κοντά στο νησί και αν και μικρότερου μεγέθους να έχουν επίσης μεγάλες επιπτώσεις. Μετασεισμοί της τάξης του 6 πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν με έναν τόσο ισχυρό σεισμό», είπε. Επεσήμανε πως οποιοδήποτε κτίσμα παρουσιάζει την οποιαδήποτε βλάβη ή εμφανίζει έστω και υποψία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ή να κατοικηθεί μέχρι να ελεγχθεί και οι κάτοικοι πρέπει να ακούνε μόνο την υπεύθυνη ενημέρωση από τους αρμόδιους και την πολιτεία. «Αυτή τη στιγμή μας νοιάζουν οι προεκτάσεις του ήδη υπάρχοντος ρήγματος» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ υπογράμμισε πως όταν έχουμε ισχυρές δονήσεις, πρέπει να αποφεύγονται οι ακτές.
Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Πάρις Μπίλλιας είπε στον «Ε.Τ.» ότι τα κτίρια στη Σάμο ανταποκρίθηκαν καλά στον ισχυρό σεισμό «για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η Σάμος ήταν ανέκαθεν μία σεισμογενής περιοχή. Από τους πρώτους αντισεισμικούς κανονισμούς είχε υψηλό αντισεισμικό συντελεστή και ειδική πρόνοια στην κατασκευή των κτιρίων, τόσο από τους επιβλέποντες μηχανικούς όσο και από τα συνεργεία. Οσα κτίρια παρουσίασαν βλάβες ήταν κυρίως ακατοίκητα, μεγάλης ηλικίας και χωρίς συντήρηση. Επομένως, ήταν σχετικά αναμενόμενο να προκληθούν βλάβες σε αυτά. Το δεύτερο στοιχείο αφορά τον σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό που έχει υιοθετήσει η χώρα, ο οποίος έχει από τα υψηλότερα στάνταρ παγκοσμίως. Σκοπός της Πολιτείας -και το έχει πετύχει- είναι τα νέα κτίρια να μην καταρρέουν αλλά να παθαίνουν ζημιές».
O πρώτος Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός συντάχθηκε και άρχισε να ισχύει το 1959. Το 1984 συμπληρώθηκε με πρόσθετα βασικά άρθρα. Το 1995 τέθηκε σε αποκλειστική εφαρμογή ο Νέος Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός. Το 2001 θεσπίσθηκε ο Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός – 2000. Από τότε μέχρι σήμερα, στο αρχικό κείμενο του ΕΑΚ 2000 έχουν γίνει οι αναγκαίες τροποποιήσεις, συμπληρώσεις και διευκρινίσεις. Από την 30ή Μαΐου 2014 (ΦΕΚ 1457/2014) μπορεί να χρησιμοποιείται: είτε μόνον ο ΕΑΚ 2000 (αυτούσιος) είτε μόνον ο Ευρωκώδικας EC8 (αυτούσιος).
«Το ισχύον πλαίσιο ελληνικών κανονισμών για τον σχεδιασμό αντισεισμικών κατασκευών (ΕΚΟΣ 2000, ΕΑΚ 2000, Ευρωκώδικες) είναι από τα πλέον σύγχρονα παγκοσμίως. Τα κτίρια που σχεδιάσθηκαν με τους μετά το 1984 και 1995 αντισεισμικούς κανονισμούς, κατά κανόνα υπερτερούν σημαντικά ως προς την αντισεισμική τους ασφάλεια, σε σχέση με τα παλαιότερα. Μέχρι τον σεισμό της Θεσσαλονίκης, το 1978 και των Αλκυονίδων το 1981, οι προσπάθειες της Πολιτείας για εξέλιξη των κανονισμών ακολουθούσαν με διαφορά φάσης σημαντικούς καταστροφικούς σεισμούς του ελληνικού χώρου. Την τελευταία 20ετία, αυτή η αντιμετώπιση άλλαξε ριζικά. Οι σύγχρονοι κανονισμοί δίδουν την ελπίδα ότι οι νέες αντισεισμικές κατασκευές θα συμπεριφερθούν πολύ καλύτερα από τις παλαιότερες στους μελλοντικούς σεισμούς», είχε πει πριν από δύο χρόνια από το βήμα αντισεισμικού συνεδρίου ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Ιωάννης Ν. Δουδούμης.
Από την έντυπη έκδοση