Κάποιες εξ αυτών δεν πρόλαβαν να χτυπήσουν το πρώτο σχολικό κουδούνι, με τις αρμόδιες Αρχές να επανεξετάζουν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αναστολή λειτουργίας τους. Σε Πέλλα, Λέσβο, Κρήτη, Πύργο αλλά και Αττική σημειώθηκαν τα πρώτα «θύματα» της πανδημίας, με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τη λήψη της απόφασης να ορίζει εκτίμηση κατάστασης κινδύνου και εξατομικευμένες αποφάσεις, ανάλογα με την κάθε περίσταση.
Η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί στενά την πορεία των κρουσμάτων στα σχολεία, με υψηλόβαθμα στελέχη να σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής ο αριθμός παραμένει χαμηλός και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλωστε, η εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων δεν συνδέεται ακόμα με τη λειτουργία των σχολείων, καθώς έχει περάσει μόλις μία εβδομάδα από το άνοιγμά τους. Τα αποτελέσματα του κρας τεστ για το πόσο σωστά έχουν εφαρμοστεί οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και πόσο πιστά τηρεί η σχολική κοινότητα τα αυστηρά μέτρα θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.
Πάντως, η σχολική κοινότητα έχει ήδη λάβει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, με τους εκπαιδευτικούς να τίθενται σε επιφυλακή για τον εντοπισμό συμπτωμάτων σε μαθητές και συναδέλφους τους, ενώ την τελική απόφαση για το κλείσιμο ενός σχολείου τη λαμβάνει ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της κάθε περιοχής, ύστερα από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
Πανεπιστήμια
Με έναν «θερμό» Σεπτέμβριο, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων «καλπάζει», τα πανεπιστήμια καλούνται και αυτά με τη σειρά τους να ορίσουν τους κανόνες βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν από τον επόμενο μήνα. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προβλέπουν υποχρεωτική χρήση μάσκας και διενέργεια εργαστηρίων και φροντιστηριακών μαθημάτων διά ζώσης μόνο για 30-50 άτομα, ανάλογα με την ειδικότητα.
Ενδεικτικά, το ΕΚΠΑ συνέστησε Συντονιστική Επιτροπή COVID-19, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση οδηγιών για την ασφαλή λειτουργία του Ιδρύματος και για την επίβλεψη της ασφαλούς διαχείρισης ενδεχόμενων κρουσμάτων, με μέλη, μεταξύ άλλων, τους καθηγητές Σωτήρη Τσιόδρα, Νικόλαο Σύψα και Βασιλική Παπαευαγγέλου.
Σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, η εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι αυτή που θα σηκώσει το «βάρος» της απρόσκοπτης διδασκαλίας σε κάθε απρόοπτο. Στα σχολεία, η τηλεκπαίδευση ορίζεται να ξεκινάει άμεσα με την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος ή σχολείου, με την παρακολούθηση πλέον να είναι υποχρεωτική για τους μαθητές. Στα πανεπιστήμια, η εξ αποστάσεως Εκπαίδευση επιβάλλεται για οποιοδήποτε τμήμα είναι άνω των 50 ατόμων.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr