Απόφαση που έχει μεγάλη σημασία, αφού σε όσους από τους καταδικασθέντες χορηγηθούν ελαφρυντικά το δικαστήριο στη συνέχεια θα επιβάλλει μικρότερη ποινή, όπως ορίζει ο νόμος.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Εάν δοθεί π.χ. ένα ελαφρυντικό σε άτομο που καταδικάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης, η προβλεπόμενη ποινή πέφτει από τα 5-15 έτη στα 2-8 έτη κάθειρξης. Το ίδιο ισχύει για και όποιον καταδικάστηκε ως συνεργός στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και για τους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών. Ανάλογη μείωση υπάρχει και για τα απλά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπου η ποινή πέφτει στα 1-6 έτη από τα 5-10 που ήταν αρχικά, ενώ τυχόν αναγνώριση ελαφρυντικού θα «σπάσει» τα ισόβια για τον Γιώργο Ρουπακιά.
Οι αρχικές εκτιμήσεις πως η διαδικασία της απόφασης του δικαστηρίου θα ολοκληρωνόταν σε δύο, το πολύ τρεις δικασίμους αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες, αφού από την Τετάρτη έως την Παρασκευή η διαδικασία αναλώθηκε στις τοποθετήσεις των δικηγόρων υπεράσπισης, που πήραν δύο φορές τον λόγο ο καθένας ώστε να απαντήσουν εκτενώς στην πρόταση της εισαγγελέως της έδρας – μία πρόταση που ξεσήκωσε αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές. Οι κατηγορούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την αρχική απόρριψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιτημάτων τους, με τις… εξηγήσεις που έδωσε στη συνέχεια η εισαγγελέας κ. Αδαμαντία Οικονόμου πως παραμένει πιστή στην πρότασή της περί μη ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης, να σχολιάζεται αρνητικά από την πλευρά των θυμάτων.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία ορίζει πως μετά την ανακοίνωση για τα ελαφρυντικά, ξεκινά η διαδικασία επί των ποινών, για την οποία και πάλι τοποθετούνται εισαγγελέας και δικηγόροι υπεράσπισης, πριν το δικαστήριο αποσυρθεί για να αποφασίσει ξανά τις ποινές που θα επιβάλλει. Κατόπιν, ακολουθεί συζήτηση επί των αιτημάτων αναστολής, όπου θα αποφασιστεί εάν και σε ποιους από τους ενόχους θα δοθεί το δικαίωμα να μείνουν εκτός φυλακής, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.
Η εισαγγελέας της έδρας τελικά πρότεινε να γίνει δεκτή μια ελαφρυντική περίσταση που περιλαμβανόταν στον παλιό Ποινικό Κώδικα, ωστόσο οι καταδικασθέντες έχουν ζητήσει και άλλα ελαφρυντικά, όπως του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση του αδικήματος και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Πάντως, μέχρι σήμερα το «παρών» στο ακροατήριο έχουν δώσει ελάχιστοι από τους καταδικασθέντες (συνήθως γύρω στους 10) και πάντως κανείς από τους πρώην βουλευτές της οργάνωσης. Αντίθετα, αδιάλειπτα συνεχίζει να δίνει το «παρών» η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, μετά τη δικαίωση της αρχικής ανακοίνωσης του δικαστηρίου για την ενοχή της πλειοψηφίας των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στο ακροατήριο συνεχίζουν να παρίστανται και άλλοι από την πλευρά των θυμάτων. Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επιβεβαίωσε το γιγαντιαίο κατηγορητήριο, πως η Χρυσή Αυγή είχε οργανωμένη εγκληματική δράση, με δολοφονικές επιθέσεις και ότι αυτές δεν ήταν «πρωτοβουλίες» από συγκεκριμένα μέλη.
Το δικαστήριο έχει καταδικάσει ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα τους Ν. Μιχαλολιάκο, Γ. Λαγό, Η. Κασιδιάρη, Χ. Παππά, Η. Παναγιώταρο, Γ. Γερμενή και Α. Ματθαιόπουλο: αυτούς δηλαδή που αποτελούσαν το Πολιτικό Συμβούλιο της οργάνωσης. Με άλλα λόγια, έκρινε πως την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί η «κορυφή της πυραμίδας», δηλαδή ο αρχηγός, αλλά και οι αμέσως επόμενοι στην ιεραρχία – μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.
Αν και η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί και δημοσιευθεί (αυτό θα συμβεί λίγο καιρό μετά τη λήξη της διαδικασίας), φαίνεται πως οι δικαστές επιβεβαιώνουν το σχήμα που περιγράφει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης στο πόρισμά του, αλλάζοντας ωστόσο τον δεύτερο «κρίκο στην αλυσίδα»: το σχήμα που διαβιβάζονταν ή εγκρίνονταν οι εντολές για τις εγκληματικές πράξεις, από το «αρχηγός – βουλευτής – πυρηνάρχης – μέλος», φαίνεται πως αλλάζει σε «αρχηγός – μέλος Πολ. Συμβουλίου – πυρηνάρχης – μέλος». Ετσι, μοιάζει να αποσυνδέεται η δυνατότητα διεύθυνσης της οργάνωσης από την εκλογή στο βουλευτικό αξίωμα, όπως περιγραφόταν στο κατηγορητήριο.
Από την έντυπη έκδοση