Μόνο που οι μάσκες έπεσαν και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκαν από τη Δικαιοσύνη για τις οργανωμένες εγκληματικές τους ενέργειες, έτσι όπως νωρίτερα είχαν καταδικαστεί από τους ψηφοφόρους οι οποίοι τους έθεσαν εκτός Βουλής.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Η Χρυσή Αυγή, δημιούργημα του Νίκου Μιχαλολιάκου το 1980, που έφτασε στο σημείο να αναδειχθεί τρίτο κόμμα στο Κοινοβούλιο, σήμερα κλείνει τον κύκλο της, ως μια εγκληματική οργάνωση.
Ανέπτυξε τη δράση της στις αρχές του 1990, την περίοδο έντασης του Μακεδονικού Ζητήματος. Από τότε υπήρχαν καταγγελίες για τις καταδρομικές της επιθέσεις.
Μάλιστα, σε μία από αυτές (Ιούνιος 1998) επικεφαλής της ομάδας που ξυλοκόπησαν άγρια τον φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή (υπέστη βαρύτατες σωματικές βλάβες) και άλλα δύο άτομα ήταν ο τότε υπαρχηγός της οργάνωσης, Αντώνης Ανδρουτσόπουλος ή «Περίανδρος».
Το 2009, με τους κατοίκους του Κέντρου να διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της γειτονιάς τους και την αύξηση της εγκληματικότητας, η οργάνωση βρίσκει την ευκαιρία να απλώσει τα δίχτυα της. Η παρουσία της σε ευαίσθητες περιοχές, όπως ο Αγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής και η πλατεία Βικτωρίας, ήταν καθημερινή και συνοδευόταν από οργανωμένα τάγματα εφόδου.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 ο Νίκος Μιχαλολιάκος εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» με 10.222 ψήφους (5,29%). Ο ίδιος δεν άργησε να αποκαλύψει τον «Φύρερ που είχε μέσα του», όταν σε μία από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εμφανίστηκε να χαιρετά ναζιστικά.
Το νεοναζιστικό κόμμα, με αφορμή τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη το 2011 στο κέντρο της Αθήνας, ξεκίνησε πογκρόμ, ξυλοκοπώντας με ρόπαλα και σιδηρολοστούς μετανάστες.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Στις εκλογές στις 6 Μαΐου του 2012 κατέλαβε για πρώτη φορά 21 έδρες. Τότε, ο Μιχαλολιάκος, απευθυνόμενος στα μέλη του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, απείλησε με Εμφύλιο σε περίπτωση αριστερών αντιδράσεων.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την δίκη της Χρυσής Αυγής
Τον ίδιο χρόνο, στις εκλογές του Ιουνίου το κόμμα έλαβε 6,92% και 18 βουλευτικές έδρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό (10,87%) το συγκέντρωσε στη Λακωνία.
Στις ευρωεκλογές του 2014 σημείωσε ένα ποσοστό της τάξεως του 9,39% και στις εκλογικές αναμετρήσεις (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) του 2015 6,28% και 6,99% αντίστοιχα.
Οπως αποδείχθηκε, με την κοινοβουλευτική της άνοδο άρχισε να γιγαντώνεται η εγκληματική της δράση. Τα τάγματα εφόδου απέκτησαν μια τρομακτική δυναμική. Με παραστρατιωτική μέθοδο εισβάλλουν σε σπίτια, μαχαιρώνουν αλλοδαπούς για να «ξεβρομίσει ο τόπος», όπως ήταν το σκλόγκαν τους, καίνε τα καταστήματά τους.
Οποιος πολίτης αντιδρούσε δεχόταν απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα.
Οι χρυσαυγίτες λειτούργησαν υπογείως, έπαιξαν μάλιστα τον ρόλο του… προστάτη των φοβισμένων πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, συνόδευαν ηλικιωμένους στα ΑΤΜs, οργάνωναν συσσίτια «μόνο για Ελληνες», κυνηγώντας με μανία μετανάστες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.
Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό ήταν η επιχείρηση διείσδυσης στα σχολεία με σκοπό να δηλητηριάσουν με ξενοφοβικά αισθήματα τους μαθητές.
Τα θύματα
Ολα αυτά ήταν και είναι η Χρυσή Αυγή. Σήμερα, επιστρέφει στο περιθώριο αφήνοντας πίσω έναν μακρύ κατάλογο με τα θύματά της.
Τον Παύλο Φύσσα, που μαχαιρώθηκε για τα αντιφασιστικά του πιστεύω στο Κερατσίνι. Η δολοφονία και ο τρόπος που οργανώθηκε μέσω γραπτού μηνύματος από την Τοπική της Νίκαιας αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα των δικαστικών εξελίξεων για την οργάνωση.
Τους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα. «Θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή και στους Ελληνες πολίτες», είχε προκλητικά δηλώσει πριν από την επίθεση ο Γιάννης Λαγός.
Τον Σαχζάτ Λουκμάν, που πηγαίνοντας για το μεροκάματο έπεσε νεκρός στα Πετράλωνα, τον 14χρονο Αφγανό που χαράκωσαν στο πρόσωπο με σπασμένο μπουκάλι. Τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τους κοινωνικούς χώρους (Συνεργείο, Αντίπνοια), τους πλανόδιους αλλοδαπούς μικροπωλητές.
Στο τέλος οι πολίτες της χώρας μίλησαν. Το 2019 έθεσαν το μόρφωμα εκτός Βουλής (έλαβε μόλις 2,93%). Η απώλεια βουλευτικών εδρών οδήγησε και στην κατάρρευσή του. Πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως το «δεξί χέρι» του Μιχαλολιάκου, Ηλίας Κασιδιάρης, αποχώρησαν από την οργάνωση. Το ίδιο έπραξαν και άλλοι «έμπιστοι» του αρχηγού, όπως ο Γιάννης Λαγός, ο Γιώργος Γερμενής («Καιάδας»).
Πολλά μέλη εγκατέλειψαν το καράβι καταγγέλλοντας τον Μιχαλολιάκο για «οικογενειοκρατία», αποκαλύπτοντας παράλληλα απειλές βίας για σπασμένα κεφάλια και τραμπουκισμούς στους κόλπους των εντεταλμένων χρυσαυγιτών.
Διαβάστε επίσης:
Δίκη Χρυσής Αυγής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Εφετείο – Αύριο η απόφαση για τα ελαφρυντικά
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr