Τελευταίο αίτημα, πριν τη σημερινή διακοπή της συνεδρίασης ήταν αυτό που διατυπώθηκε από τον θεωρούμενο ως αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος επέλεξε να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο. Η υπεράσπισή του επικαλέστηκε ανεπανόρθωτη βλάβη, που όπως τονίστηκε έχει ήδη επέλθει στον ίδιο και στην οικογένειά του.
«Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωσε το δεξί του χέρι, όχι γιατί έκανε κάτι άλλο», είπαν οι συνήγοροι και συνέχισαν: «Μιλάμε για έναν αρχηγό κόμματος. Αν ήθελε να φύγει, δεν θα το είχε κάνει για να αποφύγει και αυτή τη λοιδορία έστω, έξω από τη ΓΑΔΑ; Αλλά έμεινε εκεί, στο σπίτι του. Αν μπορούσαν να τον φέρνουν κάθε μέρα εδώ για να τον δικάζουν με τις χειροπέδες, θα το έκαναν. Ζητάνε την κεφαλή επί πίνακι του Μιχαλολιάκου. Είναι αδίστακτοι».
Η υπεράσπιση υποστήριξε πως το κλείσιμο της εφημερίδας του κόμματος είναι ανεπανόρθωτη βλάβη, λέγοντας: «Έχει ερημώσει το κόμμα. Η οργάνωση. Δεν υπάρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητήρια στον think tank, που το σκέφτηκε. Τα κατάφεραν… Τον καταδίκασαν κάποιες εφημερίδες, που είχαν το πάνω χέρι».
Πολλές δικαιολογίες για να γλιτώσουν τη φυλακή
Ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η διαδικασία των αιτημάτων των καταδικασθέντων για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής προκειμένου να πετύχουν να μην εκτίσουν την ποινή που τους επιβλήθηκε για την αιματηρή δράση της.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Παρών στο δικαστήριο ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος τόνισε: «Ήρθα να υποβάλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητά μου. Επί οκτώ ώρες η εισαγγελέας έχει δηλώσει πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις, όταν προφυλακίστηκα για ένα χρόνο και τότε τόνιζαν πως είμαι αθώος. Ομοίως και τώρα επιμένω πως για το αδίκημα που κρίθηκα ένοχος, ζητώ το δικαίωμα να πάω στο Εφετείο. Εάν δεν την πάρω, δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Μέχρι να ξεκινήσει το Εφετείο δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή. Ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή, χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό… Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο».
«Η μόνη δουλειά που ξέρει να κάνει ο Στάθης Μπούκουρας είναι να φτιάχνει πεϊνιρλί και τυρόπιτες. Ήρθαν 13 άνθρωποι από την τοπική κοινωνία να σας μιλήσουν για αυτόν. Μεταξύ των μαρτύρων και ο μητροπολίτης Αργολίδας», είπε η συνήγορός του, διεκδικώντας ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του.
Η συνήγορος, που εκπροσωπεί και τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, επικαλέστηκε και για τους δύο οικογενειακούς λόγους, επισημαίνοντας πως έχουν αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή και δεν είναι ούτε επικίνδυνοι ούτε ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων.
Νωρίτερα, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους κατηγορουμένους Δ. Αγριογιάννη και Κων. Παπαδόπουλο, επιχειρηματολογώντας για το θέμα της αναστολής, υποστήριξε: «Πώς είναι δυνατόν αλλοδαποί με μεγαλύτερη ποινή και να δίνεται αναστολή. Εδώ έχουμε δύο Έλληνες με επτά χρόνια… ». «Η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή», πρόσθεσε.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη -εάν οδηγηθεί στη φυλακή- επικαλέστηκε και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, καταδικασμένος σε κάθειρξη 6 ετών ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.
Η υπεράσπισή του ζήτησε, αντί άμεσης έκτισης, το δικαστήριο να διατάξει κατ’ οίκον περιορισμό με χρήση ηλεκτρονικής επιτήρησης και δικαίωμα κίνησης στον Δήμο Θερμαϊκού όπου κατοικεί και στον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος.
Στο δικαστήριο έχει προσέλθει ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος προς το παρόν παραμένει εκτός της αίθουσας.
«Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των Αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς», ανέφερε η υπεράσπιση της Ελένης Ζαρούλια, ζητώντας να μην εκτίσει την ποινή των 6 ετών που της επιβλήθηκε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με την υπεράσπιση της πρώην βουλευτή και συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου, η εντολέας του από το 2013 και επί σειρά μηνών βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, με δικαίωμα μετακίνησης μόνο για τη φυλακή για να βλέπει τον σύζυγό της και για το φαρμακείο. «Αν δεν χορηγήσετε αναστολή προκαλείτε βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου, που πρέπει να φτάσει στο Εφετείο μακριά από κραυγές, από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν (σ.σ. οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής) ούτε το δικαίωμα για έφεση… Που ζητούν να μην τύχουν και του τελευταίου δικαιώματος, το οποίο απολαμβάνει και κάθε μη Έλληνας καταδικασθείς», τόνισε συνήγορος υπεράσπισης της Ελένης Ζαρούλια.
Δεν κατέθεσε αίτημα αναστολής ο Λαγός
Δεν ζήτησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση ο Γιάννης Λαγός, επικαλούμενος προκατάληψη του δικαστηρίου στο πρόσωπό του και προαναγγέλλοντας προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Σύμφωνα με την υπεράσπιση, ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ευρωβουλευτής, εξέλαβε απαξιωτικό τόνο σε ερώτηση μέλους του δικαστηρίου προς μάρτυρα σχετικά με την εργασία της συζύγου του πρώην βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλου για τον ευρωβουλευτή- κι έτσι δεν θα υποβάλλει αίτημα αναστολής της ποινής.
Η δήλωση του Γιάννη Λαγού, όπως τη διάβασε ο συνήγορός του στη δίκη έχει ως εξής: «Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου, με καταδίκασε βάσει εντολών. Δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία και θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα επί 5,5 χρόνια. Όφειλε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές, ενώ όφειλε να είναι τυφλή, αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών».
Τι έγινε χθες
Χθες για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης εμφανίστηκαν στο δικαστήριο οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, από τους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οι Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος .
Το δικαστήριο έδωσε τη δυνατότητα σε όσους κρίθηκαν ένοχοι να εξετάσουν μάρτυρες, προκειμένου να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους και να μπορέσει έτσι να γίνει δεκτό το αίτημά τους να μείνουν εκτός φυλακής, μέχρι να τελειώσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκαν συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων, όπως ο πατέρας του Κώστα Μπαρμπαρούση, στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή 6 ετών. Ο κ. Ηλίας Μπαρμπαρούσης οδηγήθηκε υποβασταζόμενος μπροστά στους δικαστές από το γιο του, αφού όπως είπε αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης.
«Ο γιος μου ασχολείται με τα χωράφια μας, τα πρόβατά μας, βοηθάει σε όλες τις δουλειές, αν τυχόν μπει στη φυλακή εγώ είμαι τελειωμένος», ανέφερε, ενώ σε ερώτηση της προέδρου Μ. Λεπενιώτη απάντησε πως ο γιος του έχει τρία παιδιά με την πρώην σύζυγό του, τα οποία φροντίζει.
Μετά την κατάθεση του πατέρα του, ο Κων/νος Μπαρμπαρούσης ζήτησε από το δικαστήριο να αποχωρήσει, με την πρόεδρο να του απαντά «πεντέμισι χρόνια τώρα, πρώτη φορά σας είδαμε». «Είχα έρθει και στην απολογία μου», υπενθύμισε ο ίδιος επιστρέφοντας στο εδώλιο, από όπου αποχώρησε ξανά λίγες ώρες αργότερα.
Πάντως, στο δικαστήριο βρέθηκαν χθες και άλλοι πρώην βουλευτές και συγκεκριμένα ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος που καταδικάστηκε σε ποινή 10 ετών ως διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Πολύβιος Ζησιμόπουλος, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή επτά και έξι ετών αντίστοιχα, για ένταξη και συμμετοχή.
Μέχρι χθες, τα πρώην μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής δεν είχαν δώσει το «παρών» στην πολυετή διαδικασία, με εξαίρεση τις απολογίες τους, επιλέγοντας να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους. Μένει να φανεί εάν αυτή η αλλαγή τακτικής της τελευταίας στιγμής θα βοηθήσει να αποφύγουν τη φυλάκιση.
Ως μάρτυρας κατέθεσε ο ανιψιός του πρώην βουλευτή Πειραιά Νίκου Κούζηλου (ποινή επτά ετών), που τόνισε πως ο θείος του πρέπει να μείνει εκτός φυλακής γιατί είναι ο μόνος που φροντίζει την οικογένεια και το ανήλικο παιδί του, ενώ η αρραβωνιαστικιά του Γιάννη Καζαντζόγλου, του συνοδηγού του Γ. Ρουπακιά το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα (ποινή 10 έτη και 2 μήνες), ζήτησε με δάκρυα στα μάτια από τους δικαστές να δείξουν επιείκεια και να λάβουν υπόψη πως είναι έγκυος και ο κατηγορούμενος φροντίζει ήδη τα δύο παιδιά της από προηγούμενο γάμο.
Μία φίλη του «πυρηνάρχη» της Νίκαιας Γ. Πατέλη (ποινή 10 έτη και 2 μήνες) μίλησε για πολύ ευγενικό άνθρωπο, με τον οποίο έχουν ιδρύσει μαζί ομάδα στα κοινωνικά δίκτυα για να βοηθούν τους άπορους. «Η οικογένειά μας δεν είχε βοήθεια από πουθενά, μου είχαν πει κάποιοι γνωστοί μου για τον Γιώργο. Μέχρι και λογαριασμούς για το ρεύμα μου πλήρωσε, τα πάντα. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Μας έδινε και τρόφιμα», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως ο Γ. Πατέλης έχει γράψει ακόμη και χιπ χοπ τραγούδι κατά της βίας.
Υπέρ του άλλου «πυρηνάρχη» που καταδικάστηκε σε υψηλή ποινή, αυτόν του Περάματος (Τάσο Πανταζή, ποινή 12 ετών), κατέθεσε ένας αλλοδαπός συνάδελφός του, που τόνισε πως δεν έχει επιδείξει καθόλου επιθετική συμπεριφορά, ενώ αντίστοιχη ήταν η κατάθεση του Πακιστανού διερμηνέα των Δικαστηρίων Πειραιά, που κατέθεσε υπέρ της αστυνομικού Βενετίας Πόπορη (ποινή 7 έτη και 4 μήνες).
Οσον αφορά τους δράστες της δολοφονίας του Σ. Λουκμάν, Δ. Λιακόπουλο και Χ. Στεργιόπουλο (ποινή 6 ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση), οι δικηγόροι τους τόνισαν πως ήδη έχουν εκτίσει την ποινή για την ανθρωποκτονία. (Το Εφετείο τούς είχε επιβάλει ποινή 21 ετών, αφού τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, και είχαν αποφυλακιστεί μετά από περίπου 7 έτη.) «Ηταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην Πυροσβεστική αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια (sic) με τον Πακιστανό», ανέφερε ο δικηγόρος του Χ. Στεργιόπουλου, Αντ. Φούσας.
Oι καταδικασθέντες για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, Β. Σιατούνης και Αθ. Στράτος, που έχουν καταδικαστεί σε επιπρόσθετη ποινή 6 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση μίλησαν αυτοπροσώπως, δηλώνοντας πως παρέμειναν ήδη στη φυλακή 4,5 χρόνια για την επίθεση. «Είναι δύσκολο για τη μητέρα μου δεύτερη φορά να δει το παιδί της να πηγαίνει στη φυλακή, δεν μπορώ να της εξηγήσω και το λόγο, να σας πω την αλήθεια. Είναι στο κρεβάτι από την προηγούμενη βδομάδα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», ανέφερε ο Β. Σιατούνης.
«Εάν τυχόν δοθεί αναστολή στους δράστες της δολοφονικής επίθεσης κατά των πελατών μας, αλλά και στους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, θα είναι μαχαιριά για αυτούς και τη Δικαιοσύνη», σχολίασε στα ΜΜΕ ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων Θ. Καμπαγιάννης, με τον άλλο συνήγορό τους, Κ. Παπαδάκη, να προαναγγέλλει πως θα ασκήσει έφεση και θα ζητήσει βαρύτερη καταδίκη για τους δράστες (το δικαστήριο επέβαλε ποινές 7-10 έτη).
Να μη δοθεί αναστολή ζήτησαν και οι δικηγόροι των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, όπου οι δράστες τιμωρήθηκαν με ποινές 3,5-6 ετών (εξαίρεση ο Τ. Πανταζής που καταδικάστηκε σε συνολική ποινή 12 ετών, αλλά εμπλέκεται και στην επίθεση στους Αιγύπτιους).
Ο μόνος που δεν ζήτησε αναστολή ήταν ο δικηγόρος του Γ. Ρουπακιά, για τον οποίο η απόρριψη ήταν προδιαγεγραμμένη, μετά την ποινή ισόβιας κάθειρξης που του επιβλήθηκε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr