Οι επικοινωνίες την εγκληματικής οργάνωσης των Χρυσαυγιτών το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας Φύσσα ανέδειξαν με τον πιο φρικτό τρόπο πως τα τέσσερα μέλη της, που βρέθηκαν στην ίδια καφετέρια με τον άτυχο μουσικό και την παρέα του, κάλεσαν τους υπόλοιπους «λύκους» για να επιτεθούν στον αντιφασίστα αντίπαλο.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Αυτές οι επικοινωνίες αποτύπωσαν χαρακτηριστικά το κάλεσμα, την προετοιμασία της επίθεσης, τη θανατηφόρα κατάληξη, τις επαφές χειρισμού, αιτιολόγησης και συγκάλυψης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη των δικαστικών αρχών και επικεφαλής αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., αυτές οι καταγραφές αποδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό την κατηγορία της «σύστασης εγκληματικής οργάνωσης».
Ενα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου, η ανάλυση εκείνων των επικοινωνιών είχε προχωρήσει, δίνοντας ακόμη περισσότερα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν από τις δικαστικές αρχές στην εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης. Από την έκθεση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) προέκυπτε ότι στο σημείο της συμπλοκής βρίσκονταν αρχικά τέσσερα άτομα. Πρόκειται για τους Αναστάσιο Μιχάλαρο, Αναστάσιο Αναδιώτη, Σταύρο Σαντοριναίο και Γιάννη Αγγο. Προέκυψε επίσης ότι οι τέσσερις ενεργοποιούσαν τις κεραίες Αμφιάλη – Κερατσίνι και Ταμπούρια – Κερατσίνι, καθώς και ότι στο διάστημα από τις 21:41 μ.μ. έως και τις 22:45 μ.μ. πραγματοποίησαν διαδοχικά εξερχόμενες κλήσεις προς 14 άτομα που «συνέκλιναν», όπως αναφέρει στο πόρισμά της η ΔΑΕΕΒ, στο σημείο της συμπλοκής.
«Οι προαναφερόμενοι επικοινωνούν με έτερα άτομα – χρήστες τηλεφωνικών συνδέσεων, τα οποία διαφαίνεται ότι συγκλίνουν μετέπειτα στον επίμαχο γεωγραφικό χώρο», αναφέρει στην έκθεσή της η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ενημερώθηκε για τη δολοφονία του Π. Φύσσα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον βουλευτή του κόμματος Γιάννη Λαγό, στις 00:37 π.μ. της 18ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή 30 λεπτά μετά την αιματηρή συμπλοκή στο Κερατσίνι.
Χριστούγεννα στην άδεια Αθήνα- Εικόνες από το έρημο κέντρο της πόλης
Στο πόρισμά της η Αντιτρομοκρατική διαπιστώνει ότι: «Η υπ’ αριθμ. 69077… σύνδεση με στοιχεία συνδρομητή Λαγός Γιάννης, την 00:37 ώρα της 18 Σεπτεμβρίου 2013 δέχεται εισερχόμενο μήνυμα κειμένου (sms) από την υπ’ αριθμ. 69077… σύνδεση με στοιχεία συνδρομητή Μιχαλολιάκος Νικόλαος». Μετά από λίγα δευτερόλεπτα ο Γιάννης Λαγός επικοινωνεί με τον Νίκο Μιχαλολιάκο.
Της επικοινωνίας Μιχαλολιάκου-Λαγού είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ του βουλευτή Πειραιά της Χ.Α. με τον επικεφαλής της Τ.Ο. Νίκαιας Γιώργο Πατέλη. Στο πόρισμά της η Αντιτρομοκρατική διαπιστώνει ότι «η υπ’ αριθμ. 21101… σταθερή τηλεφωνική σύνδεση με στοιχεία συνδρομητή Πατέλης Γιώργος κατά το χρονικό διάστημα από τις 21:20 μ.μ. της 17ης Σεπτεμβρίου (σ.σ. τρεις ώρες περίπου πριν από τη δολοφονία) και έως τις 02:04 π.μ. της 18ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιεί επικοινωνία προς την υπ’ αριθμ. 69…. σύνδεση με στοιχεία συνδρομητή Γιάννης Λαγός και εν συνεχεία επικοινωνεί λαμβάνοντας εισερχόμενες κλήσεις από αυτή».
Από τα στοιχεία των τηλεφωνικών κλήσεων είχε αποκαλυφθεί ο ρόλος της κατηγορουμένης ανθυπαστυνόμου Αν. Π., που υπηρετούσε στο Τμήμα Ασφαλείας Πειραιά. Προέκυπτε συγκεκριμένα ότι πριν από τη συμπλοκή επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Λέων Τσαλίκη, που συγκαταλέγεται μεταξύ των κατηγορουμένων και είχε φυσική παρουσία στο σημείο της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Αλλά και μετά τον φόνο (το διάστημα, δηλαδή, από 00:21 έως 00:33) η ανθυπαστυνόμος συνομιλεί εκ νέου (σ.σ. δέχεται κλήση) με τον Λέων Τσαλίκη, ο οποίος βρίσκεται στο Κερατσίνι.
Εκτός των Λαγού, Πατέλη και Ρουπακιά, κεντρικό ρόλο στην υπόθεση διαδραματίζει και άτομο ονόματι Γιώργος Σταμπέλο. Πρόκειται για ασφαλιστικό σύμβουλο από την περιοχή του Μοσχάτου, ο οποίος το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου επικοινώνησε στις 23:28 με τον Γ. Πατέλη και στις 23:50 με τον Γιάννη Καζαντζόγλου (σ.σ. βρισκόταν στο Ι.Χ. του Ρουπακιά, στη θέση του συνοδηγού).
Ο Γιάννης Καζαντζόγλου δέχθηκε στις 23:36 της 17ης Σεπτεμβρίου κλήση από τον Γιώργο Ρουπακιά. Μετά από 24 λεπτά, ο δεύτερος έμπηξε το μαχαίρι του στο στήθος του Παύλου Φύσσα.
Από την έντυπη έκδοση