Περισσότεροι από 300, κυρίως οικογένειες και ευάλωτες ομάδες που αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο δρόμο, σε εκκλησίες και νεκροταφεία, ήδη έχουν εγκατασταθεί σε σκηνές, οι οποίες προβλέπεται να φτάσουν τις 3.000 και έχουν οριοθετηθεί με βάση την εθνικότητα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση χώρων διοίκησης στην είσοδο του νέου κέντρου, καθώς και για τη διενέργεια ελέγχων για COVID-19, αλλά και ειδικού χώρου υγειονομικής απομόνωσης των κρουσμάτων.
Για την είσοδο στο κέντρο προβλέπεται απαρεγκλίτως η πλήρης καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και η διενέργεια του σχετικού ελέγχου για τον νέο κορονοϊό. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, για την ώρα έχουν ανιχνευθεί επτά άτομα θετικά στον ιό, τα οποία άμεσα τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο. Δύο από αυτούς, αναφέρουν πληροφορίες, ανήκουν στους 35 που είχαν βρεθεί θετικοί κατά τον υγειονομικό έλεγχο που υπήρξε πριν από το κάψιμο του ΚΥΤ της Μόριας.
Θετικό στον κορονοϊό διαγνώστηκε και ένα βρέφος μόλις 20 ημερών με καταγωγή από το Αφγανιστάν στη Μόρια, το οποίο και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα, καθώς αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, όπως και η μητέρα του.
Οπως αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η επανέναρξη της διαδικασίας καταγραφής και εισόδου έλαβε χώρα χθες από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το κέντρο για λόγους ασφαλείας θα παραμένει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Οσον αφορά στην τροφοδοσία και στην παροχή πόσιμου νερού, πραγματοποιείται χωρίς προβλήματα.
Ομως, το κλίμα στο νησί της Λέσβου παραμένει εκρηκτικό, μια που πολλοί είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δεν δέχονται να μεταφερθούν στη νέα δομή και ζητούν να φύγουν από το νησί. Μάλιστα, χθες πραγματοποίησαν νέα πορεία διαμαρτυρίας έξω από τη δομή στο Καρά Τεπέ, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν.
Χθες, αναχώρησαν από τη Σάμο για την ενδοχώρα συνολικά 75 άτομα. Από τη Σάμο και τη Χίο έχουν αναχωρήσει (από την περασμένη Πέμπτη έως και χθες) 297 άτομα.
Παράλληλα, φέτος μέχρι τις 31 Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 25.222 μεταφορές, εκ των οποίων οι 13.278 μόνο από τη Λέσβο, και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν απομακρυνθεί όλα τα ασυνόδευτα παιδιά από τα Κέντρα Υποδοχής σε νησιά και Εβρο, με στόχο να έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Με βάση τα στοιχεία, αυτή τη στιγμή παραμένουν στα ΚΥΤ του Φυλακίου του Εβρου 96 παιδιά, στη Χίο 86, στη Σάμο 110, στη Λέρο 21 και στην Κω 18 παιδιά, τα οποία άμεσα θα μεταφερθούν σε δομές της Βόρειας Ελλάδας. Στα τέλη Ιανουάριου, στα 5 ΚΥΤ των νησιών και στο ΚΥΤ Φυλακίου ζούσαν 1.877 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, εκ των οποίων τα 1.200 στο ΚΥΤ Μόριας.
Τόσο η υλοποίηση του προγράμματος εθελοντικής μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο και η αύξηση των θέσεων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα επέτρεψαν τη μεταφορά των 800 και πλέον ασυνόδευτων ανηλίκων κατά τους προηγούμενους μήνες.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr